Следва

Новак Джокович съди Австралия за близо 4 милиона евро

Полина Влахова от Филип Морис България за бъдещето, изкуството, София и уюта на работното място

В самото начало на непредвидимата 2022 година, в която единственото сигурно е, че нищо не е ясно, както сподели Мариан Залцман в своя тренд репорт за предстоящите месеци, разговаряме откровено, нежно и визионерски с Полина Влахова, мениджър маркетинг и дигитални комуникации във Филип Морис България.  

All About Life преди 2 години

"Надявам се през новата година да се съсредоточим върху нещата, които ни обединяват“, казва Полина още в началото на разговора ни, който посветихме на успехите и плановете - както пред нея, така и пред компанията, която трансформира целия си бизнес в посока изграждане на бъдеще без дим, създаване на улично изкуство, по-благоприятна градска среда и по-модерни и щадящи здравето обществени възгледи... Разговорът с тази фина дама, която ни напомня скандинавките в много отношения - стил, работна етика, възгледи към изкуството, желание за споделеност и близост на лично, професионално и социално ниво - следва..

View Sofia: Направихте ли си професионални равносметки в края на изминалата година?
Полина ВлаховаНе правя равносметки в края на годината, защото искам през цялото време да еволюирам. Ако нещо не се е случило, трябва да дам стъпка назад и да анализирам и премисля ситуацията. Старая се да извлека най-доброто от наученото и да го приложа в следващия проект или цел пред мен.

View Sofia: А какви са целите на компанията за 2022 година?
Полина Влахова
: През новата година продължаваме усилена и отдадена работа в посока визията на ФМИ - искаме да създадем бъдеще, в което цигареният дим да е само спомен, чрез предлагане на бездимни алтернативи за пълнолетните пушачи, които по една или друга причина няма да спрат да пушат. Ситуацията, пред която сме изправени като компания, е проста: над един милиард души в света продължават да пушат и според прогнозите на Световната здравна организация, през 2025 г. това число ще остане непроменено. Правилният подход за бъдещето е свързан със стриктното придържане към науката и технологичните иновации. Броят на потребителите на нашето устройство за нагряване на тютюн IQOS вече са нараснали до повече от 20 милиона по целия свят, от които 73% са преминали изцяло на него и са спрели напълно цигарите.

VS: Как се отразява трансформацията на служителите?
П.В.:
Трансформацията е процес, който изисква време, отдадени и целенасочени усилия. Всеки член на екипа трябва добре да разбира какво е посланието зад промяната и какъв е неговият принос в амбициозната мисия на ФМИ за изграждане на бъдеще без дим. Можем да погледнем трансформацията като път, който невинаги е лек и понякога води след себе си въпросителни. Нашият двигател са служителите. Щастлива съм да споделя с читателите ви, че за 6-та поредна година ФМИ е обявена за Top Employer от престижния Toy Employers Institute.

VS: Живеем във време на дезинфромация. Как маркетингът въздейства върху този проблем?
П.В.:
 Много от потребителите са объркани от фалшива или подвеждаща информация и това им пречи да направят информиран избор. Ако фокусът на обществото е върху фактите и научните доказателства, целта ни за изграждане на бъдеще без дим е постижима. Според международно проучване, проведено от независимата агенция Povaddo по поръчка на ФМИ, 9 от всеки 10 (91%) пушачи, преминали на по-добра алтернатива и спрели да пушат, потвърждават, че точната информация за това как тези продукти се различават от горимите цигари е била важен фактор за тяхното решение.  Изключително важно е компаниите да стъпят на факти и научни доказателства, когато говорят за работата и продуктите си. Маркетингът има главна роля в справянето с дезинформацията. ФМИ е доказателство за това твърдение - ние поставяме потребителите в центъра на нашата вселена, изграждайки система от информация, споделяйки с тях фактите и науката зад нашите продукти.

VS: Една от най-цветните арт-стени в София е дело на колаборация между ФМБГ и илюстратора Мила Лозанова. Споделете ни, как преживявате символиката на мюръла?
П.В.:
 Предвид, че всички ние в компанията сме част от този проект, смея да кажа, че сме преживели цялата символика на елементите в илюстрацията от раждането на идеята до нейното изпълнение. Рисунката вплита в себе си елементи, свързани с идеите за приемственост и прогресивност - това са ценности, които компанията и бранда следват, ценности, които обединяват и хората в екипа.

VS: В центъра на изображението е чайникът, който символизира уюта в дома. Каква е вашата концепция за уют и как тя се е променяла през годините на професионално и лично развитие?
П.В.:
 Уют за мен е когато съм заобиколена от най-близките ми хора - семейство и приятели. Домът е просто пространство с вещи, ако не е споделен и не е изпълнен с чувството на заедност! Смея да твърдя, че екипът е този, който носи усещане за уют в професионално отношение.

VS: Рисунката на "Гурко“ и "Раковски“ е вдъхновена от София и нейните отличителни места. Кои са вашите любими места в града?
П.В.:
 Смесицата между автентичните и новите, модерни места в столицата, създава тези цветност и разнообразие, които много ми допадат. Имам си любими места, като например “Шипка”, Sabai, DREKKA, където има уникално кафе, Miam Mini Market, “Хлебар“... Тези места ме карат да се чувствам космополитно. Целият район на еврейския квартал е вълнуващ и интересен, дори малко ми напомня на Берлин Мите.

VS: След артстената, по Коледа създадохте изключително интересно пространство, разположено в киноцентъра в Бояна. Ще продължи ли тази линия на преживявания през новата година, когато говорим за маркетинг стратегията на компанията?
П.В.:
 Това е посоката, в която марката ще се развива. Правилният подход е да се търси и работи в посока добавена стойност за потребителите, от гледна точка на емоционален заряд, и ние правим точно това. През новата година обръщаме поглед към всякакъв вид активности, които са по-интересни, интерактивни, които дават едно различно изживяване.

VS: Как би дефинирала отношението си към изкуството?
П.В.:
 За мен изкуството е начин на живот, имам нужда от заряда, който ми носи то. По този начин възпитавам и децата си. Те пътуват с мен, за да им предам нуждата от връзката между човек и изкуство. Смятам, че това ги обогатява.

VS: А към модата?
П.В.:
 Всяка една жена обича модата. Имах период, в които изпитвах онзи импулс, който те кара да купуваш неща, които не винаги ти трябват. Сега гледам да съм доста по-обрана. Все още не съм стигнала до съвършенството на капсулния гардероб, но това е една от целите ми. Харесва ми цялостната концепция да имаш няколко тоалета, които умело успяваш да комбинираш. Привлича ме скандинавската идея за стил - изчистен, монохромен.


Най-модерните жени, скандинавките, и какво точно носят тази пролет


VS: Имаш ли любим цитат?
П.В.:
 Не е цитат, а е по-скоро мото - Всичко се случва с причина.

VS: Любим филм?
П.В.:
 Първо в съзнанието ми изкача "Усещане за жена“. Скоро гледах "Dead by 2021“ - много истински и абсурден - отражение на действителността, в която живеем и с фокус върху всичко, което ни разединява. Надявам се през новата година да се съсредоточим върху нещата, които ни обединяват.

Материалът се публикува с подкрепата на Филип Морис България

More All About Life

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 21 часа

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 21 часа

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.