Следва

Изложба "Иванов Ден" в галерия Ракурси от Иван Вукадинов

Фаворитите за Оскар 2022 - топ 10

Сред най-големите претенденти за Оскар през 2022 г. са много различни филми, от високобюджетните хитове Dune и Macbeth до, доста неочаквано,  инди филми

Movies & TV преди 2 години

Списъкът с най-любимите също включва популярни актьори, които могат да получат първите си награди тази година (Кристен Стюарт, Уил Смит, Кирстен Дънст) и талантливи жени режисьори (Джейн Кемпион, Маги Гиленхол), готови да се борят за наградата Най-добър режисьор след успеха на Chloe Zhao с Nomad Land миналата година. В очакване на церемонията на 27 март 2022 г., систематизираме филмите с най-големи шансове да грабнат главните награди.


Кейт Бланшет във филма "Улицата на кошмарите"

"Силата на кучето"

Замисленият като насилствен уестърн "Силата на кучето" на Джейн Кемпион проследява живота на животновъд (Бенедикт Къмбърбач), мрачен и интровертен, който буквално тероризира новата съпруга на брат си (Кирстен Дънст). Филмът е лидер в номинацията за най-добър филм, тъй като има всичко, за да успее: талантлива режисура, оригинален сценарий и наистина сърцераздирателна актьорска работа. Ако спечели, Кемпион ще бъде едва третата жена в историята, получила Оскар за най-добър режисьор.

"Белфаст"

За този филм петкратно номинираният за Оскар режисьор Кенет Брана ("Убийство в Ориент Експрес") спечели наградата на публиката на филмовия фестивал в Торонто. "Белфаст" е много специален филм за един режисьор: гледаме полуавтобиографична история за детството му в Белфаст. С прекрасен актьорски състав: Джуди Денч, Джейми Дорнан, Киарън Хайндс.

"Дюн"

Атмосферният епос на Дани Вилньов, който гледахме през есента, даде на кината по света много необходимия тласък по време на проточилата се пандемия, събирайки над 350 милиона долара. Най-вероятно "Дюн" ще бъде възнаграден с поне една статуетка, макар че филмът заслужава Оскар в поне няколко категории: за музика (писана от Ханс Цимер), режисура, костюми, филм (четете още: Dune: Вселената, костюмите, историята, изкуството!). 

"Крал Ричард"

Петнадесет години след последната му номинация за Оскар за The Pursuit of Happyness, Уил Смит отново ще се бори за наградата. Във вдъхновяващия биографичен филм за Рейналд Маркъс Грийн той играе Ричард Уилямс, бащата на Винъс и Серина Уилямс и треньор по тенис, който изиграва ключова роля в невероятния успех на дъщерите си. Бионсе е автор на саундтрака на филма и може да се конкурира с Били Айлиш, която написа саундтрака за новия Бонд...

"Спенсър: Тайната на принцеса Даяна"

Режисьорът Пабло Лариан разказва за точно три повратни дни от живота на принцеса Даяна по време на коледните празненства на кралското семейство в Сандрингам Хаус в Норфолк в навечерието на 1991 г. Прави го като нещо между сън и халюцинация и може би не всички зрители ще се насладят на този подход. Но не може да се отрекат силата, мащаба и мрачната прецизност на интерпретацията на Кристен Стюарт на Принцесата на народа. Отделна вселена са невероятната музика на Джони Гринууд и изящните костюми на Жаклин Дюран (четете още: Възторжени овации! Критиците обявиха "Спенсър" с Кристен Стюарт като принцеса Даяна за шедьовър).

"Улицата на кошмарите"

Последният филм на Гийермо дел Торо, "Формата на водата", трогателна любовна история, получи четири статуетки, включително за най-добър филм. Ноар трилърът Nightmare Alley включва много звезди, така че шансовете са още по-големи: Брадли Купър играе карнавалния артист, а Кейт Бланшет - зловещата психиатърка. Във филма се появяват още Руни Мара, Тони Колет, Уилям Дефо и Ричард Дженкинс.

"Трагедията на Макбет"

Дензъл Уошингтън, Франсис Макдорманд и Джоел Коен имат общо 10 награди Оскар, така че е безопасно да предположим, че новото сътрудничество на триото ще се превърне в любимо на академиците от Оскарите. "Макбет" е свободна интерпретация на Джоел Коен на Шекспировата сага за амбицията и непреодолимата вина, заснет в черно-бяло.

"Изгубената дъщеря"

Дръзкият режисьорски дебют на актрисата Маги Гиленхол умело превръща завладяващия роман на Елена Феранте със същото име в богата и дълбока картина на радостите и страданията на майчинството. Номинацията за най-добър адаптиран сценарий ще бъде напълно заслужена, както и номинациите за актьорско майсторство за Оливия Колман, Джеси Бъкли и Дакота Джонсън.

"Паралелни майки"

Новата мелодрама на Педро Алмодовар за две жени, които се срещат в родилното отделение, може да бъде представена в няколко категории в настоящата надпревара за Оскар - от авторска музика до най-добра режисура. Най-големият актив на филма е Пенелопе Крус, носителка на купата Волпи от Фестивала във Венеция, която вероятно ще спечели най-добра актриса.

„CODA: Дете на глухи родители“

В началото на 2021 г. в Сънданс беше показана очарователната драма за дете, растящо в семейство на глухи възрастни, което стана първият филм, който спечели всички големи награди на фестивала. Филмът може да се състезава за Оскар в категорията "най-добър филм" (с гигант като "Дюн").

More Movies & TV