Следва

Happy Holidays! Всички разточителни, лесни, романтични, богати рецепти, които ви трябват за празниците

Големите любовни истории: Джейн Бъркин и Серж Генсбур

"Обичам те... Аз теб също не..." e една от най-загадъчните и скандални любовни истории на XX век

Celebrities преди 2 години


Джейн Бъркин и Серж Генсбур през 1970 година 

От пръв поглед?

"Снимам във Франция филма "Слоган", главната роля в който играе един човек, когото обичам. Казва се Серж Генсбур. Малко е странен, но аз го обичам. Не прилича на нито един от другите ми познати - доста небрежен, но в същото време чист", пише в своя Munkey Diaries Джейн Бъркин. В момента, в който се снима "Слоган" (1969), тя е на 22, току що преживяла разрива с първия си мъж - композиторът Джон Бари.

Разводът е много труден за младата и перспективна актриса. Съпругът й изневерява непрекъснато, което Джейн преживява трудно. Нито успехите в кариерата, нито наличието на чудесна дъщеричка не спасяват Бъркин от депресията - тя буквално не иска да отваря очи сутрин. "Слоган" променя всичко. 

Естествено, в началото Серж и Джейн ни най-малко не се харесват един друг. Тя е обвинявана във високомерие и глуповатост. Той, логично, я презира. Но съвместната работа ги сближава. Бъркин не разбира кога и как се влюбва, а Генсбур най-накрая сваля маската и позволява да бъде видян такъв, какъвто е - съмняващ се във всичко и силно раним. 


Джейн Биркин и Серж Генсбур в 1969 г

Скандалът на скандалите

Творческите хора се отличават с особена чувствителност. В случая с Бъркин и Генсбур тази фина и реактивна природа на двама много артистични хора се изразява в непреброими скандали, в които влюбените скачат на кръгъл час. По време на публична свада, Серж, в порив на ревност, започва да рита яростно чантата й, а в отговор Джейн мята сандвича си по него. Мъжът подгонва възлюбената си, а тя, без да може да измисли друго, скача в Сена с все ризата си  Yves Saint Laurent. Подобни грандиозни жестове жестоко впечатляват Генсбур. Двамата всеки път се прибират вкъщи, напълно простили си. 

Култовата Je t’aime... moi non plus никога не би станала толкова легендарна, ако я беше изпълнил някой друг, а не Джейн. Любопитно е, че да изпее заедно със Серж "Обичме те... аз теб също не..." пробва Брижит Бардо, но дуетът не се получава. Вероятно, защото от самото си написване, тази песен е била песента на Бъркин.

"Guardian нарече "Обичам те... Аз теб също не" най-сексуалната песен в света. "Подарих плочата на родителите си, но всеки път, когато стигнеше до моите включвания, вдигах иглата на грамофона. Слушаха музиката и я харесваха, макар че не разбираха думите", пише по-късно Джейн. Серж нагнетява интригата, твърдейки, че въздишките и стоновете на Джейн са напълно истински и нито една от тях не е имитация. Стига се дотам, че композицията е забранена от Римския папа. Към което Генсбур се отнася прагматично, наричайки скандала около песента "най-добрият пиар". 


Джейн Биркин и Серж Генсбур в 1969 г

Безумна страст

През 1971 г. на Серж и Джейн се ражда дъщеря - Шарлот. Независимо от редовните страховити и по-лежерни сканадали - влюбените се карат бясно за вкуса на соса, по политически въпроси или за съвършено битови подробности - двамата продължават да живеят и работят заедно, възпитавайки дъщерята на Бъркин от първия брак - Кейт, заедно с мъничката Шарлот.

Естествено, отношения, в които сканадлите са ежедневна рутина, не се поддържат лесно. При това, в началото на 80-те, Серж задълбочава проблемите си с алкохола. И до днес се смята, че именно това пагубно пристрастие става причина за разрива на иначе божествената двойка. 

Бъркин остава сама за съвсем кратко време. През 1982-ра тя ражда дъщеря си Лу от режисьора Жак Дуайон. В интерес на истината, продължава да поддържа връзка с Генсбур - той става кръстник на детето и се сприятелява с новия избранник на бившата си любима. "Провървя ми, защото всъщност никога не загубих Серж", казва Джейн. И това е точно така. Творческият им тандем продължава съществуванието си. 

По-късно Серж се жени за модела Каролин фон Паулус, по-млада от него с 30 години, която му ражда син - Люсиен. Но и този личен момент почти не повлиява на отношенията между Генсбур и Бъркин. Те остават близки приятели и общуват непрекъснато.  


Джейн Бъркин и Серж Генсбур с децата през 1972 г

Вечна любов

През 1991 година Серж Генсбур умира - причината е инфаркт - но Джейн усеща лична вина за това и носи тази вина и до днес. В различни интервюта тя нееднократно заявява, че ако е останала с него, обезателно е щяла да го накара да се откаже от алкохола, и днес той би бил жив. 

Смъртта на Генсбур дотолкова потриса Бъркин и дъщеря й, че двете не могат да се отделят от тялото му няколко дни. На погребението Джейн полага в гроба на любимия най-голямото си съкровище - смешната плюшена маймунка, която пази от детството си. "Така моята маймунка ще го пази, точно като фараон, в задгробния живот" - са последните й думи. Така звучи голямото й, по детски истинско и безкрайно обичливо признание в любов. Във вечната й любов към Серж. 

More Celebrities

Ричард Гиър, 74, и Алехандра, 41, на гала в Ню Йорк

Celebrities преди 17 часа

Ричард Гиър и Алехандра Силва подкрепиха благотворителната гала City Harvest, която се организира за набиране на средства за осигуряване на топла храна на тези, които имат най-голяма нужда от нея. На събитието присъстваха също Криси Тейгън и Джон Леджънд, тя - в приказна прозрачна рокля.     

Netflix в действие: горещата целувка на Хари и Меган

Celebrities преди 18 часа

Във Флорида се проведе благотворителен мач по поло, организиран от фондацията на херцога на Съсекс и принц Сийсо Сентебале от Лесото. В него участва лично принц Хари - той се състезава с дългогодишния си приятел и съперник в този спорт аржентинецът Начо Фигерас.