Следва

Къде и как да гледаме всички номинирани за Златен глобус 2022 филми

Изложба "Иванов Ден" в галерия Ракурси от Иван Вукадинов

7 – 9 януари 2022

Events преди 2 години

На Иванов ден галерия Ракурси ще покаже картината на Иван Вукадинов „В памет на героите“.
След 11-годишно прекъсване, галерия Ракурси възобновява изложбите на Иванов ден.
От 2006 до 2011, в началото на всяка година изложбите, в чиято основа бяха Иван Вукадинов и Иван Кирков, по идея на Николина Джелебова, събираха в галерия Ракурси известни художници с името Иван. Те се превръщаха в празнични събития за софийската публика, в които освен Иван Вукадинов и Иван Кирков, участваха също през различни години Иван Стоилов – Бункера, Иван Димов, Иван Андонов, Иван Колев, Иван Милев, Иван Кънев, Иван Нинов.

Поводът за изложбата е подновеният интерес от Музея на Ватикана към придобиване на картината „В памет на героите“. Произведението участва в изложба на Вукадинов в Рим през 1975 г., когато Ватиканският музей проявява интерес към закупуване на работата. Поради отказ от българска страна, картината е върната и авторът престава да излага и продава своите произведения в България. От 7 до 9 януари 2022 галерия Ракурси ще изложи произведението, което след изложбата ще бъде изпратено във Ватиканския музей.

Изложбата е свързана и с предстоящия 90-годишен юбилей на Иван Вукадинов през 2022 г.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?