Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 27.12 - 02.01

Happy Holidays! Всички разточителни, лесни, романтични, богати рецепти, които ви трябват за празниците

Тази година ние, View Sofia, сме вашата готварска книга, вашият наръчник с най-хубави и уютни празнични ястия и напитки, вашите cooking buddies, вашият извор на идеи, гарантиращи най-вкусните празници някога... 

Food преди 2 години

Следва абсолютно пълното ни празнично меню, с което смайваме всеки, дори безкрайно претенциозен гост, готвим майсторски и с удоволствие, чупим някоя и друга традиция, напълняваме малко, но нали в това е чарът на празниците, доставяме си удоволствие буквално във всяка минута и споделяме, споделяме, споделяме - вкусове, идеи, здравословни трикчета, изкусителни моменти, усмивки, подаръци, целувки, прегръдки, хапване all day и незабравим спомен, който ще остане в сетивата вечно...

Предложението ни е следното: 5 постни и много екстравагантни ястия за Бъдни вечер. Да, обичаме сарми и чушки, но откровено ни се иска да разнообразим със солена тиква, уютна зеленчукова супа и богат пай с пекан. На Коледа се разхищаваме до безкрай със сладка и супер бърза закуска, после един щур, богат на тексури и подправки обяд, и класическа вечеря в лицето на идеалното ястие, за което никой никога не се сеща. Приключваме вечерята богато, но и фино, с готина веджи лазаня, салата с плодчета и автентичен чийзкейк, вместо баница с късмети. Да, почти е налудничаво да не ядем пържоли, картофена салата, тиквеници, печени пилета и кексове, но нали искаме съвсем нова и различна година, манифестираме си я с храната. Същевременно запазваме и добавяме всичко, каквото ни се иска, по традиция - купи с ядки и плодове, плата с ордьоври, сирена и меса, хубав домашен хляб, шоколадови бонбони и мандарини, дори, айде, някоя сарма може да завъртим. И все пак, оставаме влюбени в новите идеи, които черпим от най-готините готварски платформи като Epicurious и Taste of Home, индивидуализираме съставките според броя гости, които посрещаме, правим един бърз пазар и ето ги топлата и уютна Бъдни вечер, веселата, ароматна и услаждаща се Коледа, свежата и изтънчена Нова година... Весели празници!

Постни ястия за бъдни вечер

Задушена тиква с орехи и пикантен кокосов сос

Съставки за 6 порции:
2 супени лъжици растително масло (олио или зехтин)
1 малка тиква , настъргана, нарязана на четвъртинки по дължина, без семки
2 средни шалота, тънко нарязани
6 скилидки чесън, едро нарязани
Малко парче джинджифил, обелен, тънко нарязан
2 кутии неподсладено кокосово мляко
1 супена лъжица диамантена или морска сол
1 супена лъжица чили на прах или червен пипер
½ ч.л. лют червен пипер
½ ч.л. смляна куркума
¼ чаша нарязани бадеми
1 лайм, наполовина нарязан
Листа от кориандър с нежни стъбла (за сервиране)
Задушен ориз (за сервиране; по избор)

Големи парчета тиква от орех се задушават в кокосов сос, допълнен с чили, лют червен пипер и куркума. Ястие от почти никакви усилия, което е пълно с вкусове - идеално за главната роля на Бъдни вечер, сервираме с любимите празнични гарнитури, просто с ориз или картофи и с останалите ястия, които предлагаме по-долу. Няколко капки сок от лайм в края придават пикантност, а бадемите внасят контрастна хрупкавост.

Стъпка 1
Загряваме олио в голям тиган на средна температура. Слагаме тиквата, с разрязаната страна надолу, докато покафенее за около 3 минути. Обръщаме върху другите нарязани страни и готвим, без да разместваме парчетата докато покафенеят. Прехвърляме в чиния.

Стъпка 2
Намаляме котлона до средно-ниска температура и добавяме шалота, чесъна и джинджифила в същия тиган. Готвим, разбърквайки често, докато всичко стане прозрачно и ароматно, пак около 3 минути. Разбъркваме кокосовото мляко, солта, чилито на прах, лютия пипер и куркумата. Увеличаваме котлона до средно силен и оставяме да къкри на слаб огън. Намаляме топлината до средно-ниска, връщаме тиквата в тигана и наливаме малко сос. Покриваме и готвим 20-25 минути, докато тиквата омекне, пробваме с вилица.

Стъпка 3
Междувременно запичаме бадемите в сух малък тиган на среден огън, бъркайки често, до златисто кафяво, около 4 минути. Прехвърляме ги в чиния и оставяме да изстинат.

Стъпка 4
Отстраняваме тиквата от котлона и изстискваме сока от лайм. Сервираме, добавяме бадемите и кориандъра, сервираме с варен ориз по желание.

Зимна яхния

Съставки за 4 порции
1 супена лъжица зехтин
3 моркова, обелени и нарязани диагонално на 1-сантиметрови резени
4 шалота, обелени и нарязани наполовина
300 гр гъби 
2 дафинови листа
6 стръка прясна мащерка
2 супени лъжици универсално брашно
250 мл червено вино
400 гр консервирани домати
150 гр сладки картофи, обелени и грубо нарязани на кубчета
500 мл зеленчуков бульон
1 супена лъжица мисо паста от кафяв ориз
Морска сол и прясно смлян черен пипер
Шепа пресен магданоз, грубо нарязан за сервиране

Нищо не е по-добро от зимна яхния, когато навън е студено. Това богато безмесно ястие и неговият гъст вкусен сос наистина са на място на трапезата ни на Бъдни вечер. С нежни гъби, карамелизирани моркови и лук, малко червено вино и мисо паста за аромат, като телешко варено, но без телешкото.

Стъпка 1
Загряваме фурната до 200 градуса.

Стъпка 2
Загряваме олиото в голяма тенджера за фурна на среден огън. Добавяме морковите и шалота, след това увеличаваме котлона и готвим за 6 минути, докато леко се карамелизират и покафенеят. Добавяме гъбите, дафиновите листа, прясната мащерка и готвим още 2 минути. Поръсваме брашното и разбъркваме, за да се комбинират, след което излизаме червеното вино. Увеличаваме котлона до силна температура и готвим, като разбъркваме от време на време, докато виното намалее наполовина, за около 3 минути.

Стъпка 3
Добавяме доматите, сладките картофи, зеленчуковия бульон и мисо пастата и разбъркваме, за да се комбинират. Подправяме на вкус със сол и обилно количество черен пипер.

Стъпка 4
Прехвърляме във фурната с капак и готвим за 40 минути, докато морковите омекнат. Отгоре оръсваме с пресен магданоз. Яхнията може да съхраним в хладилник 3 дни или във фризер - 3 месеца.

Зимен веган пай с чесън и зелен фасул

Съставки за 2 порции
2 порции Зимна яхния (от горната рецепта)
1 лист купено от магазина тесто за пай
Брашно, за поръсване
1 супена лъжица зехтин
1 ч.л. кленов сироп
200 гр зелен фасул, нарязан
2 скилидки чесън, смлени
Морска сол

За да си спестим време и готвене, част от зимната яхния от горната рецепта отделяме и трансформираме в този готин пикантен пай, гарниран със златиста коричка и поднесен със зелен боб с чесън.

Стъпка 1
Загряваме фурната до 200 градуса (или следваме инструкциите на опаковката за корите за пай).

Стъпка 2
Поставяме яхнията в малка, но дълбока форма за печене или съд за фурна, който е подходящ за пай.

Стъпка 3
Разточваме тестото върху леко набрашнена повърхност до дебелина 2,5 сантиметра. Намазваме ръба на формата за печене или съда с вода, след това поставяме тестото върху него и го натискаме надолу, за да залепне. Използваме остър нож, за да отрежем излишното тесто, след което натискаме около краищата с вилица. Изрязваме дупка, от която да излиза  парата, в средата. Смесваме зехтина и кленовия сироп в малка купа, след което намазваме пая с тази смес. Поставяме във фурната и печем 30 минути до златисто кафяво.

Стъпка 4
Междувременно приготвяме зеления фасул: загряваме зехтина в тиган на среден огън. Добавяме зеления фасул и чесъна, овкусяваме със сол и готвим, разбърквайки от време на време за 6 минути, докато бобът омекне, но все още е леко хрупкав. Сервираме боба заедно с пая за затоплящо постно зимно ястие.

Задушено тофу

Съставки
За пикантния дресинг със соев сос:
½ чаша соев сос
1 супена лъжица гочугару
2 скилидки чесън, смлени
1 лук, нарязан
2 супени лъжици ситно нарязан червен лук
½ чушка халапеньо или друга люта чушка, нарязана на шайбички
1 супена лъжица сироп от кафяв ориз или кленов сироп
1½ ч.л. оризов оцет
1½ ч.л. мирин
½ ч.л. прясно смлян черен пипер
¼ ч.л. смляна куркума
За тофуто:
1 блокче средно твърдо тофу
1 супена лъжица екстра върджин зехтин
3 супени лъжици Пикантен дресинг със соев сос (отгоре), плюс още за сервиране
½ чаша зеленчуков бульон
1 глава лук
1 морков, ситно нарязан
3 големи или 4 малки до средни гъби, нарязани на тънко
2 глави лук, нарязани
1 супена лъжица препечени сусамови семена

Споменахме ли колко много обичам рецепти, които са абсолютно различни от ежедневието ни? Това е една от тези редки рецепти, които на практика се правят сами, но изглеждат и имат вкус, сякаш сме й робували цял ден. Държим я в арсенала си както за бързи ястия, така и за вечери и се обзалагаме, че това може да е първата веган рецепта, която сте виждали, която не изисква изключително твърдо тофу, а и сме единствените, които на Бъдни вечер ядат такова нещо, което е готино и различно, и приятно изненадващо.

Стъпка 1
В малка купа разбиваме соевия сос, гочугару, чесъна, червения лук, лютите чушки, сиропа от кафяв ориз, оризовия оцет, мирина, черния пипер и куркумата. Можем да съхраняме сместа в затворен съд в хладилник до 1 месец. Разклащаме добре преди сервиране.

Стъпка 2
Нарязваме блокчето тофу напречно на парчета с дебелина 1 сантиметър и половина.

Стъпка 3
В много голям тиган загряваме зехтина на средно силен огън. Когато е горещ, поставяме тофуто в тигана на един ред (може да се наложи да го сготвим на партиди, ако тиганът не е достатъчно голям) и готвим, докато покафенее от едната страна, за 7 до 10 минути. Обръщаме тофуто и повтаряме, докато двете страни се сготвят равномерно.

Стъпка 4
Добавяме три супени лъжици пикантен соев дресинг и зеленчуков бульон в тиган. Оставяме да заври и след това намаляме котлона до много слаба температура. Поръсваме лука, моркова и гъбите върху тофуто. Покриваме тигана и готвим, докато по-голямата част от течността за задушаване се изпари, 15 до 20 минути, като от време на време отваряме капака и добавяме с лъжица малко от течността за задушаване върху горната част на тофуто и зеленчуците, докато се готвят.

Стъпка 5
Гарнираме с лука и препечените сусамови семена. Сервираме с допълнителен дресинг отгоре или отстрани.

Веган пай с пекан

Съставки:
¾ чаша (165 гр) опакована светлокафява захар
¼ чаша (30 гр) брашно от тапиока
¾ чаена лъжичка сол
½ чаша (120 мл) кокосово масло, разтопено на слаб огън, ако е необходимо
¾ чаша (180 мл) кленов сироп
½ чаша (120 мл) бадемово мляко
2 чаени лъжички ванилия
1 долна кора постно тесто за сладкиши, нагънато
1 чаша (120 гр) половинки пекан

Когато готвим постно, е полезно да бъдем гъвкави и да мислим извън кутията. Този класически и все пак интересен пай с пекан има отчетливия вкус на златисто масло и мед (все непостни съставки) без да съдържа нито едно от двете. Вместо това, този веган пай с пекан използва кокосово масло и кленов сироп, докато брашното от тапиока поема ролята на сгъстител, замествайки яйцата. Малко бадемово мляко и много пекани придават на пая орехов вкус.

Стъпка 1
Загряваме фурната до 200 градуса.

Стъпка 2
В голяма купа смесваме захарта, брашното и солта. Разбъркваме старателно с бъркалка, така че нишестето да се разпръсне равномерно, след което добавяме кокосовото масло, кленовия сироп и разбиваме добре, след това - бадемовото мляко и ванилията.

Стъпка 3
Поставяме формата за пай с долна кора върху тава за печене. Изсипваме пълнежа, като внимаваме да изстържете цялото съдържание от стените на купата в пая. Поръсваме пеканите отгоре или подреждаме ядките в определена конфигурация, ако целим особено елегантно представяне. Печем за 10 минути, след което намалете котлона температурата на 175°C и печете още 40 минути. Пълнежът трябва да е плътен и да бълбука по краищата.

Стъпка 4
Прехвърляме пая на поставка за охлаждане и оставяме да се охлади до стайна температура, преди да сервираме.

Дневно меню за Коледа

Закуска: Бързи пухкави палачинки / гофрети

Съставки
3/4 чаша несолено масло, нарязано на малки парченца
6 чаши универсално брашно
1/2 чаша захар
4 ч.л. бакпулвер
4 ч.л. сол
1 1/2 ч.ч. сода за хляб

Тази смес за палачинки работи също толкова добре за сладки или солени палачинки, крепове или гофрети. Тук използваме трик, който научихме от сладкаря и автора на Serious Eats Стела Паркс: Включването на мазнината в сухата смес означава, че всичко, което трябва да направим, за да я превърнете в тесто, е да разбъркаме яйцата и млякото. Паркс използва кокосово масло, за да направи микса си стабилен, но ние обичаме вкуса на краве масло, така че сутринта на Коледа, когато леко ни мързи да правим дълга закуска, сътворяваме това.

Стъпка 1
Поставяме маслото в чиния и го слагаме във фризер, докато много стегне, нужни са около 15 минути.

Стъпка 2
Разбиваме брашното, захарта, бакпулвера, солта и содата за хляб в кухненски робот, докато се комбинират добре. Добавяме замразеното масло и пак в робота, докато сместа започне да наподобява пясък и не останат видими бучки масло. Прехвъряме в затворен съд и охлаждаме.

(Ако искаме палачинки)

Стъпка 4
За да партида от 4 палачинки, разбиваме 1 чаша микс, 1 голямо яйце и 1/2 чаша мляко.

Стъпка 5
Загреяваме тиган, голям чугунен или незалепващ, на средна температура, намазваме с масло. Оформяме палачинките, пържим, докато се образуват мехурчета на повърхността, а долната страна стане златистокафява, 2-3 минути на палачинка. Обръщаме и готвим, докато леко покафенеят от другата страна, още 1-2 минути. Повтаряме с останалата част от тестото, като мажем пак тигана с масло, ако е необходимо. 

(Ако искаме гофрети)

Стъпка 6
За да си направим 4 малки или 2 големи гофрети, взимаме 2 големи яйца и отделяме жълтъка от белтъка. Разбиваме жълтъците с 2 чаши микс и 1/2 чаша мляко в голяма купа.

Стъпка 7
С помощта на електрически миксер на средно-висока скорост разбиваме белтъците в средна купа, докато се образуват твърди върхове. Внимателно добавяме към сместа.

Стъпка 8
Загряваме гофретника до много гореща температура; мажем с масло. На няколко пъти, с още повече масло, ако е необходимо, изсипваме тестото в уреда (то трябва да покрива цялата повърхност). Готвим гофретите вафлите до златисто кафяво за 3-7 минути, в зависимост от гофретника.

Гарнираме палачинките/гофретите с всичко сладко, което имаме - конфитюр, течен шоколад, мед, масло, бонбони, маршмелоус, плодове, захарни пръчки, сметана, кокосови стърготини, кленов сироп... Коледен рай е това, постигнат за само 25 минути.

Обяд: Най-хрупкавите пилешки крилца

Съставки за 4 порции
1 кг пилешки крилца или малки парченца пиле
¼ чаена лъжичка сол
¼ чаена лъжичка смлян черен пипер
½ чаша картофено нишесте
Слънчогледово олио
⅓ чаша препечени фъстъци (по избор)
½ чаша оризов сироп или мед
3 супени лъжици соев сос
2 супени лъжици кафява или бяла захар
2 чаени лъжички бял оцет
2 чаени лъжички жълта горчица
2 супени лъжици растително масло
3 скилидки чесън, смлени
1 чаена лъжичка смлян обелен джинджифил
8 малки сушени червени люти чушки
2 чаени лъжички препечени сусамови семена
2 до 3 чаени лъжички натрошени люспи червен пипер (по избор)

Пърженото пиле е невероятно популярно от 70-те години на миналия век и има много fast food ресторанти къде ли не, но друго си е вкъщи. Има и безброй стилове и вариации. Тази версия е по-хрупкава от всяко пържено пиле, което вероятно някога сте яли. Доста е сладко, малко пикантно, лепкаво и страшно празнично + лесно за приготвяне. 

Стъпка 1
Подправяме парчетата пиле, сол и черен пипер в голяма купа. Прехвърляме в голяма плик за печене или space bag, добавяме картофеното нишесте, затваряме торбичката и смесваме добре, обърщайки торбата отново и отново, докато пилето се покрие добре със съставките.

Стъпка 2
Поставяме голяма мрежеста цедка върху купа.

Стъпка 3
Загряваме 5 сантиметра растително масло в голям дълбок тиган на средно силен огън, докато достигне около 170 градуса, за 8 до 10 минути. Ако нямате термометър, тествайте го, като потопите върха на парче пиле в олиото. Ако бълбука, е готово. Внимателно добавяме пилето към олиото наведнъж, като работим на партиди, за да избегнем претрупване.

Стъпка 4
Запържваме дълбоко, като обръщаме пилето с щипки, докато всички страни станат светло златистокафяви и хрупкави, 10 до 12 минути. Като е готово всяко парче го прехвърлеяме в цедката. След като пилето се отцеди, го прехвърляме в голяма купа.

Стъпка 5
Отново загряваме олиото до 170 градуса и внимателно добавяме цялото пиле - този път няма нужда да работим на партиди. Отначало пилето ще изглежда малко мокро, но продължаваме да пържим, като от време на време обръщаме, докато всички парчета пиле станат тъмно златистокафяви и много хрупкави, още 10 до 13 минути. Прехвърляме пилешките крилца в цедка или решетка, за да се отцедят, след което поставяме в голяма купа.

Стъпка 6
Ако използвате фъстъците, поставете ги в решетъчна лъжица или малка мрежеста цедка, внимателно ги потопете в сгорещеното олио и запържете за 15 до 30 секунди, само до светло златисто кафяво. Прехвърлете в малка купа.

За соса:

Стъпка 7
Смесваме оризовия сироп, соевия сос, захарта, оцета и горчицата в малка купа.

Стъпка 8
Загряваме голям тиган на средно силен огън. Добавяме олиото, чесъна, джинджифила и лютите чушки и разбъркваме за 30 секунди до 1 минута, докато чесънът стане малко хрупкав и ароматен. Добавяме сместа от соевия сос и разбъркваме. Оставяме да бълбука за 2 до 3 минути, докато сместа стане лъскава и малко лепкава. Отстраняваме от котлона.

Стъпка 9
Смесваме пилето и фъстъците с бълбукащия сос и разбъркваме с дървена лъжица, за да покрием добре. Поръсваме с препечените сусамови семена и няколко чаени лъжички натрошен червен пипер. Прехвърляме в голяма чиния или купа и сервирайме. Пилето ще остане хрупкаво за няколко часа, ако се остави на стайна температура, или можете да го покриете и да го поставите в хладилник до 3 дни.

Mac & Cheese

Съставки за 12 порции
За заливката:
2 супени лъжици несолено масло, плюс още за съда за печене
2 супени лъжици екстра върджин зехтин
2 чаши галета
2 големи скилидки чесън, смлени
1/2 чаша ситно настърган пармезан
1/2 чаена лъжичка сол
За макароните и соса:
2 чаени лъжички сол
Пакет макарони
1/2 чаша несолено масло
6 супени лъжици универсално брашно
4 чаши пълномаслено мляко
3/4 чаша пълномаслена сметана
1/2 чаена лъжичка смлян бял пипер
1 1/2 супени лъжици горчица на прах
около 6 чаши едро настърган чедър
около 1/2 чаша настърган пармезан

Кремообразни макарони със сирена с лек, хрупкав топинг, баш американска рецепта за празничния ни обяд. Това са макароните-мечта, особено за децата. Нотката смляна горчица носи неочакван бууст от вкусове, които просто няма как да не се харесат на всеки.

Стъпка 1
Загряваме фурната до 200 градуса с решетка в средата на фурната. Намазваме с масло съда за печене.

Заливката:
Стъпка 2
В голям тиган на среден огън загряваме маслото и олиото, докато маслената пяна утихне. Добавяме галетата и чесъна; готвим, разбърквайки, докато трохите станат златистокафяви, 4-6 минути. Прехвърляме в средна купа, разбъркваме пармезана и солта и оставяме настрана.

Стъпка 3
Поставяме голям, покрит съд с подсолена вода на силен огън да заври. Добавяме макароните и готвим до "ал денте". Отцеждаме и оставяме настрана.

Стъпка 4
В голяма широка тенджера на средно слаб огън разтопяваме маслото. Поръсваме брашното и маслото. Готвим, като бъркаме непрекъснато с дървена лъжица и сместа стане светл златисто, около 4 минути. Постепенно наливаме млякото и сметаната, като бъркаме непрекъснато, докато сосът наподоби бешамел. Увеличаваме котлона до средно-висок и чакаме леко да кипене, бъркайки непрекъснато. Намаляме температурата, бъркаме и готвим, докато сосът бешамел стане гъст и покрие гърба на лъжица, още около 3 минути.

Стъпка 5
Добавяме 2 ч.ч. сол, черен пипер и горчицата на прах, сирената на три партиди, още бъркаме, докато всяка добавка се разтопи напълно, преди да добавим още. Отстраняваме от огъня.

Стъпка 6
Добавяме отцедените макарони в тенджерата със соса от сирена и разбъркваме добре, за да се покрият. Прехвърляме макароновата смес в намазана с масло тава за печене и поставяме в макароните в тавата. Поръсваме равномерно топинг върху макароните и печем до златисто и бълбукане, 18-22 минути. Оставяме да изстине за 15 минути преди сервиране.

Вечеря: Глазирана шунка с мармалад

Съставки
1-1,2 кг обезкостена, пушена шунка, хамон
250-300 мл ябълков сайдер
2 супени лъжици мармалад по избор
1 ч.л. пчелен мед
1 супена лъжица дижонска горчица
2 ч.л. портокалов сок или вода
6-8 скилидки чесън (по избор)

Класика, за която не се сещаме често, а е страшно вкусна. Чист коледен подарък за любителите на месо.

Стъпка 1
Загряваме фурната до 200°C (180°C вентилатор).

Стъпка 2
Изплакваме хамона в студена вода. Изсипваме сайдера в тава за печене, след което доливаме вряща вода на дълбочина около 3 см. Поставяме лука върху решетка, която седи над повърхността на течността, като се уверяваме, че течността не докосва месото. Увиваме голямо парче фолио свободно върху месото като палатка, като се уверяваме, че има херметично уплътнение около ръбовете на тигана, но че не докосва месото (създавайки нещо като парен балон около шунката).

Стъпка 3
Печем в средата на фурната за 50–55 минути на 1 кг месо. Изваждаме от фурната, отстраняваме фолиото и оставяме да се охлади достатъчно. Отрязваме връвта и използваме много остър нож, за да отрежем по-твърдата кожа, без да премахваме мазнината. Нанесяме кръстосано мазнината на интервали от 2 cm. В малка купа смесваме мармалада с меда, горчицата и портокаловия сок и обилно покриваме. Добаряме скилидките в съда.

Стъпка 4
Връюаме хамона във фурната и го печем непокрит за още 25 минути или докато глазурата стане златиста. Оставяме месото да почине поне 1 час преди нарязване. 

За новогодишната вечер

Лазаня със спанак и песто

Съставки
1 голямо яйце, леко разбито
2 чаши сирене рикота с намалено съдържание на мазнини
115 гр натрошено бяло сирене
1/4 чаша настърган пармезан
1/4 чаша нарязан пресен босилек
2 скилидки чесън, смлени
1/4 чаена лъжичка черен пипер
1 буркан сос за паста
Готови кори за лазаня
3 чаши пресен бейби спанак
2 чаши настъргано сирене моцарела

Стъпка 1
Загряваме фурната до 350° и смесваме първите 7 съставки.

Стъпка 2
Разстеляме 1/2 чаша сос за макаронени изделия в намазана с масло тава. Нареждаме 3 парчета кори за лазаня, 3/4 чаша смес от рикота, 1 чаша спанак, 1/2 чаша сирене моцарела и 2/3 чаша сос. Повтаряме слоевете два пъти и поръсваме с останалото сирене моцарела.

Стъпка 3
Печем лазанята, покрита, 35 минути. Октриваме и печем, докато се разтопи сиренето 10-15 минути. Оставяме да престои 5 минути преди сервиране.

Merry Berry салата

Съставки
1 пакет смесени зелени салати
1 средна червена ябълка, нарязана на кубчета
1 средна зелена ябълка, нарязана на кубчета
1 чаша настърган пармезан
1/2 чаша сушени боровинки
1/2 чаша нарязани бадеми, препечени
За дресинга:
1 чаша пресни боровинки
1/2 чаша захар
1/2 чаша ябълков оцет
1/4 чаша концентрат от ябълков сок
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка горчица
1 чаена лъжичка настърган лук
1 чаша масло от рапица

Стъпка 1
Комбинираме първите шест съставки

Стъпка 2
Правим дресинга, разбивайки следващите седем съставки в блендер, докато се смесят добре. Докато обработваме, постепенно добавяме масло на постоянна струя. Наливаме желаното количество дресинг върху салатата, останалият съхраняваме в хладилника за после, и voila!

Оригинална нюйоркска рецепта за чийзкейк

Съставки

Четири опаковки крема сирене ФИЛАДЕЛФИЯ (използваме само пълномаслено) на стайна температура
1,5 чаши захар
1/4 чаша царевично нишесте
1 супена лъжица чист екстракт от ванилия
2 големи яйца
3/4 чаша пълномаслена сметана 

Стъпка 1
Загряваме фурната до 175 градуса. Открадваме си рецепта за блат от Epicurious, любимият ни сайт за рецепти, и според указанията и го приготвяме. Дръжим фурната включена.

Стъпка 2
В голяма купа с помощта на електрически миксер, разбиваме 1 пакет крема сирене, 1/3 чаша захар и царевичното нишесте заедно на ниска степен до кремообразна консистенция за около 3 минути. Цялата смес от купата смесваме с останалото крема сирене.

Стъпка 3
Увеличаваме скоростта на миксера до средна и разбиваме останалата захар, след това ванилията. Смесваме яйцата едно по едно, разбивайки добре след всяко, добавяме и сметаната докато всичко се смеси напълно. Пълнежът ще изглежда лек, кремообразен, ефирен и почти като вълнисти облаци. Внимателно разпределяме крема с лъжица върху блата за пай.

Стъпка 4
Поставяме формата за кейк в голяма плитка тава, съдържаща гореща вода наполовина . Печем, докато ръбът стане светло златисто кафяв, горната част ще е светло златиста, а центъра едва ще се разклаща, нужното време за печене е около час и 15 минути. Ако чийзкейкът все още е мек около ръба, оставяме го да се пече още 10 минути. Изваждаме го от водната баня, прехвърляме го на решетка и оставяме да се охлади за 2 часа без изобщо да го пипаме. След това оставяме кейка в тавата, покриваме свободно с найлоново фолио и поставяме в хладилник, докато напълно изстине, преди да сервираме.

Стъпка 5
Премахваме формата и фолиото, оставяйки сладкиша на дъното на тавата. Поставяме върху десертна чиния, режем с остър нож с прав ръб, а не назъбен, като изплакваме ножа с топла вода между резените. Гарнираме с любим сироп или свежи плодове

Коктейли и безалкохолни напитки  

Най-богатият горещ шоколад

Съставки

Какао на прах, неподсладено
Захар на вкус
Любим шоколад, разтопен 
Пълномаслено мляко за по-кремообразна консистенция (може и растително)
Екстракт от ванилия

Стъпка 1
В тенджера разбиваме заедно захарта и какаото на прах, добавяме млякото, шоколада и ванилията.

Стъпка 2
Включваме котлона на средна температура и бъркаме непрекъснато, за да избегнем загарянето на шоколада.

Стъпка 3
Изчакваме да изстине до желаната температура за сервираме с любими топинги - сметана, маршмелоу, канела, желирани бонбони, захарни пръчки.

Коледен пунш

Съставки
100% сок от червена боровинка, неподсладен
Захарен сироп
Сухо пенливо вино по избор, шампанско или просеко винаги работят
Ябълков сайдер + Джинджифилов ейл 
Тъмен ром или бренди (може и ракия)
Портокали
Пресни червени боровинки.
И много лед! 

Охлаждаме всички съставки, за да сме сигурни, че пуншът ни ще е хубав и студен. Приготвяме голяма купа за пунш (или кана) с лед догоре и слагаме всички съставки с изключение на портокалите и боровинките. Разбъркваме бързо. Накрая слагаме отгоре портокалите и червените боровинки, за да разкрасим.

Smoky Robinson

Съставки за 1 коктейл
1/2 чаша кленов сироп
2 звезди анасон
2 пръчки канела
5 цели парченца карамфил

Стъпка 1
В малка тенджера комбинираме кленовия сироп и подправките с 1/2 чаша вода. Оставяме да заври и изклюваме котлона. Покриваме и оставяме да престои поне 30 минути (или до една нощ), след което прецеждаме в чист съд.

Стъпка 2
В шейкър за коктейли комбинираме уиски, мескал, захарен сироп и кленовата смес + лимонов сок на вкус. Добавяме лед и разклащаме. Прецеждаме в пълна с лед чаша и украсяваме с лимонова кора.

More Food