Следва

Ап-чих! И кучетата настиват, ето какво правим в случая...

Истории от живота: Алис Монакска, забравената принцеса, чийто живот днес се преповтаря в този на принцеса Шарлийн

Принцеса Алис от Монако е първата американка, която се омъжва и става част от династията на Грималди, десетилетия преди актрисата Грейс Кели, но бракът й с принц Албер I e нещастен и тя напуска княжеството, търсейки утеха във висшето общество на Лондон

 

Celebrities преди 2 години


Принцеса Алис на Монако

Мрачни легенди разказват, че къщата на Грималди е прокълната: според преданието, принц Рение I отвлича фламандска жена през 13 век, която си отмъщава, като проклина него и неговите потомци. По-конкретно се твърди, че тя му е казала: „Никога мъжете от рода Грималди няма да намерят щастие в брака." По всичко личи, че проклятието застига множество членове на семейството само през миналия век, след трагичната ранна смърт на принцеса Грейс и нейният зет Стефано Казираги, както и разводите на дъщерите й - принцеса Каролайн и принцеса Стефани. 

Съвсем наскоро принц Албер II и съпругата му принцеса Шарлийн станаха жертва на слухове за преживяно нещастие, след подозрително дългия й престой в Южна Африка миналата година и скорошното съдебно дело, според което той бе признат за баща на извънбрачно дете, и то докато вече се среща с бившата олимпийка - австралийската плувкиня Шарлийн. Сега тя все още живее извън княжеството, като според официалните съобщения си почива и се възстановява в лечебно заведение след инфекция на синусите с усложнения. Други тези директно вкарват думата "развод" в обръщение.  

Историята на Шарлийн отеква в тази на друга принцеса на Монако, която бяга от княжеството поради изневяра, а не поради болест, и която чака почти десетилетие, за да се омъжи за своя принц. Тази принцеса е американската наследница Алис Хайне, често наричана първата американска принцеса на Монако, идваща десетилетия преди по-известната холивудска звезда Грейс Кели (четете още: Истинската история зад сватбените одежди на Грейс Кели и библията в ръката й).


Принц Албърт и Принецса Шарлийн

Родена на 10 февруари 1858 г. в Ню Орлиънс, Алис се радва на отлично възпитание като дъщеря на богата майка и баща банкер, обитавайки високите етажи на висшето общество в т.нар. Френски квартал. След Гражданската война в САЩ семейството се преселва в Париж, където родителите на Алис служат в двора на Наполеон III и императрица Южени, които стават нейни кръстници.  

Не след дълго, 17-годишната Алис сключва бляскав брак с бъдещия херцог на Ришельо, но след нелепа трагедия, костваща живота му, на 22-годишна възраст тя остава вдовица с две малки деца, за които се грижи сама. Търсейки утеха в европейското висше общество, благодарение на голямото си богатство, тя скоро среща бъдещия принц на Монако Алберт, по време на визитата си в Португалия, и както става във всяка приказка - двамата се влюбват.


Алберт I

Въпреки знатното й потекло, принц Чарлз III, бащата на Алберт, не одобрява връзката, така че двойката е принудена да чака осем години до смъртта му, преди да могат да се оженят през 1889 г. Тя веднага става популярна в княжеството, не само заради очевидната й любов към нейния принц (който самият е всенароден любимец), но също и заради богатството си, възвръщайки изгубения блясък на курорта. 

Историците отбелязват необичайността на техния брак, който е наистина романтична любов, по думите на Томас Фуйерон, директор на архива на двореца в Монако, пред Monaco Tribute: „Принц Алберт е дълбоко и искрено влюбен в нея. Това е един от първите бракове по любов в Княжеството."


Принцеса Алис

Въпреки това историята няма приказен край за двамата и само в рамките на десетилетие всеки от тях се потапя в серия извънбрачни афери. В действителност, това, което ги разделя драматично, е липсата на общи интереси - докато Алис е запалена по изкуствата, Алберт се интересува повече от океана. Разделят се официално през 1902 г. и Алис се премества в Лондон, където живее в апартамент в Claridge's и се сприятелява със съпругата на крал Едуард VII, кралица Александра. 

Тя умира три години след него, през 1925 г., 30 години преди друга американка да се ожени за монакски принц, и само един век преди друг "аутсайдер" да влезе в Двора на Грималди по любов, преди също като предшественичките си да бъде принудена да живее в чужбина (четете още: We love: безупречната принцеса Шарлийн на Монако).  

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 1 час

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.