Следва

Еми Куртова с „АВТОПОРТРЕТ“ - фотография, живопис и скулптура

Припомняме си "Дон Жуан" по повод 400 години от рождението на Молиер

Днес, 14 януари 2022, се навършват 4 века от рождението на най-важния човек за френските драма и театър, душата на Комедѝ франсез! Не си живял, ако не си гледал, чел и слушал "Дон Жуан" (също "Тартюф" и "Мизантроп", но особено "Дон Жуан"), припомняме най-важните факти и интерпретации на това произведение, което всяка жена е изживяла поне веднъж, толкова проблематично, но толкова привлекателно... 

Events преди 2 години

На френски Don Juan, на италиански Don Giovanni, на български Дон Жуан е най-емблематичното произведение на Молиер, изпълнено за пръв път на сцена през 1665 г. Смята се, че Дон Жуан е реално съществуваща историческа личност - представител на един от аристократичните севилски родове - фамилията Тенорио. Из цяла Европа, предимно Испания, Италия, Франция и Англия, се установява образът на развратния женкар в най-различни сюжети и истории, дори легенди, и не е сигурно дали Молиер познава първоообраза на Тирсо де Молина, но някакво гениално усещане надделява и, виждайки колко обичан и провокативен е образът на Дон Жуан във Франция, той решава да го постави в основата на брилянтната си комедия "Дон Жуан, или Каменният гост". Обожаван от жените и мъжете може би поравно, от театъра, операта, литературата, "Дон Жуан" на Молиер е най-хубавият начин да отпразнуваме деня, обобщавайки най-хубавите начини да го докоснем 400 години по-късно...

"Молиер" от Никола Миняр

Постановката

За първи път пиесата е представена на публиката в Париж на 15 февруари 1665 г. в театър Пале Роял, като Молиер играе ролята на Сганарел. През 17-ти век се случват точно 15 представления в оригинал, след което пиесата е забранена, Молиер е обвинен в аморалност и анатемосан публично, защото според християнската ценностна система на бароковия период главният герой е неприемливо безбожен и ужасен социален пример. В България пиесата е поставяна 4 пъти - през 1977 в превод на Пенчо Симов, където липсва огромния монолог на слугата на Дон Жуан Сганарел; през 1986 от режисьора Младен Киселов в Народния театър „Иван Вазов“; през 1991 се излъчва радиоспектакълът "Дон Жуан", а в последните години гледаме "Дон Жуан" на Александър Морфов, отново в Народния, отличена с 3 награди АСКЕЕР 2007, но невключена в програмата на сегашния сезон.

Revelbeam Theatre

Книгата

Пиесата "Дон Жуан, или Каменният гост" е комедия в 5 действия, базирана на сюжета от Тирсо де Молина, испански бароков драматург, поет и римокатолически монах. Тя е публикувана за пръв път през 1682 г. в силно цензурирана версия като част от 8-томно издание на почти всички пиеси на Молиер, година по-късно се разпространяват копия на нецензурираната версия в Амстердам, но малко след това почти всички екземпляри, цензурирани и нецензурирани, са запалени. Ренесансът на произведението е век и половина по-късно, през 19-ти век, 1813 г., когато текстът е "реставриран" и публикуван цял. Около 30 години след това пиесата е добавена към репертоара на Комеди Франсез, а през 20-ти век е едно от най-обожаваните театрални представления и литературни произведения в Европа. Първият превод на български език е от 1914 г. на Н. Соколов, изд. Знание", който е труднооткриваем, затова четем "Комедии" на Молиер в издание от 1977 г. на "Народна култра" или на френски, докато някой добър български преводач не се заеме с преиздаването на пиесата. С интерпретацията на Джордж Байрон, писана през 1819 г., разполагаме в различни издания между 598 и 716 страници, но тя е доста различна от сюжета на Молиер. 

Операта

"Дон Жуан“ (Il dissoluto punito, ossia il Don Giovanni) се смята за най-великото произведение на Моцарт в жанра и най-добрата опера някога, издържана в 2 действия и на италиански език, определяна като комична опера със силни елементи на драма. Премиерата на операта е в Прага на 29 октомври 1787 г., също базирана на началната история на Тирсо де Молина. Разликата в интерпретациите на Молиер и Молина е една, но съществена: при испанеца Дон Жуан е католик, способен на покаяние, а при Молиер - атеист. Партитурата изисква две валдхорни, два тромпета, три тромбона (алт, тенор, бас), тимпани, бас континуо за речитативите и обичайната струнна секция. Моцарт ръководи и премиерата на произведението във Виена, която се състои на 7 май 1788 г. За тази постановка той написва две нови арии със съответните речитативи - арията на Дон Отавио и арията на дона Елвира-  и дуета между Лепорело и Церлина, които до 20-ти често са пропускани в постановките, заедно с още няколко фрагмента от операта. Макар либретото на операта да е на Молина, това "Дон Жуан преживяване" е несравнимо.

Софийска опера

Филмите

Има общо 18 филмови адаптации на "Дон Жуан" от 1898 г. до 2013 г.: Don Juan Tenorio (1898), Don Juan (1913), Don Juan (1922) The Lucky Horseshoe (1925), Don Juan (1926), The Private Life of Don Juan (1934), Adventures of Don Juan (1948), Don Juan (1956), The Devil's Eye (1960), Don Juan in Sicily (1967), Don Juan (1969), Don Giovanni (1970), Don Juan, or If Don Juan Were a Woman (1973), The Arrogant (1987), Don Juan in Hell (1991), Don Juan DeMarco (1995), Broken Flowers (2013), Don Jon (2013). Не е като на театър и опера, но гледаме, когато ни се прииска "Дон Жуан" вкъщи.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 3 седмици

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.