Следва

Lunchtime Shopping: Very Peri Pantone 2022

Какво ще спечели и загуби Louis Vuitton, ако Кание Уест стане следващият творчески директор на марката

И каква е вероятността слуховете да се потвърдят?

All fashion преди 2 години

Миналата седмица се появиха слухове, че Louis Vuitton обмисля Кание Уест да заеме вакантния пост на креативен директор след смъртта на Върджил Абло. Тези слухове не са подкрепени с нищо, освен с думите на автора на The Sun - редакторът на секцията Showbiz Саймън Бойл. Затова те трябва да се приемат толкова сериозно, колкото и другите материали от този автор, сред които има бележки като „Том Круз изпрати частен самолет за торти от любимата си пекарна“ и „Отвъд гроба: Дейвид Боуи направи посмъртно завръщане с нов албум...".


Кание Уест на шоуто на Louis Vuitton Пролет/Лято 2008

Е, Саймън Бойл пише това: „Научих, че Кание е кандидат за мястото на Върджил Абло, негов близък приятел и бивш творчески директор на линията за мъжки дрехи на Louis Vuitton, който почина от рак миналия месец. Говори се, че Върджил и Кание лично са обсъдили плана, преди Абло да умре". Авторът се позовава и на анонимни източници, които заявяват, че „Кание е шокиран от смъртта на Върджил, защото са приятели от много години и често са работили заедно. Те споделяха едни и същи възгледи и сега Кание смята за свой дълг да продължи работата на Абло в Louis Vuitton".


Върджил беше тук. Как светът се сбогува с Върджил Абло на шоуто на Louis Vuitton в Маями


Няколко часа след публикацията в The Sun, новината бе подхвана от Daily Mail (който обаче рядко публикува непроверена информация), последваха публикации и в сайтове като Highsnobiety и Hypebeast - все медии, които не пропускат нито една новина за Каноие или Върджил. И докато главният изпълнителен директор на Louis Vuitton Майкъл Бърк каза, че „дизайнерският екип на марката е в състояние да пусне следващата колекция без креативен директор“, всички знаем вълнението на обществото, че новините за подобни (макар и потенциални) назначения, провокират. Решихме да си позволим тази слабост - да си представим Kanye начело на мъжката линия на Louis Vuitton и да се отдадем на анализ какви ползи и трудности може да очаква модната къща, ако това се случи.


Кание Уест и Върджил Абло на шоуто за мъжко облекло на Louis Vuitton пролет/лято 2019 г., първото за Върджил Абло като креативен директор на мъжката линия на марката

Ще бъде красив жест от модната къща

Първо, американски рапър (а Кание, въпреки успешната си марка Yeezy, все още е предимно рапър), начело на творческия екип на една от най-големите френски модни къщи е прецедент. Прецедентът е същият като назначаването на Върджил Абло през 2018 г. - фен, но не и моден майстор, човек без специализирано образование, инфлуенсър и талантлив маркетолог, но не и професионален дизайнер. И не на последно място, първият тъмнокож креативен директор в историята на Louis Vuitton. Ако Къщата иска личната марка на следващия човек да бъде също толкова силна (и дори по-силна), тогава Кание е идеалният избор. Може би най-добрият в света.

Освен това Уест винаги е подкрепял Louis Vuitton - и не става дума само за многобройните песни, в които той споменава модната къща. През 2009 г. рапърът стартира сътрудничество с марката, което включва шест чифта маратонки. В момента не са с колекционерска стойност и  се продават на препродажби за десетки хиляди долари. Освен това, когато член на Антверпенската шестица, Уолтър ван Бейрендонк, нападна Върджил през 2020 г., Кание беше този, който публично се застъпи за приятеля си и каза: „Абло може да прави каквото си иска. И, ако не друго, дори Пикасо копира произведения на други хора със своя африкански кубизъм".

Аргументите, разбира се, бяха слаби, но със сигурност приятни - както за Абло, така и за екипа на Louis Vuitton. Не на последно място - на първото шоу на Върджил за мъжката линия на марката, Кание се оказа също толкова важна фигура, колкото и самият Върджил. След шоуто творческият директор мина по модния подиум, прегърна Уест и заплака от щастие на рамото си. И Кание с него. И тук става дума и за подкрепа - обаче вече не на Louis Vuitton, а на близък приятел, обичан и страстно подкрепян. 


Кание Уест и Върджил Абло на шоуто Мъжка мода на Louis Vuitton пролет-лято 2019 г.

Така че, ако Уест наистина стане творчески директор на Louis Vuitton, това първо трябва да се разглежда като почит към Върджил и едва след това като опит за спечелване на търговска или друга полза. И уважението е може би единствената причина, поради която самият Кание може да се съгласи с това, защото, както знаем, винаги е важно той да бъде първи във всичко. Вярно е, че е трудно да си представим, че гигантът LVMH ще се реши на подобна стъпка. В края на краищата модата е труден и жесток бизнес, и моментът с целесъобразността е изключително важен. 


Върджил Абло, човекът-вселена, когото едни обичаха, други - мразеха, но никой не остана безразличен


Louis Vuitton може да запази същата концепция за мъжкото си облекло

Кание и Върджил не само са приятели от края на 2000-те, но и няколко пъти са работили по съвместни проекти. Така през 2012 г. Абло стана креативен директор на компанията Donda на West, която през годините сътрудничи с Маккуин, Мезон Маржела и Рикардо Тиши, а също така разработва визуалните концепции на албуми и сингли, както за самия Кание, така и за Pusha T, Ники Минаж, Taiga, 2 Chainz, Meek Mill и много други ключови играчи в хип-хоп индустрията. Само след няколко години агенцията престана да функционира, но остави впечатляващо наследство, защото Уест и Абло работеха без прекъсване. И ако Кание - човек, според слуховете, с труден характер - толкова дълго работи в перфектна хармония с Върджил, заключението се налага: в някои отношения Саймън Бойл е прав. Вкусовете им наистина съвпадат напълно. 


Мъжко облекло Louis Vuitton есен-зима 2021


Мъжко облекло Louis Vuitton есен-зима 2020


Мъжко облекло Louis Vuitton пролет/лято 2022

Кание ще направи място на младите таланти

Върджил Абло винаги е давал шанс в кариерата на творческата младеж. Той внимателно изучава творбите, изпратени му от млади дизайнери, графици и стилисти, за което е силно ценен и много обичан. И, въпреки че в колекциите на Абло периодично се появяваха паралели със същите творби на млади и креативни хора, в повечето случаи всичко беше чисто и честно. Така например за концептуалния магазин Olga Karput KM20 Virgil сътрудничи с московския екип за графити ADED. Често ползваше 24-годишния креативен консултант на Stüssy от Лондон, Джордан Викърс, да работи по шоутата му и канеше амбициозни музиканти като Бакар и младежки икони за участие в шоуто. - Блонди Маккой и Стив Лейси. Много преди всички те да станат световноизвестни.

Кание Уест също разбира, че младостта винаги е нова перспектива. И редовно търси тази свежест по целия свят. Например, роденият в Китай младок Дин Юн Джанг стана един от основните дизайнери в екипа на Yeezy (по-късно Уест му помогна да пусне и собствена марка). В средата на 2010-те Вадик Мармеладов, дизайнер от Толиати и създател на устройствата Lapka, работи с Kanye, а клипмейкърът Айсултан Сейтов и фотографът Марат Шайакметов от Казахстан работят върху визуалния компонент на последния албум на West Donda. Гласът на младостта е това, от което модната индустрия сега (и винаги) се нуждае неистово. И в това отношение Louis Vuitton отново е страхотен за Кание.

Не е ясно как това ще се отрази на продажбите

Гореспоменатите предимства на теоретичното назначение на Кание Уест биха могли да привлекат вниманието на нова публика към Louis Vuitton. Би продължило оформянето на специфичната общност, която Абло започна да формира около бранда. Но, нека бъдем честни: невинаги е възможно да се постави знак за равенство между общността на модната марка и нейните клиенти. Louis Vuitton е тежка ценова артилерия, която младите хора (които са мощното ядро ​​на аудиторията на Кание) трудно могат да си позволят. За това, между другото, самият Върджил беше редовно осъждан преживе. Когато пусна кожените калъфи за скейтборд с монограм, коментарите за Абло бяха пропити от омраза: „Чудя се какви скейтъри могат да си позволят калъф за дъска за 1000 долара?“, пишеха обидените тийнейджъри. 

И в това има някаква истина. През 2020 г. Кание Уест обяви, че е сключил десетгодишен договор с GAP, по силата на който периодично ще създава колекции за американския търговец на дребно. Година по-късно той представи първото си парче, обемно найлоново яке за 200 долара, което се разпродаде за броени часове. Няколко месеца по-късно се случи вторият удар - този път качулки за възрастни и деца за 90 долара в шест цвята. Те се разпродадоха още по-бързо и официално станаха най-бързо продаваният артикул на GAP в 52-годишната история на марката. Всяка марка мечтае за такъв търговски успех днес - и Louis Vuitton най-вероятно не е изключение. Но дали ще може да се повтори, при условие, че качулката ще струва 1500 долара, а пухеното яке 4 000 долара? Въпросът е отворен.

Кание не е най-надеждният човек

И това не е тайна за никого. Първото пухено яке Yeezy x GAP беше пуснато цяла година по-късно от предвиденото (обратно на обичайната практика, творческите директори на модните къщи да правят цели колекции от нулата само за няколко месеца). Албумите на Кание са още по-трудни. Предпоследният Jesus Is King излезе със седмица закъснение; датата на издаване на последния, DONDA , се промени три пъти и така и не чухме силно рекламирания албум Yandi.


Кание Уест и бившият главен изпълнителен директор на Louis Vuitton Ив Карсел на шоуто за мъжко облекло на Louis Vuitton пролет/лято 2008

Самият Кание се провъзгласи за най-великия артист на нашето време и причината за тази нестабилност се крие именно в това. Повечето художници не се интересуват от крайните срокове, ако смятат, че работата не е готова. Поради това изданието на DONDA беше отложено няколко пъти, а след това беше усъвършенстван, дори след като излезе в стрийминг платформите. Веднъж или два пъти голяма корпорация като LVMH би могла да си затвори  очите за подобно лекомислие на творческия директор под неин контрол. От PR гледна точка може дори да е интересно. Освен това може да създаде илюзията, че личността на творческия директор е по-важна от редовните продажби. Но в действителност това изобщо не е така - във всяка компания (особено голяма) се харесват стабилни и точни хора, а липсата на тези качества у Кание е по-скоро факт.  

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.