Следва

Double Trouble: кралица Летисия в роклята Valentino на свекърва й отпреди 45 години или кралица София в същата дреха

Гордеем се: общо 79 медала за българските национални отбори по природни науки през 2021

Публикуваме успехите на националните ни отбори по природни науки за 2021 г., защото е страшно мило и стоплящо в началото на тази да си дадем сметка колко Дар се крие в малките ни гении 

All About Life преди 2 години

Светът превключи на онлайн режим, и състезанията по природни науки не останаха по-назад. Българските национални отбори по математика, информатика, лингвистика, физика, химия, биология, астрономия, астрофизика, млади физици - се обучаваха, подготвяха и състезаваха в необичайна обстановка. Макар домакинствата на Сингапур, Япония, Молдова, Кипър, Колумбия, Италия и др. да бяха единствено виртуални, това не попречи на най-добрите ни ученици да представят държавата достойно. И въпреки че церемониите по откриване и награждаване бяха в онлайн платформи, и медалите да са пристигаха по пощата - заслужените отличия говорят сами за себе си.

През 2021 г. българските национални отбори по природни науки спечелиха общо 79 медала, сред които: 13 златни, 30 сребърни и 36 бронзови, както и 1 почетна грамота.

За сравнение ще допълним, че през 2020 г. броят на отличията бе 53 (8 от които златни), а през 2019 г. - 76 медала (сред тях 12 са златни). От 1959 г. насам, когато се провежда първата олимпиада - тази по математика, България е натрупала над 1100 отличия - 200 златни, 397 сребърни, 504 бронзови. (Отличията са дори повече, тъй като базата с данни през годините се обновява постоянно и се попълват и възникват пропуски през годините назад).

За разлика от изминалата шокова година, този сезон всички състезания все пак се проведоха - става въпрос за 16 различни международни, европейски и балкански олимпиади. Домакини от родна страна, които събираха отборите на едно място, бяха Националният център за повишаване квалификацията на учителите в Банкя, Центърът за подготовка на олимпийци на МОН в София, НПМГ, ФзФ на Софийския университет, МГУ и др. Единствената олимпиада, която се проведе по традиционния начин, бе Международният турнир на младите физици в Грузия през юли.

На почти всяко състезание отборът спечели отличие от всеки свой участник, като следва да отбележим няколко специални момента, които заслужават отделно внимание:

- Отборът по биология отбеляза най-големия си успех досега - с 2 златни, 1 сребърен и 1 бронзов медал;
- България запазва 5-ото място в света по общ брой медали по информатика;
- Първо място за България на 14-ата Младежка балканиада по информатика;
- Второ място за страната ни на Балканската олимпиада по математика; (Със златен медал и абсолютно първо място за Борислав Кирилов от ПЧМГ);
- Втора позиция в отборното класиране и на Младежката балканска олимпиада по математика;
- Златен медал и най-добър резултат в младша възрастова група за Лора Лукманова от СМГ на Международната дистанционна олимпиада по астрономия;

За да продължат своето развитие и прогрес, зад отборите застава и най-голямата благотворителна инициатива на Vivacom - Операция "Жълти стотинки“, чието 10-то издание тече в момента. Събраните средства ще бъдат дарени на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН). Те ще се използват за обучения, лабораторни занимания, осигуряване на лектори, разработване на задачи и специализирана подготовка по съответните научни дисциплини.

Средствата за сдружението се набират в касичките на Операция "Жълти стотинки“ позиционирани в магазините на Vivacom и в търговските обекти на партньорите на кампанията. Другите начини за дарение са, чрез изпращане на SMS с текст DMS OLYMP на номер 17 777, през дигиталният портфейл Pay by Vivacom от меню "Изпрати“, секция "Дари с Pay by Vivacom” или директно на дарителската сметка на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН) в Банка ДСК, IBAN: BG39STSA93000021807995.
 

More All About Life