Следва

Да приемем това, което вече знаем

Да отслабваме преди празниците - постигане на баланс или по-скоро лоша идея?

За да осуетим фаталния край от прекомерното количество ястия и трапези в края на годината, някои се адаптират към предпразничен хранителен режим. Ако логиката изглежда желязна, ефектите върху организма са по-скоро вредни. Обясняваме защо.

Food преди 2 години

Обратното броене до края на годината започна: остават броени часове, докато извадим празничния сет с посуда, в който сервираме ястията за Коледа и Бъдни вечер, и после за ЧНГ. Изкушени от гигантическите количества вкусна и разнообразна храна, някои решават предварително да “подготвят" телата си в опит да загубят няколко килограма преди празниците. Една на пръв поглед добра хрумка, а всъщност лоша идея според диетолога и нутриционист Лорънс Хювиг.

Хранителни раздразнения и смущения

“Голяма част от хранителните режими често причиняват смущения в организма. Когато се подлагаме на диета попадаме в т.нар. “ниска калоричност“, което означава, че захранваме тялото си с по-малко енергия, отколкото изразходваме“, описва Лорънс Хювиг. Оттук рискуваме да натрупаме дори повече килограми, защото тялото ни иска да презареди - особено с тежкото и мазно меню по празниците.

Освен това, всякакъв род диети най-често са следствие на вина. “Контролът върху прекаляването в случая е по-необходим от подобна ранна диета, защото така увеличаваме напрежението и се лишаваме от малките удоволствия. Резултатът? По празниците се насочваме към възможно най-тежките храни, които не сме си позволявали преди, вместо да се нахраним така, както тялото ни диктува и с това, от което тялото има нужда.“

Ако говорим за диетите, особено преди празниците те нарушават редовния баланс и отключват компулсивното и несъзнателно хранене и се получава ефектът йо-йо. А това от своя страна може да предизвика допълнително умора и забавяне на метаболизма.

Увеличаваме приема на фибри и антиоксиданти

Ястията в празничния край на годината, богати на мазнини и въглехидрати, които тялото приема за кратък интервал, могат да предизвикат дисбаланс в чревната флора и дискомфорт при храносмилане. Затова експертът препоръчва “да подготвим храносмилателната си система, като увеличим приема на фибри и антиоксиданти“ като превенция. Насочваме се към сезонните плодове и зеленчуци, както и към храни, съдържащи омега 3 - мазната риба например (скумрия, сьомга). Наблягаме на пълнозърнестите тестени изделия. Също така диетологът ни напомня, че е контрапродуктивно и безсмислено да елиминираме мазнините и въглехидратите от менюто си. “Въглехидратите, особено сложните, доставят голямо количество от необходимата енергия за деня и храни мозъка ни. Що се отнася до мазнините, можем да се възползваме от полезните такива като омега 3, които откриваме в маслото от рапица и рибата.“

Възстановяване на хранителния баланс след празниците

Ако Лорънс Хювиг не ни съветва да променяме начина си на хранене преди празниците, поне апелира към това да се грижим за черния си дроб. “По време на празниците, консумирайки повече алкохол, натоварвате сериозно черния си дроб. Затова трябва да бъдем екстра внимателни и да следим да пием колкото може повече вода.“ Диетологът съветва да се насочим към билковите чайове от върбинка или мента, които “пречистват организма“.

Най-вече - никакъв страх от това, че няма да можем да се върнем към нормалното си хранене или да се обвиняваме, ако прекалим. Ако се случи - връщането към нормалното темпо ще стане съвсем естествено. “Празниците не са представителни за това как се храним всеки ден.“

Празниците са семейно и уютно време, на което следва да отделим нужното време и внимание, отпуснати, спокойни и щастливи. 

More from View Sofia

Копие на Гай Ричи: Мадона и Роко по повод ЧРД

Celebrities преди 1 година

Щастливата мама Мадона използва повода - на 11 август хубавият Роко, плод на любовта й с режисьора Гай Ричи, навърши 22 - да се понаснима с тържествени чупки в кръста, празнувайки живота и неговите най-хубави моменти. Очевидно е, че звездата се гордее с момчето си - хубавец, почти дословно копие на татко си. Надникваме зад кулисите на тържеството...  

Кан 2022: Тилда Суинтън, Алесандра Амброзио и другите красавици на премиерата на „Три хиляди години копнеж“

Celebrities преди 1 година

Джордж Милър наелектризира фестивалd в Кан с „Три хиляди години копнеж“, първата му режисура след „Лудия Макс: Пътят на яростта“. Филмът на Милър, с участието на Тилда Суинтън и Идрис Елба, спечели шестминутни овации след световната си премиера в театър Palais в Кан.

More Food