Следва

Малка черна чанта

Мода и кино: Матрицата, дрехите, очилата и героите - интервю с дизайнерката на костюмите Линдзи Пю

Сезон след сезон, техно стилът на филма е една от най-честите препратки в индустрията. Тук, Линдзи Пю от Матрицата: Възкресения, говори за дългите шлифери, Йоджи Ямамото и защо не е искала да прави екшън екипи.

All fashion преди 2 години

Матрицата: Възкресения

Независимо дали сте луд фен на сестрите Уашовски или просто сте се докоснали до разпродажба в Топшоп; ако сте излизали с шлифер от лъскав винил, дълъг до глезените, вероятно сте получили саркастична забележка, относима към Матрицата. Още през 2018-та бившата модна редакторка на Dazed - Ема Хоуп Алууд, отбелязва шиваческата релевантност на филма, а година по-късно Vulture описва висшата мода като просто косплей на Матрицата. От края на 2021-ва вече сме потънали до глезена във възраждането на епохата на ранните 2000-те, а облеклата на Нео, Тринити и Морфиъс са основоположни в ежедневното обличане навсякъде около нас. 

Всички дрехи в поредицата са сравнително недосегаеми от времето, което ги прави привлекателни и днес, сподели дизайнерката Ким Барет пред Гардиън миналата година. Барет, която е работила по първия филм през 1999-та, както и през 2003-та по Матрицата: Презареждане и Матрицата: Революции, е практически отговорна за това колосално движение, което, в настоящия си вид, подтиква всички - от клана Кардашян до Дуа Липа и Клои Бейли да носят микро слънчеви цайси едновременно с тежки кожени ботуши.


Кино ноар обличане - Луис Секуейра за дрехите на Кейт Бланшет, Брадли Купър и останалите в "Улицата на кошмарите"


Изначало вдъхновени от традиционни китайски носии и тези, в които се изобразяват светците, емблематичните шлифери на Нео и Морфиъс - Киану Рийвс и Лорънс Фишбърн, са създадени основно с идеята за бъдещето и супергероите. Тесният винил, който носи Кари-Ан Мос (Тринити), въпреки че създава впечатление за нефтен разлив, е замислен по подобен начин - да подчертае контраста между самата матрица (развиваща се в 1999-та) и истинския свят (развиващ се, след фиктивна война, през 2199-та).

Съживен от Лана Уашовски, най-новият филм от поредицата пристигна почти едновременно с изкривената ни действителност в която всяка следваща онлайн среща или пресконференция ни тласка по-навътре в епизод от "Черно Огледало", а всеки следващ пост в инстаграм отразява визуалния език на Матрицата. Развиваща се 20 години след Матрицата: Революции, Матрицата: Възкресения представя няколко нови герои и някои стари по нов начин.
Дизайнерката Линдзи Пю поема щафетата от Барет. Линдзи Пю първо запова работа с Уашовски по сериала на Нетфликс - Sense 8. Ето какво разказва дизайнерката пред Дейзд за поглъщащото проучване и радостта от великолепната съвместна работа с Яхия Абдул-Матин II.


Линдзи Пю

Линдзи, би ли разказала за първата ти среща с Матрицата, беше ли фенка на оригиналните филми?

Линдзи Пю: Естествено! Това е попило дълбоко в съзнанието ми, в съзнанието на всички ни, мисля. Първият филм на Матрицата и това, което успя да постигне, начинът, по който изглеждаше - тези неща промениха възгледа ни за всичко. След това работих с Лана и Лили по Sense 8, така че бях с Лана едни три години преди Матрицата, въпреки че се съмнявам Матрицата да е била в съзнанието й по онова време.

Ким Барет беше дизайнер в първите три филма. Имаше ли притеснение относно стъпването в нейните обувки?

Линдзи Пю: Абсолютно. Когато се замислим за Матрицата, веднага се появява образ в главите ни и Ким е отговорна за това. Така че имах ужасно много съмнения около стъпването ми в тази роля. Същевременно това е друг филм. Не ми беше задачата да я имитирам, но все пак трябваше да покажа уважението си към първия филм, следователно и към нея.

Облеклата в предните Матрици са абсолютно емблематични - как се поема подобна отговорност?

Линдзи Пю: Усещах отговорността през целия период на работа по Матрицата. Толкова е важен филмът, много интелектуален, предизвикващ. Хората го мислят и говорят много, така че си беше много отговорна позиция. Приех всичко много сериозно.

Какви бяха първите разговори с Лана, от гледна точка на инструктажа й като режисьор? 

Линдзи Пю: Лана е отборен играч. Този филм не беше директно съставен от миналите, но Лана все пак искаше той да носи звученето на Матрицата, защото все пак си е част от поредицата, така че имаше доста разговори. Лана е бунтар, така че има някои елементи в този филм, чрез които искаше да пресъздаде наново възприятията ни за някои от героите.


Лана Уашовски

А относно цялостното проучване, какви бяха основните ти източници?

Линдзи Пю: Така, за истинския свят направихме широкоспектърно проучване. Истинският свят е много различен от този в оригиналната поредица. Минало е доста време, вече няма война, така че хората могат да се съсредоточат върху себе си. Това беше интересен повод да се вгледам в занаята и да се замисля как да създам плат и материалност от нищото. Беше едно вглеждане в различни естествени платове и как можехме да ги пресъздадем по различен начин от познатия. Цялото проучване беше като заешка дупка през цялото време. За самата матрица беше нужно просто да се върнем към тези три филма и да ги погледнем от друга гледна точка - как да предадем визуалния език на тези филми, но в напълно съвременна обстановка.

Имайки предвид огромното влияние на поредицата върху модата и колко си личи проникновеността на тази естетика, как се справи със задачата да разграничиш тези филмови облекла от съвременните трендове, които виждаме включително на улицата?

Линдзи Пю: Има само два начина, нали така? Трябва да се има предвид, че оригиналната матрица беше филм на времето си и че този също трябва да бъде филм на своето време. Оказа се, че тези два момента в модата са много сходни. Днешният момент в модата стъпва върху онова време, когато първата матрица излиза. Беше хубаво да свържем тези две концепции, въпреки че модите се завъртат; изменят се леко, подобряват се леко и се случва еволюция. Така че интересното беше да подхванем идеята за настроението, някой от силуетите от първия филм и да ги поставим в контекста на модата днес.

Слънчевите очила винаги са били ключови за визуалния език на матрицата и това изглежда продължава в Матрицата: Възкресения.

Линдзи Пю: Когато се сетим за Матрицата, първо се сещаме за очилата, така че това беше едно от първите ми, не опасения, но мисли: „Как да наместя очилата така, че да е оправдано?“.
Том Дейвис е превъзходен дизайнер на очила, който работи много тясно с нас върху дизайна на очилата за различните герои; еволюира някои от тях спрямо първия филм, а за новите герои направи нов дизйан. Моментът с очилата беше супер интересен. 

Героят Нийл Патрик Харис не носи слънчеви очила, но пък диоптричните му са с доста характерни рамки, защо? 

Линдзи Пю: 
От самото начало тови беше тема, Нийл да носи очила и какви биха били те. Имахме дълго и интересно изпробване с Лана, която беше сигурна, че иска сини рамки за него -  на оставям да помислите защо, но водихме дълъг разговор за знаечнието на това, къде ни отдвежда, как ще се покаже във филма и т.н. Беше много специфична нотка от страна на Лана.

Бъгс, която играе Джесика Хенуик, е още един нов герой. Как ти се стори започването отначало с новите гирои?

Линдзи Пю: Забавно ми беше да я обличам. Исках да продължа мрачното настроение на Матрицата, но също така да е добавя чудноватост - тя е нов герой, съответно исках да прибавя свежест към атмосферата. Използвах Йоджи Ямамото като шаблон за нея. Тя носи изсечени  кожени якета, определено си е в стила на Матрицата, но също и тези меки, копринени панталони, за да облекчат нещата малко.

Морфиъс на Яхия Абдул-Матин II носи фантастични костюми.

Линдзи Пю:  Морфиъс в оригинала е приветлив на вид, формален и определено авторитетен. Исках да запазя това, но и да го подобря. Актьорите в двата филма са коренно различни, така че исках да има силен цвят, за да дефинирам разликата между стария и новия Морфиъс. Има една чудесна дизайнерска къща в Ню Йорк, на име Sies Marjan - те бяха вдъхновението за всички костюми за Яхия, които ушихме. Също така и самият Яхия ги носи толкова добре и му харесват. Беше голямо удоволствие да работим с него.

Намираме Тринити в интересни обстоятелства - живее в матрицата под името Тифани, обаче носи кожени якета, които издават нещо от живота ѝ в истинския свят.

Линдзи Пю: Вътре в матрицата, даже и в живота, който води тя сега, все още носи елементи на Тринити от първия филм - продължава да харесва мотори, работи с мотори, има го онова желание за скорост, така че исках това да проличи в костюмите ѝ. Все пак, поне една нотка, че сме все още част от тематиката на Матрицата.

От техническа гледна точка, какви бяха затрудненията или изненадите, които срещна?

Линдзи Пю: Винаги в проекти като този предизвикателството се състои в това да не компрометираш костюмите и все пак да оставиш актьорите да изиграят екшъна; как да направиш екшън филм, без да правиш екшън костюм?! В крайна сметка решаваш как искаш да изглеждат нещата и после тръгваш отпред-назад. Как да ги накараш да изглеждат готино,  докато скачат от 40-тия етаж на сграда например.

Щях да питам относно края на филма, където виждаме Тринити и Нео, носейки онези така характерни дълги шлифери. Препратка към оригинала може би? 

Линдзи Пю: Това, което исках да направя, беше да изведа деликатно Нео през целия филм до разплатата - публиката жадува за момента на разплатата, а той неизбежно се свързва с първия филм и онези емблематични силуети. Така че отново трябваше да имаме тези веещи се шлифери, което беше дълго планиран и, надявам се, успешен начин да постигнем тази цел. Също и исках да има равенство между Нео и Тринити, така че трябваше да са равни, включително и по начина, по който са облечени. Беше важно тези двама герои да имат изравнени сили накрая.

Най-любимият костюм и най-любимият герой за обличане?

Линдзи Пю: Всичките имат добрите си моменти. Харесвам дрехите на Тринити, докато е в моторницата си. Това беше много успешен момент - тя идеално демонстрира същността на героинята. Беше интересно да обличам Джонатан Гроф, поради характера на героя му - Агент Смит. Яхия пък е просто изключителен като новия Морфиъс.

More All fashion