Следва

Dior, Fall 2022 Menswear

Отиде си Тиери Мюглер. Кой беше легендарният дизайнер и какво даде на модата

Тиери Мюглер почина вчера, 23 януари, на 73-годишна възраст. Дизайнерът излезе от модата преди двадесет години, но завинаги остава едно от най-знаковите имена в света, абсолютен класик на висшата мода, непослушен гений, невероятно обичан, неповторим... 

 

All fashion преди 2 години

Манфред Тиери Мюглер, танцьор в Националната опера на Рейн, става дизайнер случайно за една нощ. В началото на 70-те той мечтае за балетна кариера, заради която се мести от Страсбург в Париж. Мюглер от онова време е екстравагантен денди, олицетворение на този стил както на външен вид, така и като поведение. Носи големи очила, смесва всички цветове на дъгата в дрехите си, съчетавайки средновековен и междугалактически стил. „Мюглер бе олицетворение на радостта от живота, той танцуваше и подскачаше през цялото време, обичайно широко усмихнат“, спомня си дизайнерът Г-н Пърл, автор на всички корсети Thierry Mugler. „Когато влизаше в Cafe de Flore, хората го аплодираха за външния му вид!“ Многобройните спомени на съвременниците на младия Мюглер се свеждат до разкази за невъобразимостта на външния му вид и тоалетите, в които се облича - пера, футуризъм, еклектика, шапки - нищо чудно, че редовно е спиран на улицата с въпроса: „Откъде си купи това?“. Именно след такъв въпрос, Мюглер влиза в парижкия бутик Gudule - за една вечер той скицира десетки свои хрумки, което дава старт на дизайнерската му кариера. 


Тиери Мюглер, 1995 г

Върхът в кариерата на Тиери Мюглер са бурните и цветни 80-те. Той е редовен участник в най-бляскавите партита, прекарва свободното си време в прегръдки и приятелски вечеринки с Жан-Пол Готие и Азедин Алая, а докато работи, прави умопомрачителни дрехи, носени с изумителен респект и сексапил от Наоми Кембъл и Линда Еванджелиста - дрехите на Тиери Мюглер са неразривно свързани с епохата на супермоделите. Подиумът му в края на 1980-те и началото на 1990-те включва също изпълнения на Дейвид Бауи и музикални видеоклипове на Джордж Майкъл. Вдъхновението му по това време идва някъде от 40-те години на миналия век в Холивуд, докато едновременно с това съзнанието му е някъде на Марс. Въпреки че би било по-правилно да се каже на Венера, защото всичките му дизайни са триумф на женствеността. Формулата на Мюглер за подход към дамското одеяние не се е променила за четиридесет години работа: трябва да притиснете талията, да изправите раменете, да преувеличите извивките в бедрата, да изпънете стойката. Ким Кардашян, за която Мюглер направи "мокра" рокля през 2019 г., казва, че и за миг не е била седнала с нея на Met Gala, за която е ушита, просто защото това е физически невъзможно. Но според Ким, това е дребна цена за възможността да изглеждаш толкова зашеметяващо. "Зашеметяващо и мощно."


Ким Кардашян на Met Gala, 2019 г.


Тиери Мюглер, 1980 г

„Никога не съм мечтал да стана моден дизайнер“, признава Мюглер, „исках да свържа живота си с театъра и да стана режисьор. Но модата се оказа добър инструмент за общуване със света.” Първата колекция и шоу на Тиери, наречено Café de Paris, датира от 1974 г. докато сезон '94 бележи края (въпреки че дизайнерът официално се пенсионира през 2002 г.). „Тогава, след шоуто, разбрах, че това е краят на една ера“, казва Мюглер. - Самата мода се превърна в маркетинг. Агенциите за модели започнаха да контролират света и всичко това стана неприемливо за мен. За мен модата завинаги ще остане изкуство, а красотата ще идва от свободата да бъдеш различен и да бъдеш себе си.” Тази канонична фраза от старо интервю за The New York Times обяснява многобройните метаморфози, които му се случиха след 2002 г.


Модел, облечен в рокля на Thierry Mugler, 1989 г

Когато управляващата компания Clarins закри марката му, Тиери изчезна от радара, само за да се появи в малки бележки в музикални сайтове през 2009 г. за това, че е станал артистичен директор на турнето на Бионсе. След няколко години името му нашумя отново с новините за невероятните костюми за Cirque du Soleil. Мюглер сътрудничи на Zumanity, еротичната версия на цирковия франчайз, показана в Лас Вегас. Името му се появява все по-често редом до думата "шоу", до степен, в която сякаш самият Тиери се превърна в обект на представление. През последните години той поиска да се нарича Манфред Тиери Мюглер: „Не съм се преименувал“, казва маестрото, „Манфред е моето име в паспорта. За да работя в модната индустрия, имах нужда от име, което да звучи френски, а Манфред имаше австро-германски корени. Ето защо пазих истинското си име в тайна през всичките тези години."


Тиери Мюглер и Жан Пол Готие, 1993 г


Тиери Мюглер на модно ревю в Ню Йорк, 1987 г

Тиери се интересува и от културизъм - тялото му се променя до неузнаваемост. Самият дизайнер в интервю през 2017 г. обяснява това по следния начин: „Една от причините, поради които напуснах модата, е, че след 20 години безсънни нощи, създаващ супергерои и супергероини, напълно прегорях. Стигнах до момента, в който се ядосвах, че съм зает с другите, а не със себе си. Не забравяйте, че бях танцьор 15 години, правех трапец, акробатика и кънки. Това е тежък и жесток спорт. Физическите промени сякаш се превърнаха в завръщане към себе си, в ремонт на самия мен". 

Както си спомня Жан-Жак Пикар, приятел на дизайнера, дори след като напуска модата, Тиери винаги следи какво се случва, знаейки имената и постиженията на всички нови дизайнери. През 2019 г. Музеят в Монреал откри мащабна ретроспектива на творчеството на Мюглер, която все още обикаля света - днес изложбата Couturissem може да бъде разгледана в Musée des Arts Décoratifs в Париж.

Поклон пред един голям творец и един безкрайно интересно изживян живот! 

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 6 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.