Следва

Изродско кино в хубавия смисъл или всички причини да гледаме Улицата на кошмарите

10 шедьовъра на Пол Сезан - артистична сряда и 183 години от рождението му

Пол Сезан е един от водещите художници постимпресионисти, които построяват моста между импресионизма от края на 19 век и материалистичното изкуство от началото на 20 век. Без него са невъзможни фовизма, кубизма и експресионизма, отбелязваме рождението на Сезан с 10 от най-емоционалните му картини

People of art преди 2 години

Работата на Сезан вдъхновява много художници от 20-ти век да експериментират с опростяване на сложни форми. Пикасо и Матис го наричат "бащата на модерното изкуство“, а Моне - "най-великият от всички нас“. Сезан решава да се отдалечи от точните детайли на художниците натуралисти, които доминират в живописта от Ренесанса до XIX век. В неговия свят цвят, линия и форма са едно и също, а платното играе основна роля, позволявайки на зрителя да види нещата от различни гледни точки. Работейки повече от 40 години, той създава над 900 маслени картини и 400 акварела. Сезан е вечно прав, казвайки, че "Живеем в дъга от хаос", и вечно жив - през сътворената красота. 


House of Art: Ето как изглеждат домовете на Великите художници, Моне, Ван Гог, Фрида Кало и другите"Автопортрет с цилиндър", 1886 г.


"Мъж с червена жилетка", 1895 г.


"Mount St. Victoire (Mount of St. Victoria)", 1887 г.


"Къпещи се“, 1905 г.


"Играчи на карти“, 1893 г.


Натюрморт с драперия, кана и купа с плодове, 1894 г.


"Натюрморт с черепи", 1900 г.


"Портрет на мадам Сезан", 1887 г.


"Отвличане", 1867 г.


"Убийство", 1868 г.


"Черен замък", 1904 г.

 

More from View Sofia

The Drops и Тита Димова: общуване на рядък език

People of art преди 3 години

"Харесвам красотата, даже и в сълзата и болката. Ние трябва да възпитаваме в себе си онова чувство, с което да я разпознаваме в нейната чистота. Не харесвам, когато хората правят нещата по инерция и взимат решения който не са техни... това е пагубно за изкуството..."

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 9 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра