Следва

Пак Дева Касел, дъщерята на Моника Белучи, и пак за Dolce&Gabbana

Светът загуби големия архитект Рикардо Бофил

Маестро Бофил беше на 82 години

Celebrities преди 2 години

Синьор Рикардо Бофил е починал миналия ден в болница в Барселона, по информация на El Pais. Той бе един от световноизвестните испански архитекти, работил над създаването на летището и Националния театър на Каталуния в Барселона, офисите на Cartier в Париж и много други емблематични сгради и места. 

Архитектурата на Бофил е изключително разнообразна, но проектите му от епохата на посмодернизма, особено жилищните му сгради в Испания и Франция са нещо, което ще остане завинаги. 

Ослепителен розов замък кацва на върха на крайбрежните скали на Калпе, близо до Аликанте в Южна Испания, с пастелните му кули, изправени като коралови издатини над брега. Високите укрепени стени крият вертикален лабиринт от стълби и тераси вътре, боядисани в нюанси на бебешко синьо, люляк и червено, отварящи се към искрящите води на скритите басейни на покрива.

Тази оцветена в бонбонено цитадела от ваканционни апартаменти е дело на Рикардо Бофил. Той прекарва целия си живот, създавайки неземни сгради, които сега стоят като паметници от примитивна научнофантастична цивилизация. Половин век след построяването им, неговите изумителни творения вдъхновяват цяло ново поколение, като се използват като футуристични филмови декори и оказват влияние върху естетиката на всичко - от видеоиграта Monument Valley до култовото телевизионно шоу Squid Game.


Калп, Испания

Завършена през 1973 г., La Muralla Roja е грандиозен новаторски проект, реализиран на слънчевота крайбрежие, иначе осеяно с традиционни варосани вили и обикновени бетонни жилищни блокове. Едновременно древен и модерен, той отразява гъстите касби на традиционните северноафрикански градове, с техните лабиринтни оформления на тесни улички, дворове и високи кирпичени кули, световъртеж от фантазия, форма и цвят. Днес мястото гъмжи от звезди, правещи си селфита, снимащи великолепни видеоклипове - съблазнителен пастелен фон за ерата на Instagram.

Бофил е бляскавата звезда на постмодернизма през 70-те и 80-те години на миналия век, наслаждавайки се на международна слава и плейбойски начин на живот, но, с промяната в архитектурната мода, експресивната му работа изпада в немилост. До края си, маестрото все пак вярва, че проектите му се преоткриват от ново, гладно за цветове поколение, увлечено от неговите психеделични, скулптурни светове.

„Когато бях на 35, бях най-модерният архитект в света. Но винаги съм бил аутсайдер, никога не се вписах в архитектурната култура". След като е изключен от Архитектурното училище в Барселона заради марксистките си възгледи, когато генерал Франко е на власт, той основава своя офис през 1963 г. като мултидисциплинарен колектив, обединяващ поети, социолози, философи, писатели и режисьори. Изгражда дома и ателието си в стара циментова фабрика в покрайнините на Барселона, място с театрален вид, нещо като скривалище на лошия от Бонд, с бели кожени дивани в чисти бетонни силози, всичко потопено в буйна зеленина. Той живее и работи там до края на живота си, а двамата му синове, Рикардо Емилио и Пабло, продължават да ръководят фирмата.

Самозван аутсайдер, Бофил изначално избягва архитектурния канон: „Никога не съм харесвал архитектурната теория. Винаги следях традиционните сгради." Очарован от плътно натъпканите села на Ибиса, където стълбищата са вградени във фасадите на къщите, образуващи хълмове на домове и тераси в едно органично, хлъзгаво цяло, той пътува повече на юг, за да се опита да открие произхода на този вид примитивно жилище. „Научих повече в средата на Сахара, сред нищо друго, освен дюни и пясък, отколкото във френските дворци", казва той. Комбинирайки това, което е научил от сградите с кални стени на туарегите, с високотехнологични идеи за модулна „plug-in" архитектура, измислени от радикални групи от 60-те, като Archigram, той разработва стил, който е само и единствено негов.

Жилищният му проект Walden 7, който стои като монументална теракотена термитница в покрайнините на Барселона, днес изглежда толкова радикален, колкото и когато е построен през 1975 г. 450-те апартамента са подредени в гъст 14-етажен клъстер, групирани около пет двора, облицовани с ярки лазурни плочки и свързани с мостове и балкони, създавайки драматична триизмерна матрица от гледки и заграждения, увенчани с басейни на покрива. Този вертикален кошер е експеримент във визията на Бофил за утопична кооперативна общност, нейната модулна система, предназначена да се адаптира към променящите се семейни нужди. „Това беше опит за освобождаване от традиционната семейна структура. Трябваше да е достъпен за всички и всеки жител да има дял. Сега стана малко по-буржоазно - цената се повиши и общността е малко изолирана. Те не искат да пускат никого вътре."


Walden 7, Барселона

Неговите проекти невинаги се приемат така, както авторът се надява - утопичната реторика често се проваля в реалността. Поредицата му от монументални жилищни комплекси, построени в покрайнините на Париж в края на 70-те и началото на 80-те години, са нарицателно за ексцесиите на прекомерния постмодернизъм. Изглеждайки като сталинистки Дисниленд, неговият проект Espaces d'Abraxas е вид неокласицизъм, натъпкан със стероиди, обграждащ грандиозни граждански пространства с гигантски колони и тежки бетонни фронтони. Мястото е увековечено във филма на Тери Гилиъм от 1985 г. "Бразилия", а наскоро предостави антиутопичен фон за "Игрите на глада".


Париж

Но, точно както работата му в Испания, сградите в Париж днес се радват на подновена оценка като част от продължаващото възраждане на интереса към постмодернизма, подхранван от появата му в поп културата. Феновете се наслаждават на чистата, огромна архитектурна сила. Както казва Бофил: „Исках веднъж завинаги да създам достатъчно мощно пространство, за да накара нормалните хора, които не знаят нищо за архитектурата, да разберат, че архитектурата съществува".

Поклон, маестро Бофил!


Каталуния, Испания


Аликанте, Испания


Параклис Мериксел, Андора

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 1 ден

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 1 ден

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.