Следва

DIY: прекрасни къдрици ала "Емили в Париж", фризьорът й Майк Дезир ни казва как

Алкохолните щети по кожата: видими и гадни, и начините за справяне

В опити да се сдобием със сияеща кожа, опитваме безброй серуми и кремове, подлагаме се на сложни процедури за лице и пием вода фанатично, но все пак има едно просто и ефективно решение, което ни гледа в очите през цялото това време: отказване (или значително намаляване) на алкохола. За него отдавна знаем, че далеч не е здравословен еликсир, но е време да научим, че той има неочаквано лошо въздействие върху нашия тен. И така, какви точно са ефектите на алкохола върху кожата?

 

Beauty News преди 2 години

„Алкохолът всъщност е едно от най-лошите и най-агресивни съединения, които унищожават кожата", казва диетологът от Ню Йорк Хайро Родригес, който губи точната бройка на дизайнерите и редакторите на Vogue сред клиентите си. „Винаги се шегувам с пациентите си: „Ако искате да остареете, пийте!"" Във време, когато мнозина са по-трезви отвсякога, Родригес разяснява точните ефекти на алкохола върху кожата, както и върху нейния тен. И представя на вниманието ни ползите от отказването от алкохола или поне по-умереното му приемане.

Проблемът е дехидратацията

Под "пиене" разбираме над две напитки на ден. Това причинява огромно увреждане на кожата; алкохолът засяга всяка лигавица, от панкреаса и черния дроб до тургура на лицето. Първият ефект е дехидратацията, тъй като спиртът всъщност изсмуква цялата течност от тялото. Ако погледнете жена, която пие от 20 или 30 години, и жена на същата възраст, която изобщо не е пила, виждаме огромна разлика в кожата - редовните наздравици може да ви накарат да изглеждате 10 години по-възрастна. 

Възпаление 

Алкохолът възпалява тъканта, а системното възпаление на кожата, причинено от алкохол, създава хистаминова реакция, която причинява зачервяване на кожата. Отначало си мислите: О, малко съм се зачервила, не е голяма работа, но за по-дълъг период от време - шест месеца, година, две - ако продължите да пиете, проблемът може да се задълбочи и няма измъкване. 

Възстановяването - мисия възможна!

Ако се откажете от пиенето, добрата новина е, че кожата ви, както всеки друг орган, има способността да се регенерира. Тялото има удивителна скорост за рехидратация. Но тя зависи от това колко големи щети са били нанесени. Ако пиете от 15 до 20 години и спрете, би било страхотно, но дали можете ли да регенерирате кожата си обратно до нивата на средностатистически 40-50-годишен трезвеник? След като унищожите колагена, е трудно той да се върне обратно.

Изберете алкохола разумно

Ако все пак пиете, кой е най-добрият алкохол, най-щадящият? „Различните напитки имат различни ефекти върху кожата, но като общо правило, колкото по-чисти, толкова по-добре: водката, джинът и текилата се метаболизират по-бързо. Ако непременно държите да пиете нещо, пийте водка, която не е направена от зърнен спирт, като например картофена водка."

Пийте през ден или по-рядко

Когато сте на 20 години и пиете, тази напитка напуска тялото ви за около три часа. Когато сте на 40 години, това отнема средно 33 часа! Ако транзитното ви време е три часа, това означава, че можете да пиете в понеделник и до вторник питието е извън тялото ви. Ако сте на 40 и пиете в понеделник, не пийте до сряда. Минимизирайте тостовете до веднъж или два пъти седмично - колкото по-нисък е приемът, толкова по-малко ще са щетите по кожата ви.

Останете хидратирани

"Ако ще пиете, пийте вода за разредител, за да увеличите диуретичния ефект. Мисля, че майките постоянно ни повтарят това през последните 2000 години, но кой е луд да слуша съветите на майка си", шегува се д-р Родригес.

More Beauty News