Следва

Най-обсъжданите и най-прекрасни рокли на 2021!

Еволюция на вечността: Тренчкотът на Burberry

Образът на офицерите от Първата световна война става изключително популярен, благодарение на филми като „Закуска в Тифани” и „Казабланка”

All fashion преди 2 години

Невъзможно е да се говори за тренча на Burberry, без да бъдат споменати Одри Хепбърн и Джордж Пепард в „Закуска в Тифани” или Хъмфри Богарт в „Казабланка”. Благодарение на тях, създадената в началото на миналия век връхна дреха се превръща в икона за модния свят.
Тренчкотът Burberry е изработен за джентълмена авантюрист, както свидетелстват изображенията на изследователя сър Ърнест Шакълтън в Антарктида през 1907 г.

Сър Ърнест Шеклътън с една от първите дрехи на Burberry от габардин

Всъщност първото нещо, което Томас Бърбъри патентова, е плата, който прави тренчкота известен, а именно габардинът, представляващ водоустойчив кепър. Офицерите по време на Първата световна война свалят тежките и неудобни вълнени палта и ги заменят с тренча, който е по-лек, по-издръжлив и непромокаем дъждобран. Детайлите, които характеризират всеки тренч днес са налице: той трябва да е дълъг и може да достигне до глезените или прасците, има D-образна метална катарама на колана, яка със специфичен шев, подплата от тартан и връзки на ръкавите, които могат да се затягат при необходимост. Външният плат отпред има презрамки с катарами, които присъстват и на гърба.


Всички ключови детайли от тренчкота Burberry

Тренчкотът набира популярност

След войната известни личности от шоубизнеса, включително Марлене Дитрих, Грета Гарбо и Катрин Хепбърн, започват да носят тренчкот. През 40-те години на миналия век дрехата става задължителен аксесоар в света на киното. Дори темпераментни актриси като Мерилин Монро и Бриджит Бардо го носят на и извън снимачната площадка, което прави връхната дреха секси и интригуваща. Шлиферът става универсален елемент и част от облеклото както на детективи, така и на журналисти, на бляскави шпионки и на фатални жени. А Холивуд твърде много харесва тренчкота.


Марлене Дитрих

Как се носи тренчкотът

Превъзходният винтидж тренчкот на Burberry може да се носи по много начини. С вечерна рокля, както прави Джаки Кенеди през 70-те г., но също и със сламена чанта и пантофки, тип балеринки като Джейн Бъркин през 60-те. Днес топ модели от ранга на Джиджи и Бела Хадид го носят със суичър с качулка и дизайнерски маратонки. Семпло и готино. Но пък и като дреха, без нищо отдолу, както прави Кейт Мос за кампанията на Burberry от 1999 г., също е добро решение. Последният детайл, заслужаващ внимание, е коланът който не се закопчава, а се връзва, подобно на халат.


Кейт Мос в реклама на Burberry, снимана от Марио Тестино

Тренчът и дизайнерите

Докато стилистът Кристофър Бейли пристига в Burberry през 2001 г., връщайки тренчкота отново на мода, други дизайнери го интерпретират по свой собствен начин. Жан-Пол Готие и Мартин Марджела са само част от дизайнерите, които се опитват да дадат своя принос за утвърждаването на тренчкота като легенда. Рей Кавакубо, стилист и основател на модния бранд Comme Des Garçons, сътрудничи с Burberry за специална версия на шлифера.
Междувременно Кристофър Бейли от Burberry пуска отново тренчкота: зачитайки неговата идентичност, той го предлага в напълно нова версия - създава специални детайли, използвайки скъпи и оригинални материи като кожа и дантела.


Реинтерпретацията на Rei Kawakubo на винтидж тренчкота на Bureberry

Пристигането на Рикардо Тиши в Burberry

През 2017 г. има промяна в стилистичната посока на Burberry. Кристофър Бейли напуска английската марка и е наследен от италианеца Рикардо Тиши. Той също преоткрива сезон след сезон емблематичната дреха на бранда. За колекцията Пролет/Лято 2022 изрязва парче плат от гърба на шлифера. Резултатът? Привидно невинен тренчкот на Burberry, който изненадва с линията на силуета отзад.


Burberry Spring/Summer 2022


Одри Хепбърн и Джордж Пепард в „Закуска в Тифани“ през 1961 г., и двамата носят тренчкот на Burberry.


От модното ревю Spring/Summer 2022 на Burberry: минималистични пропорции и неутрални цветове.


Поп звездата Били Айлиш на наградите Brit Awards 2020 с тренчкот на Burberry, украсен с метални пръстени.


Топ моделът Джоан Смолс дефилира на подиума, представяйки колекцията S/S 2021 с оранжев кожен тренчкот Burberry.


Ел Фанинг в тренчкот на Burberry на снимачната площадка на „Един дъждовен ден в Ню Йорк “ (2019) на Уди Алън.


Винтидж рекламно изображение на Burberry.


Кейт Мидълтън в Белфаст през 2011 г. носи тренчкот с волан в долната част.


Тотално черна визия на актрисата Кристен Стюарт от 2009 г.


Коженият златист перфориран тренчкот от колекция A/W 2021-2022


Британската стилистка и инфлуенсър Алекса Чунг винаги е била привърженик на марката Burberry. Тук тя носи слим модел с двойна яка.


Актрисата Стефани Пауърс през 1966 г. в тренчкот с мъжка кройка.


Британската инфлуенсърка Попи Делевин с класически модел на Burberry.


Певицата Селена Гомес избира къс черен модел.


Тренчкот с цялостна щампа и с тюлена панделка от колекция Burberry S/S 2015.


Вдъхновен от мъжката мода и големите пропорции, Burberry S/S 2018.
 

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 1 ден

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.