Следва

We Love: официалните портрети на херцогиня Катрин в чест на юбилея й

Истории от живота: трагичният път на Деми Мур

В пика на известността си Деми Мур е най-високоплатената актриса в Холивуд

Celebrities преди 2 години

„Гардиън“ докладва, че е получила шеметната сума от $12.5 милиона за ролята си в „Стриптийз“ от 1996 г. През 80-те звездата прави невъзможното и покрай успеха си в сапунката General Hospital, успява да направи кариера на големия екран с блокбъстър хитове като „Огън на свети Елм“ и „Призрак“. Последният печели монументалната сума от $217 милиона в боксофиса според „Ню Йорк Таймс“ и завинаги променя начина, по който възприемаме грънчарското колело, но мигът, в който отстъпва от червения килим, Мур се сблъсква с тежкото си минало.


Деми Мур в "Стриптийз"

Нейният момоар „Отвътре Навън“ от 2019-та разкрива друга страна на актрисата - момичето, чиито живот е драматизиран до крайност от неспирни премествания с алкохолизираните ѝ родители. Някога отчуждената тийнейджърка, която носи доживотната травма на зависимост и предателство. Тя успява да извлича от кошмара на израстването си, за да съживи най-грубите си роли, обаче оздравяването не се случва бързо. Днес вече Мур сякаш е изживяла дузина животи и изглежда, че най-сетне е на път да преодолее демоните си. Следва изключителната история на една силна жена, Деми Джийн Гайнс. Или, както я познава светът, Деми Мур.


Деми Мур, 2022 г

Деми Мур и лъжата за биологичния й баща

Когато Деми е на 15, стига до стряскащо разктритие. Дани Гайнс, мъжът, когото тя възприема за собствен баща, спомогнал за отглеждането ѝ, всъщност не е биологичният ѝ баща. Истинският родител е мъж на име Чарлз Хърман, търговец на вендинг автомати, пристрастен към кокаина. Мур разбира за факта, след като Гайнс се разделя с майка ѝ - Вирджиния Кинг.


Вирджиния Кинг

Известно е, че Кинг забременява с дъщеря си, когато е на едва 19 години. С Хърман сключват брак, който продължава два месеца, разводът е факт още преди раждането на момиченцето. Вирджиния се запознава с Гайнс, който също е търговец, много кратко време след случая. Следва бърз брак, след която двойката започва да пътува непрекъснато, според дестинацията, на която Гайнс има работа. Семейството на Мур се премества над 30 пъти, преди Деми да  навърши 15. При все че семейството крие истината от нея цели 15 години, Мур не таи лоши чувства към майка си, която умира след битка с рака през 1998-ма, нито към Гайнс, който се самоубива, когато тя е на 17.

Ако не се бях самоотстранила от онази болка, би било смазващо за мен, казва пред „Гардиън“: "Усещах ужасна несигурност и безкрайни съмнения, и все пак знам, че те са направили най-доброто, на което са били способни. И двамата вярваха, че правят най-доброто, което могат."

Ужасаващото изнасилване на Деми Мур

По време на промо тура за „Отвътре навън“, Мур е гост в „Добро утро, Америка“. В онзи момент тя решава да разкрие пред Даян Сойер новината за опустошителното изнасилване, което преживява на 15-годишна възраст, вероятно осъществено с участието на собствената ѝ майка.

Мур има особена връзка с майка си. Твърди за нея, че е била алкохоличка, която е визмала Деми със себе си по барове, за да привлече вниманието на мъжете. Деми разказва, че в навечерието на изнасилването се прибира вкъщи, където сварва по-стар мъж, познат и на двете. Мъжът оправдал действията си, твърдейки, че майка ѝ я е продала. "Беше изнасилване и унищожително предателство. Той просто ме попита: „Как ти се струва да си прецакана от  майка си за 500 долара?“. 

Когато Сойер я пита дали вярва, че майка и действително я е продала, Мур отвръща: "Не, в сърцето си не го вярвам. Не мисля, че е било нарочно, но все пак му е дала достъп до мен и ме е поставила в опасност“. Мур напуска дома си малко след това. Силна по природа, тя решава да използва опита си, така горчив и труден за толкова млад човек, и да пробва късмета си. През 2012 г. звездата стартира своята Thorn - Организация с нестопанска цел, която работи в помощ на полицията да открива хиляди жертви на трафик на деца.

Деми Мур спасява майка си при първия опит за самоубийство

Когато Деми Мур е много малка, върху нея се стоварва нечовешка задача. Бъдещата актриса е "ангажирана" да помогне на Дани Гайнс в прекратяване опита за самоуийство на майка ѝ. Първият опит се случва, когато звездата е на 12 години. В мемоарите си тя описва опустошителния миг, в който се налага да помогне на майка си:

Следващото, което помня, беше как с малките си, детски пръсти ровя в гърлото на майка си, докато баща ми държи устата ѝ отворена и ми казва какво да правя. Нещо много дълбоко в мен се измести тогава и не се е върнало на мястото си. Детството ми приключи.

Първият случай не е последен. По време на интервюто с „Добро утро, Америка“, Мур разказва на Даян, че следвали „много, много такива случаи“. Все пак тя твърди, че първият такъв е „животопроменящият миг“, с който бил сложен окончателен край на детството ѝ. 

Изневерява на Фреди Мур вечерта преди сватбата им


Фреди и Деми Мур

Деми Мур има любовен живот колкото дълъг, толкова и забележителен. Той включва годеж със звездата от „Огън на свети Елм“ Емилио Естевес, както и афера с Том Крайър, наред с браковете й с Брус Уилис и Аштън Къчър. Все пак, нито една от тези връзки не започва толкова лошо, колкото първият ѝ брак с рок музиканта Фреди Мур, който е женен, когато двамата се оказват влюбени. Мур се запознава с автора на „Не е слух“, когато е на 16 години, признавайки по-късно, че ни най-малко не я е било грижа за съпругата му. Явно не я е било грижа и за самия Фреди - тя разказва откровено, че му е изневерила вечерта преди сватбата. В „Отвътре навън“ издава още, че се измъкнала от моминското си парти, за да се срещне с мъж, когото познава от снимачната площадка. При все, че Мур не назовава мъжа, Пол Карафотес от „Майндхънтър“ казва пред „ДейлиМейлТВ“, че той е другият мъж, твърдейки, че Мур слязла по аварийния изход и се покатерила през кухненския му прозорец, по време на тайната им среща.


Пол Карафотес

Не можех да превъзмогна мисълта, че се омъжвам, за да се разсея от скръбта за баща ми, - пише Деми, препращайки към самоубийството на баща й. - Не можех да се измъкна от годежа, но можех да го саботирам. Деми и Фреди се разделят през 1985-та.

Деми Мур и връзката с Брус Уилис

Деми Мур и Брус Уилис прекарват некратките си 11 години брак, бягайки от папараците, което вероятно е било по-лесно, след като двойката напуска Холивуд. Според „Харпърс Базар“ Мур изоставя кариерата си в нейния пик, за да се отдаде на майчинство в Хейли, Айдахо, но тази нормалност се оказва просто воал. Двамата са все още едни от най-известните хора на планетата, така че потенциален развод би могъл да бъде бедствен.


Сватбата на Деми Мур и Брус Уилис

Според „Пийпъл“ и „Сън“ Уилис и Мур сключват брак броени месеци след началото на връзката си. Тази прибързана отдаденост поражда съмнения в Уилис, който, според мемоарите на Мур: „Не беше сигурен дали желае да се жени“. Говори се, че недоволствал от кариерата на Мур, поради това че: „Я отнема от семейния живот“. Прибавят се и слухове за изневяра, покрай интервюто с „Плейбой“, когато Уилис заявява: „Никоя жена не може да задоволи нуждата на мъж да се размножава, размножава, размножава“. Двойката се разделя през 1998 г., през 2000-та е разводът, по силата на койта родителските отговорности за децата им - Румър, Скаут и Телула Бел Уилис са споделени. Мур казва, че се „гордее“ от развода им, който би могъл да бъде ужасно гаден, каквито примери има безброй, но в крайна сметка само усилил връзката помежду им. Тя твърди, че двамата се чувстват много по-свързани след развода, отколкото по време на брака им. 

Деми Мур и изтощителната й обсесия по диети и тренировки

Холивуд е известен с невъзможните си стандарти за красота, а в пика на известността си, Мур се увлича по тях повече от нормалното. В „Отвътре навън“ Мур разкрива, че е развила мощна обсесия по тренирането, когато започва работа по филма „Доблестни мъже“. Обесията продължава 5 години.


Деми Мур във филма "Доблестни мъже"

На първо време с тренировките имала за цел да загуби килограми, след като родила Скаут. Мур, която по това време кърми бебето, до такава степен тренира, че в млякото ѝ няма достатъчно мазнини и хранителни вещества, което в известна степен повлиява на развитието на Скаут. Актрисата трябва да използва млечни заместители, което я "съкрушило“, но не достатъчно, че да престане с унищожителното физическо натоварване. По време на следващия ѝ филм - "Неприлично предложение“, Мур засилва до такава степен режима си, че скоро е жертва на тежка пневмония, дори лежи в болница. За кратко се отказва, но след това премахва всички въглехидрати, с изключение на сутрешна купа мюсли, по време на снимането на „Стриптийз“.

Хранителните разтройства са лудост, те са болест, но това не ги прави по-малко истински.


Деми Мур, 2003 г

Според „Пийпъл“, продукцията "Редник Джейн“, в която Мур снима главната роля, изисква различни навици и така става причина за край на обсесията. Тя „достига лимита си“, неможейки да понесе пореден рунд гладуване и интензивно трениране, за да се бори срещу естествената си форма. След дълбоко размишление на тема "проблем със самия себе си", Деми превръща домашния си фитнес в офис, и оттогава не поглежда назад.

Деми Мур и зависимостта й от Аштън Къчър

Също като родителите си, Мур страда от различни форми на зависимост през целия си живот. Това включва прекаляване с алкохол, кокаин, хранане и дори признатата зависимост от третия й съпруг - Аштън Къчър. Двамата, имайки 16 години разлика във възрастта, се запознават на вечеря с приятели през 2003-та. Всъщност, разликата в годините вероятно е била привлекателна за Мур.

В „Отвътре навън“ Мур споделя, че вижда връзката им като втори шанс да преживее 20-те си години и младостта, по начин, който преди не бил възможен, но тази мисъл бързо се превръща в обсесия. Това е най-разрушителната от всички нейни драми, повлияла изключително негативно на връзката на Мур с трите й дъщери. По време на интервю с „Ред Тейбъл Ток“ с Джейда Пинкет Смит, Мур признава: „Пристрастието и зависимостта ми от Аштън бяха ужасно лоши, защото ме отчуждиха емоционално“. Двойката сключва брак през 2005 година, като церемонията е сравнително скромна - около 100-тина гости в Бевърли Хилс. Едва 5 години по-късно проблемите в брака стават очевидни за всички. Двамата заминават за Израел, където се опитват чрез терапия да се помирят един с друг, насред слухове за изневери. Бракът оцелява по-малко от година след това.

Деми Мур - далеч от децата си

Връзката на Деми Мур с Аштън Къчър и последвалото връщане към зависимостите й накърняват дълбоко връзката с дъщерите ѝ. До такава степен, че Скаут и Телула не говорят с нея цели 3 години. В интервю, Румър и най-малката ѝ сестра разказват за начина, по който връзката с майка им започва да се руши. Телула е на 9, когато Мур се връща към пристрастията си. След време Румър и Скаут се махат от вкъщи, оставяйки най-малката им сестра да се справя с проблемите на майката. 


Румър Уилис, Деми Мури, Талула Уилис и Скаут Уилис

"Бях страшно ядосана, защото чувствах, че нещо мое ми беше отнето", споделя Румър с Джейда Пинкет Смит. - Мислех си: „ явно не сме достатъчни за нея“". По същото време Телула се чувства „забравена“ от майка си, която бе изцяло заета с връзката си: "Бях създала в себе си представата, че тя не ме обича и наистина го вярвах", признава след години тя. 

Румър е единствената, която поддържа контакт с майка си, служейки като посланик на семейството. Четирите жени в крайна сметка успяват да се помирят и през 2020-та, в публикация в инстаграм, по повод Деня на майката, Телула споделя: "Стана възможно, единствено чрез дълбоко вглеждане в себе си и склонност към прошка".

Спонтанен аборт е в основата на разпада на брака с Къчър

Не е само едно нещото, което води до раздялата между Деми Мур и Аштън Къчър. Всички свидетелства сочат, че връзката се разпада на бавен огън, осеяна с предателства, пристрастия и взаимозависимост, но нещата стават напълно необратими, след като Мур помята. Деми, която губи детето в шестия месец, разказва за опустошителната загуба в книгата си. В онзи момент тя усеща, че Къчър е твърде млад, за да разбере скръбта ѝ, независимо колко силно се опитва.

Първо, не той носеше детето в себе си. Второ, беше в 20-те си години, т.е. за него нямаше проблем с времето за бащинство, възможностите му не бяха на свършване.

След помятането, Къчър и Мур опитват отново да имат дете. Няколко месеца по-късно се обръщат към ин витро и интраутеринна инсеменация. Не се получава, а Мур започва да проучва опции за донори на яйцеклетки. Двамата намират подходящ донор, но Къчър се отказва в последния момент.

Аштън ми каза: „Не мисля, че мога да го направя и не мисля, че ще се получи“, пише тя, твърдейки, че Къчър се съгласява в началото, само защото не мисли, че тя наистина ще го направи. Двойката се разделя през 2011-та и финализирала развода две години след това.

Бракът на Деми Мур и Аштън Къчър приключва със слухове за изневяра

Бракът на Мур и Къчър е отровен от слухове за изневяра, които тя потвърждава в мемоара си. Актрисата подробно описва буйната им връзка, твърдейки, че звездата на „Пич, къде ми е колата?“ изпозлва тройките, за да замаже границите на връзката и да оправдае изневярата:

Поставях него на първо място, така че, когато пожела да вкараме трети човек в леглото ни, не отказах. Бяха добри хора, но все пак беше грешка. Бях обзета от срам, не можех да се отърва от мисълта, че това всичко е някак по моя вина.

Деми е сигурна, че тройката отворила вратата към изневярата на Къчър. Предполага се, че ѝ е изневерил два пъти - вторият път с 21-годишна жена, по време на снимките на „Още един щастлив ден“. Годината, в която излиза филмът, двойката се разделя, въпреки че не изглежда сякаш Къчър споделя гледната точка. Според „Сън“ той се хвъря в туитър, канейки хората да се свържат с него „заради истината“, твърдейки, че ще публикува нещо много „злобно“, обаче „го изтрил“ вместо това. Къчър така и не е обяснява каква, според него, е „истината“, но изглежда, че има и втори прочит на цялата история.

Деми Мур отново зависима, стига до болница

Деми Мур се бори със зависимостите си в продължение на десетилетия. Според „Гардиън“ тя влиза в рехабилитационен център през 1980-та, заради алкохол и наркотици, след което успява да се опази цели 20 години. Все пак драмата с Къчър, особено след момента с аборта, до това Деми да започне да пие отново, прекалявайки едновременно с викодина, болкоуспокояващо лекарство. Най-малката ѝ дъщеря казва: "Беше сякаш слънцето заляза. Чудовището се появи".


Деми Мур с дъщеря си Талула

Нещата ескалират рязко до 2012 г., когато Мур тежи по-малко от 50 килограма и „получава удар след пушене на синтетичен канабис и вдишване на диазотен оксид“ на купон с Румър: "Бях там, със спешната помощ, в паника. Мислех, че или мама ще умре и аз няма да съм в стаята и вината ще ме преследва цял живот, или ще съм там и ще видя образа на майка ми, който няма да мога да забравя никога". Деми отново е приета в рехабилитационен център, което е уредено с помощта на дъщерите й.


Деми Мур, 2012 г

Деми Мур и промяната, късно, но все пак навреме

Извън камерата, Деми Мур има осезаемо труден живот, най-ниската точка на който е след раздялата ѝ с Аштън Къчър. Кариерата й в онзи момент е почти замряла, връзките ѝ са се разпаднали, здравето е зле. Органите ѝ започват да се повреждат, стигайки до момент в който дори гледането на телевизия й е почти невъзможно. При все че не разкрива диагнозата си, Деми споделя, че „коренът му е в силно вирусно натоварване“.

Оттогава тя стремително се опитва да надскочи дъното. Постъпва в рехабилитационния център за „травма, зависимост и прекаляване с вещества“, получава лечение за здравословните си проблеми и постепенно заздравява връзката с дъщерите си. Точно преди да издаде мемоарите си „Отвътре навън“ през 2019-та, Мур възобновява актьорската си кариера с множество серийни и филмови проекти, включително успешно участие в „Империя“, и комедията „Тежка вечер“ със Скарлет Йохансон. С днешна дата Думи изглежда в чудесна форма, спокойна, откровена, омиротворена. Видими са пластичните намеси по лицето й, за които преди година светът избухна, колко били неестествени и т.н., но истината е, че след история на живота като тази, да се вдигнеш, да съумееш да простиш, да продължиш е подвиг. Човешки, женски, голям... 

More Celebrities

Бианка Ченсори облечена, първа поява след нападението в Дисниленд

Celebrities преди 1 ден

Кание Уест и Бианка Ченсори направиха първата си публична поява след нападението над Бианка в Дисниленд. Двойката беше забелязана в Лос Анджелис в необичаен за тях вид: първо, Бианка е в солидно облекло, ако изключим къси велосипедни шорти, второ, Кание, отговарящ на образа на жена си, е в светли дрехи, въпреки че обикновено носи черно.