Следва

"Мъжете са прасета“ или Rick Owens, Fall 2022 Menswear

Fendi, Fall 2022 Menswear

Ако случайно облекло беше абсурдна категория преди пандемията, днес е в десетката. И все пак, Силвия Фенди казва: "Исках да отпразнувам класическия гардероб, с който се обличаме за специални поводи - те сега са много малко, така че трябва да се празнуват дори повече от преди.“ 

Runway преди 2 години

Благодарение на сухия лед, неспокойната посока на светлината и закъснението за офиса (ако това място все още съществува), темпото на моделите на подиума, е лесно да се заключим, че тази колекция наистина е просто сантиментална реприза на "класическия” мъжки гардероб. Маркерите за това включват многобройни шипове и карета, които оформят цветовата палитра на клуба на джентълмените, също и мокасиним оксфордки и нов модел Fendi Runner. По-внимателният поглед обаче разкрива, че почти всяка визия - с изключение на подчертано конвенционалния фрак на Йонас Гьорер (плюс папийонка!) най-после е вграден с обрат, толкова антиконвенционален, ние, като жени, се вълнуваме. Това ее облекло за специални поводи, съчетано със сюрреалистичното, ироничното и чувственото.

"Винаги се интересувам от това, което не знам“, казва дизайнерката. Концепцията за метавселената, добавя тя, "все още е без значение за мен. Мисля за това, защото ми дава идеи за двоен, втори живот. Ще се съсредоточа върху това, което е материално тук днес.” Като луди фенки на Balenciaga не сме трогнати от тази гледна точа, но безспорно колекцията на Fendi придава очарователна хипотетична материална форма - в тъкани и кожи, оформени да стимулират носителя чрез усещане, а наблюдателя - чрез обожание - на мъжествеността, току-що освободена от задълженията на традицията, но все още ангажирана с красотата на естетиката на класиката.

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.