Ап-чих! И кучетата настиват, ето какво правим в случая...

Ап-чих! И кучетата настиват, ето какво правим в случая...

Абстрахираме се от Омикрон и се фокусираме върху класическата зимна настинка, през която всички минаваме поне веднъж за сезона, но what about любимите четириноги? Настиват ли кучетата? И ако да, как се грижим за тях? А заразно ли е? Толкова много въпроси. Консултираме се с Кейти Кангас, доктор по ветеринарна медицина и ветеринарен лекар, за да всичко, което трябва да знаем за настинките при кучетата 

Първо, настиват ли кучетата?

Преди да продължим по-нататък, важно е да отбележим, че при кучетата не се разпросраняват настинките, както хората. Те са по-податливи на инфекция на горните дихателни пътища, известна като кучешка кашлица, което е еквивалент на това, което хората характеризират като настинка, казва д-р Кангас. За разлика от хората, които настиваме и хващаме грипове само при студено време, нашите любимци могат да се разболеят от кучешка кашлица по всяко време на годината. "Кучешката кашлица е вирусна, но всъщност представлява респираторен проблем. Основният организъм, който го причинява, е бактерия, наречена Bordetella, и често се комбинира с вирусни организми, което предизвиква симптомите“, обяснява д-р Кангас. "Така че за кучетата това не е особено сезонното нещо, защото класическите вирусни организми не виреят през зимния сезон.“


Друго си е с куче: "децата" на известните


Какво причинява кучешката кашлица?

Точно като обикновената настинка при хората, кучетата са предразположени към кашлица, ако се срещат с други настинали кучета. Претъпканите и лошо вентилирани места като приюти за кучета и развъдници, са с висок риск от заразяване, но дори и привидно безопасни среди като заведения за кучета, тренировъчни лагери и паркове също могат да изложат вашето кученце на риск. Други фактори като стрес също намалят устойчивостта на имунната система и предизвикат заболявания.


Ела ми, да те гушна! По 5 причини защо любимецът да спи и съответно да не спи с нас в леглото


И ако смятате, че вашата здрава немска овчарка е по-малко застрашена от 5-килограмово чихуахуа, помислете отново. Точно като човешките настинки, кашлицата при кучетата засяга всяка порода. Тези, които са с потиснат имунитет и имат заболявания като рак или диабет, са особено изложени на риск, но в по-голямата си част всяка порода е еднакво застрашена. И още едно предупреждение: "Що се отнася до породите, нещо, което бих казала е, че някои брахицефални породи - булдози, ши цу, мопсове и т.н. - кучетата със "смачкани" лица, са по-малко издръжливи и с по-слаби дихателни пътища, отколкото куче с класическа, по-остра форма на черепа“, обяснява д-р Кангас. "Те така или иначе имат повече проблеми с дихателните пътища, така че ако получат инфекция на горните дихателни пътища, е по-вероятно да се разболеят от нея. Рискът от експозиция не е по-различен, но е вероятно те да бъдат по-симптоматични."

Как да разберем дали кучето ни е настинало?

Кучешката кашлица по тенденция не се появява веднага след заразяване, но преминава сама за около три седмици, казва д-р Кангас. Така че, няма нужда да тичате при ветеринаря в паника, ако кучето ви започне да киха и кашля малко. Признаците и симптомите включват: силна кашлица, хрема, кихане, летаргия, загуба на апетит, ниска температура.

Имаме няколко домашни любимци, трябва ли да се притесняваме?

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.