Следва

Обвиниха Tiffany & Co в плагиатство: очилата на марката се оказаха копие на очила от 17-ти век от търг на Sotheby's

Силата на бродерията: Dior, Spring 2022 Couture

Мария Грация Кюри винаги говори толкова страстно за майсторството и човешкото докосване, че би била пропиляна възможност да не обърнем внимание на нейната реакция топ темате за новата година: метавселената. "О, не мога. Не съм това," казва тя без колебание. "Този ​​мотив не ме интересува, по-важно е да говорим за човечеството. Бих искал да бъдем повече заедно, да се подкрепяме и да оценяваме работата си. Вероятно съм малко старомодна, но повече ме интересува реалността. Предпочитам да прекарвам време с истински хора.” 

Runway преди 2 години

Новата колекция Christian Dior е именно инвестиция в човешките връзки. Избягвайки всякакви преки препратки, Кюри я посвещава на майсторските, но често неочевидни конструкции, уникални за облеклата от висша мода, ръчно изработени от експерти, работещи заедно. Чрез кристализираща палитра от черно, бяло и сиво тя демонстрира разликата между споменатата конструкция и повърхностната декорация, които хората често бъркат. "Изработката, която завършва всяка дреха, не се оценява достатъчно. Сякаш бродерията е нещо, което е само декоративно, че не е част от процеса на проектиране“, казва тя.

По време на проби няколко дни преди шоуто, дизайнерката демонстрира своята гледна точка в студиото. Дълга кашмирена пелерина в цвят екрю е съединена с бродерия, а не с обикновени шевове - толкова невидима, че изглежда, сякаш цялата форма е плетена от едно парче. Тя обясни как подобен на гипюр бродиран нагръдник от копринен креп с нишки от копринени шнурове всъщност е част от конструкцията на дълга черна копринена рокля, а не декоративен детайл, както неспециалистите може да предположат. И за да илюстрира как бродерията може да изгради цял силует, тя израбова елегантния гащеризон с геометрични конци с кристали, който откри шоуто. Гледайки го на живо, няма да имате представа, че това е предпоставката на Мария Грация, която служи като деликатно доказване на нейната теза. И така, за да подчертае темата си, тя украсява своето шоу пространство в градината на Musée Rodin в силно графични, великолепни бродирани гоблени, създадени от художниците Мадхви и Ману Парех и ръчно изработени от Чанакя, училището за занаяти в Индия, с коеото Кюри работи от край време и което обучава жените в занаяти като специализирана бродерия от поколения. На 380 занаятчии са необходими 280 000 часа, за да бродират инсталацията от 340 квадратни метра, която ще бъде отворена за публика от 25 до 30 януари като ефимерна художествена изложба.

Колкото и впечатляващ да е фонът, той не отклонява вниманието от колекция на Dior, която включва много гащеризони, които основно илюстрират силата на бродерията, изискани парчета за дневния ни гардероб през безупречната гледна точка на висшата мода. Правият панталон от неизбелена вълна носи красива, шикозна простота, която се отразява и в панталоните в цвят екрю от скъпа вълна и дневните вълненени рокля със старателни, но невидими бродирани детайли. Мария Грация Кюри казва още: "По време на Коледа бях малко депресирана, защото си помислих, че сме приключили с COVID, а след това видях числата да се покачват отново. Така че, вероятно, трябва да се чувствам спокойна."

Вечерното облекло от колекцията често има оттенък на булчинско облекло като емблематично намигване към всички търпеливи булки и младоженци. Официалните силуети имат същата чувствителност като по-ежедневните дрехи, но често изрязват изваяна линия като статуетка, която не сме забелязвали така видимо от нейните дни в Valentino. От малка, казва тя, се възхиюава на местните занаяти в Южна Италия, където е прекарвала и все още прекарва лятото си, и които, за жалост, умират. Ето защо тя създава съвместни колекции като тази. "Това е начин да помогнем на модата да оцелее. А ако всички отидем да живеем в метавселената, това няма да е необходимо." 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.