Следва

Уличният стил на звездите: Дженифър Лопес с токчета до небето и Ейми

Ап-чих! И кучетата настиват, ето какво правим в случая...

Абстрахираме се от Омикрон и се фокусираме върху класическата зимна настинка, през която всички минаваме поне веднъж за сезона, но what about любимите четириноги? Настиват ли кучетата? И ако да, как се грижим за тях? А заразно ли е? Толкова много въпроси. Консултираме се с Кейти Кангас, доктор по ветеринарна медицина и ветеринарен лекар, за да всичко, което трябва да знаем за настинките при кучетата 

Love преди 2 години

Първо, настиват ли кучетата?

Преди да продължим по-нататък, важно е да отбележим, че при кучетата не се разпросраняват настинките, както хората. Те са по-податливи на инфекция на горните дихателни пътища, известна като кучешка кашлица, което е еквивалент на това, което хората характеризират като настинка, казва д-р Кангас. За разлика от хората, които настиваме и хващаме грипове само при студено време, нашите любимци могат да се разболеят от кучешка кашлица по всяко време на годината. "Кучешката кашлица е вирусна, но всъщност представлява респираторен проблем. Основният организъм, който го причинява, е бактерия, наречена Bordetella, и често се комбинира с вирусни организми, което предизвиква симптомите“, обяснява д-р Кангас. "Така че за кучетата това не е особено сезонното нещо, защото класическите вирусни организми не виреят през зимния сезон.“


Друго си е с куче: "децата" на известните


Какво причинява кучешката кашлица?

Точно като обикновената настинка при хората, кучетата са предразположени към кашлица, ако се срещат с други настинали кучета. Претъпканите и лошо вентилирани места като приюти за кучета и развъдници, са с висок риск от заразяване, но дори и привидно безопасни среди като заведения за кучета, тренировъчни лагери и паркове също могат да изложат вашето кученце на риск. Други фактори като стрес също намалят устойчивостта на имунната система и предизвикат заболявания.


Ела ми, да те гушна! По 5 причини защо любимецът да спи и съответно да не спи с нас в леглото


И ако смятате, че вашата здрава немска овчарка е по-малко застрашена от 5-килограмово чихуахуа, помислете отново. Точно като човешките настинки, кашлицата при кучетата засяга всяка порода. Тези, които са с потиснат имунитет и имат заболявания като рак или диабет, са особено изложени на риск, но в по-голямата си част всяка порода е еднакво застрашена. И още едно предупреждение: "Що се отнася до породите, нещо, което бих казала е, че някои брахицефални породи - булдози, ши цу, мопсове и т.н. - кучетата със "смачкани" лица, са по-малко издръжливи и с по-слаби дихателни пътища, отколкото куче с класическа, по-остра форма на черепа“, обяснява д-р Кангас. "Те така или иначе имат повече проблеми с дихателните пътища, така че ако получат инфекция на горните дихателни пътища, е по-вероятно да се разболеят от нея. Рискът от експозиция не е по-различен, но е вероятно те да бъдат по-симптоматични."

Как да разберем дали кучето ни е настинало?

Кучешката кашлица по тенденция не се появява веднага след заразяване, но преминава сама за около три седмици, казва д-р Кангас. Така че, няма нужда да тичате при ветеринаря в паника, ако кучето ви започне да киха и кашля малко. Признаците и симптомите включват: силна кашлица, хрема, кихане, летаргия, загуба на апетит, ниска температура.

Имаме няколко домашни любимци, трябва ли да се притесняваме?

За щастие, не. Точно както кучетата и котките не смесват храната си, те също не предават настинките си. "Горните дихателни пътища са специфични за кучетата и котките“, уверява д-р Кангас. Така че можете да се отпуснете, знаейки, че вашите любими Гарфийлд и Ласи все още могат да се гушкат в една стая, ако кучето има инфекция на горните дихателни пътища. (Ако имате други кучета обаче, най-добре е да ги държите разделени, докато кашлицата премине). Що се отнася до хората, професионалистите от Purina ни уверяват, че болестта рядко е заразна и често хората, които я хванат, вече имат имунокомпрометирана система. Всеки средно здрав човек не е изложен на риск.

4 начина да се грижим за кучето, ако настине

1. Подкремяне имунната му система. Добавки като Colostrum-LD Powder на Super Pet Nutrition са страхотно допълнение към диетата на кучето, което гарантира, че имунната му система остава в топ форма. "Коластрата всъщност е печеливш избор, защото също така поддържа здравето на червата. Прави се от първото мляко, което излиза, когато се роди бебе, така че е богата на антитела и имуноглобулини, които поддържат имунната система“, обяснява д-р Кангас. "И наистина е лесно да се дава както на котки, така и на кучета, защото има вкус на мляко на прах. Можете да я разбърквате във вода или да я слагате в мокра храна редовно или когато е необходимо. Костен бульон, сурово козе мляко и ферментирал кефир също са добри възможности за буустване на имунитета на домашните любимци.

2. Хранете се с подходяща за вида диета. Разбира се, стандартните хапчета и лекарства са по-лесният избор, но също те са доста обработни, което означава, че трябва да се компенсира с хубава храна, както при хората. Избираме замразени или дехидратирани храни, които съдържат повече хранителни вещества, които поддържат цялостното здраве на кучето. 

3. Билкова добавка за настинка. Тъй като кашлицата при кучетата обикновено се самолекува, всичко, от което се нуждае кучето, е добро средство за защита и малко почивка, за да се излекува само. Д-р Кангас препоръчва естествена добавка като Pet Wellbeing’s Throat Gold for Dogs, която помага за успокояване на дразненето и възпаленията в гърлото.

4. Ваксинация. Ако кучето ни е в постоянен контакт с други кучета, независимо дали в парка или другаде, тогава се консултираме със своя ветеринарен лекар за подходяща ваксина. "Като цяло здравите възрастни кучета, които влизат в контакт с големи групи други кучета, трябва да имат ваксина срещу Bordetella, поставена ежегодно," според AKC.


По-скъпи от собственика: FENDI извадиха фирмени каишки за кучета


 

More Love