Следва

Анди Макдауъл: "Спрях да си боядисвам косата, защото..." и продуктите, които използва

Лена Корес: една вълшебна жена за изкуството да живееш красиво

Metron Ariston! 

Face преди 2 години

Лена Корес e красивата жена, един от основателите на една от най-добрите козметични марки в света - гръцката Korres. Майка на две деца, химичен инженер, безнадежно отдадена на всичко, докосващо природата и науката, вечно на път (Щатите са втория й дом), запален плувец и фен на редовните упражнения, амбициозен готвач, винаги с достатъчно време за добра книга или филм на кино с пуканки и кока-кола! Говорим с Елена, или Лена, както я наричат близките й, за всичко - за красота, за Гърция, за усещания и емоции, за жадувани подаръци, за мечтани места, за храна също, разбира се. Защото това е то, средиземноморското изкуство да живееш... 

View Sofia: Лена, до болка познаваме Korres, но не толкова отблизо теб самата, представи ни се в професионален план... 
Лена Корес: Здравейте, View Sofia, благодаря ви за поканата! След като завърших следдипломното си обучение по бизнес [MBA] и взех диплома по химично инженерство, търсех вълнуващ начин да пробия в областта на химията, биологията и математиката! Възможността дойде чрез обява, която Йоргос Корес беше пуснал в секцията за работа в популярен вестник - търсеше инженер-химик, който да работи с него по линия за естествена грижа за кожата. Според мен козметиката беше опция номер едно за инженер-химик, търсещ малко вълнение. Бях привлечена от визионерското зрение на Йоргос. Фармацевт, който още като студент започва работа в най-старата хомеопатична аптека в Атина, смесвайки естествени съставки, за да създава билкови препарати, лекарства и евентуално козметични продукти. Страстта и уважението към естествените съставки, както и дълбокото познаване на техните свойства бяха вдъхновяващи и завладяващи. Исках да бъда част от това буквално от ден първи!

View Sofia: Ти си съосновател и мениджър по иновациите на Korres - гръцката козметика-бижу, която дамският ни екип с удоволствие използва от години. Как се чувстваш в компанията, на нас ни се струва като хапка от Рая - да работиш толкова красива работа?
Лена Корес: Много ви благодаря!!! Нашата работна среда е място, пълно с хора, изпълнено с енергия и креативност! Около мен ще намерите безброй бутилки, пипети, буркани, безкрайни версии на една опаковка, множество лабораторни проби. Прекарвам работните си дни с нашия екип от химици и инженер-химици, екипите за разработване на нови продукти и маркетинг, обсъждайки нови продуктови концепции, изследвайки нови мощни натурални вещества, експериментирам, тествам, търся следващия ни пробив в красотата. Обичам да бъда заобиколен от хора, които са креативни, силно мислещи, обичат предизвикателствата, остроумни са и с добро чувство за хумор. Щастлива съм, че екипът на KORRES е изграден от такива личности; те са мои спътници в това невероятно пътуване и хора, с които прекарах половината от живота си.

VS: А личната история на Лена Корес - преди Korres и сега?
Л.К.Бях едно от малкото момичета през 90-те, които избраха да отидат в инженерно училище! Умът ми просто работи по този начин. Аз съм изцяло за аналитично мислене и решаване на проблеми. Това не означава, че знаех какво искам да правя след следването си. Защото, освен че съм линеен мислител, аз съм и страстен човек. Обичам природата и всичко естествено и преди всичко съм гръцка душа. Просто съм влюбена в Гърция. Влизайки в оригиналната аптека на Korres, веднага разбрах, че искам да бъда част от този свят. Всички аспекти на моята личност съвпадаха с това място! Видях цел. Натуралните продукти през 1996 г. бяха изцяло кафяви, скучни и опростени. Намерих начин да съчетая природата и науката, за да създам най-ефективните природни продукти. И то произведени в Гърция. Необходими са само мечта, работа и малко любов.

VS: Какво прави една жена красива?
Л.К.: Красотата идва отвътре. Добрината е това, което прави всеки човек красив в моите очи.

VS: Какво представлява твоята бюти рутина?
Л.К.:  Аз съм истински любител на козметичните продукти. Будоарът ми е пълен с нови мостри от нашата лаборатория, любими продукти на Korres, както и нови продукти от други марки за красота, тъй като трябва да опитам всичко лично! Любимата ми бюти категория е грижа за кожата и имам продукти, без които не мога - като нашия Black Pine 360ο Eye Lift Super Serum, формулиран с активни съставки и технологии, които постигат видими резултати и са достатъчно сложни, за да се използват безопасно на 360  градуса около очите. Дневният крем и серумът Black Pine са моите абсолютни фаворити. Ползвам ги от години.


"Между всеки два бора има врата към нов свят" или вълшебната линия Black Pine by KORRES


Събуждам се с Greek Yoghurt Foaming Cleanser, почистващ продукт на KORRES No1 в световен мащаб! Пълнен с истинско гръцко кисело мляко, това е буквално суперхрана за моята кожа. Дълбоко почистваща сила и моментално хидратирана, мека, здраво сияеща кожа. Лягам да спя с нашия Wild Rose Advanced Repair Sleeping Facial, който трансформира кожата за една нощ. Формулиран въз основа на науката за съня, той поддържа основните механизми за възстановяване на кожата, които се активират през нощта. Това наистина е много повече от нощен крем - той е моят 8-часов сън в буркан за сияйна кожа до сутринта! Освен това никога не забравям слънцезащитния си крем.


Моята комфортна пробиотична гръцка козметика: Greek Yoghurt by KORRES


VS: Без какво не излизаш от вкъщи?
Л.К.: Без телефон. Той ме държи във връзка с всички. Пристрастих се към Инстаграм в последно време - постоянно поствам. 

VS: Какво друго никога не пропускаш да правиш?
Л.К.:  Любимото ми "pick me up" нещо са редовните упражнения. Когато не пътувам, се опитвам да се придържам към личния си тренировъчен режим. Освен че се чувствам във форма и добро здраве, упражненията са от полза за кожата, защото помагат за поддържане на добра циркулация, успокояват нервите и насърчават по-дълбок, по-съживяващ сън. Фен съм на тренировките с тежести и мразя кардиото!

VS: Би ли дала съвет, в случая съвсем нарочно поискан, какво да направим като жени, за да сме страхотно красиви тази зима? Краят на пандемията е, животът е отново тук, остава да го прегърнем...
Л.К.: Metron Ariston! [гръцка поговорка още от Античността, означава "Всичко в умерени количества" - бел.ред]; това е поговорка на гръцкия философ Клеобул, което означава "умереността е най-добрoто“. Поговорка, която се застъпва за здравословния баланс и хармонията във всичко, което правим; баланс, който се превръща в наш ежедневен лукс. Всичко е в това да обичаш себе си и света около теб, сякаш твоето собствено благополучие зависи от това. Става дума за това да се наслаждаваме на всеки момент и да отделяме всяка минута, за да се грижим за ума, тялото и душата си. За тази цел ние предлагаме продукти за грижа за кожата, които са пълни с реални обещания, внимателно подбрани съставки, удовлетворяващи текстури, повдигащи настроението аромати, съчетани с устойчиви практики, честност и прозрачност. Нашата цел е да предлагаме внимателна козметика, която може да усмихва лицата на хората, а усмихнатите лица винаги са красиви.

VS: Най-важният урок, който получи от майка си/баба си?
Л.К.: Никога да не се отказвам от мечтите си и винаги да имам вяра във вътрешната си сила!

VS: София Лорен казва: "Прическата не засяга само начина, по който ще прекарате деня си, ами и самия живот." Какво би добавила към "прическата" в този емблематичен цитат?
Л.К.: Да съм заобиколена от хора, които обичам, и да прекарвам дните си в неща, които ме правят щастлива - това са целите ми всеки ден. 

VS: Korres е световноизвистна марка. Интересна ни е историята, разказана от един "вътрешен човек".
Л.К.: Преди 25 години, когато стартирахме нашата марка от нашата автентична билково-хомеопатична аптека, нямахме никакъв бизнес план! Просто дълбоки познания и уважение към естествените съставки и огромно търсене от нашата аптекарска клиентела за решения за грижа за кожата. Първите ни продукти бяха направени в нашата малка аптечна лаборатория в обикновени буркани с ръкописен етикет и трябваше да стоят в хладилници. Клиентите ни се развълнуваха, от уста на уста доведоха хора от цяла Гърция и скоро за нашите продукти се заговори в целия град. Тогава се появиха първите колеги фармацевти с молба да продават нашите продукти в техните аптеки. И така се роди марката и компанията. По същия "естествен“ начин нашата марка пътува отвъд Океана. Американски адвокат - дистрибутор, който беше на почивка на Крит, забеляза нашите продукти в местна аптека и ни изпрати факс (да, това беше ерата преди имейлите!), за да поиска доставки. Бях бременна в 7-ия месец със сина си, когато пътувахме с Йоргос до Ню Йорк, за да се срещнем с този човек. И ето как нашата марка пропътува извън гръцките граници за първи път и след това историята се разгръща в режим на домино ефект. Нямахме предвиден бизнес план, никакви финансови цели или усъвършенстван брандбук. Просто инстинкт, визия и наистина малък екип от невероятни хора. Размишлявайки върху тези години, определено мога да кажа, че се чувствах на гребена на вълната, без да се налага да следвам твърде много бизнес правила!

Това е, което отличава нашата марка. Ние познаваме билките отвътре; знаем как действат в телата ни като естествени средства и как действат върху кожата ни като средства за красота. Вдъхновени сме и вманиачени в неща, които обичаме.

Все още си спомням деня, когато аз и Йоргос написахме на лист какво искахме да представлява марката Korres. Гърция, природа, аптекарство, наука, естетика, етос. Това е нашето сърце и беше нашият трамплин за пионерството в процеса Korres Full Circle. Пълен кръг от почвата до душата. Ние правим собствени изследвания и разработки във всяка стъпка от процеса - от семената до кожата и обратно. Ето защо разработихме 6 отличителни лаборатории: лаборатория за почва, лаборатория за извличане, молекулярна лаборатория, лаборатория за формулиране, лаборатория за дизайн, лаборатория за рециклиране. Нашият full-circle е вселена, която включва всички и всичко. От местните биологични фермери, които култивират нашите съставки, до личната преработка на растения с нулеви отпадъци, академични и изследователски партньори, формулиране и производство на продукти, проектиране на устойчиви решения за опаковане и накрая рециклиране на празни опаковки. Това е начинът на KORRES за създаване на козметика. Всичко е направено in-house с чувство за отговорност от А до Я.

VS: Добра идея ли е да се подари бяла козметика? Ние често правим такива подаръци, и все пак ни е важно мнението на специалист?
Л.К.: Бюти подаръците винаги са добра идея! Бих препоръчала нашия подаръчен комплект с гръцко кисело мляко; нашето автентично кисело мляко е вековна суперхрана за кожата, супер концентрирана във всички онези полезни елементи, които са от съществено значение за нашата кожа, предлагащи дълбоко овлажняващо, подхранващо действие и уникално охлаждащо усещане. Просто не може да се възпроизведе дори в лабораторията!

Ако сте влюбени в гръцките острови в Егейско море, тогава подаръчният комплект за грижа за тялото Santorini Grape е идеалният избор. Той незабавно ще ви отведе до най-спиращата дъха дестинация в света, вълшебния остров Санторини! Отгледано в подножието на вулкан, на фона на егейския въздух и израстващо в подобен на кошница цилиндър, за да се защити от силното гръцко слънце и суровите цикладски ветрове, гроздето от Санторини има отличителен аромат и уникален характер. Извличаме джибрите - страничните продукти от винификацията - след като са изсушени под яркото слънце в продължение на 48 часа, до козметична суровина, която подхранва, утолява жаждата на кожата!

VS: Как би дефинирала щастието?
Л.К.: Приятелите и семейството са моето "щастливо място".

VS: Всеки нов ден за теб е... ?
Л.К.: ... шанс за абсолютна креативност и щастие.

VS: Любим филм?
Л.К.: Летните открити кина в Атина са любимото ми бягство от реалността. Можете да ги намерите във всеки квартал; в скрити градини, ухаещи на жасмин и портокалов цвят, край морето или на градските тераси. В такава красива обстановка гледах филма "Казабланка" за пръв път. Бях пометена от красотата на всичко това; вечен филм, изискано изкуство от друга епоха.

VS: Любима книга?
Л.К.: Обичам да чета, това е ежедневен навик за мен, независимо колко съм заета. Добрата книга е средство да се изложим на идеи и чувства, които са по-големи от ежедневната ни реалност. Имам любими класики, като "Портретът на Дориан Грей", и автори, към които вярно се придържам, като Харуки Мураками, и книги, които разтърсиха света ми, като "Термопили в пламъци" на Стивън Пресфийлд.

VS: Любим човек?
Л.К.: Вдъхновявам се от хора, които са изпреварили времето си; хора, които са страстни, които поемат рискове и упорстват в постигането на целите си, които влияят на следващите поколения. Коко Шанел е чудесен пример. Нейната житейска история е вдъхновяваща, както и историята зад нейния легендарен Chanel No5.

VS: Любима храна?
Л.К.: Бих казала всичко средиземноморско. Типичната гръцка салата с много зехтин, домати от биоземеделие и автентично фета сирене...

VS: Любимо място?
Л.К.: Скалистата цикладска природа, безкрайното егейско синьо, планините и селата ми дават страхотна енергия и усещане за щастие. Имам специална връзка с остров Наксос; това е постоянен източник на вдъхновение за марката, тъй като е родният град на Йоргос Корес, както и отправната точка за първия ни продукт; успокояващ гърлото сироп с мед и анасон на базата на ракомело, рецепта, която дядото на Йоргос е правил. Ако някога сте били на гръцките острови в Егейско море, най-вероятно сте опитвали ракомело! Това е комбинация от раки, алкохолна напитка, която идва от дестилирано грозде и мед; много консумирана през зимата, това е емблематична гръцка препратка. Прекарах доста лета в Наксос; безкрайни плажове, омайващи залези, божествена храна и най-истинските и дружелюбни хора.

VS: Пожелай ни нещо, моля, като хубава жена на хубави жени!
Л.К.: Бъдете безстрашни и винаги истински!

VS: Благодарим, беше огромно удоволствие!
Л.К.
Благодаря, и за мен беше удоволствие! Щастливо Рождество на всички, най-хубавото предстои! 

 

More Face