Следва

Четиво в четвъртък: 12 години без Селинджър, четем "Устата ми хубава, очите ми зелени"

Кино ноар обличане - Луис Секуейра за дрехите на Кейт Бланшет, Брадли Купър и останалите в "Улицата на кошмарите"

Дизайнерът на костюмите във филма Луис Секуейра разказва за процеса на преоразяване на Брадли Купър, Кейт Бланшет, Руни Мара и останалите преинтересни герои в трилъра

 

Movies & TV преди 2 години

Новият филм на Гийермо дел Торо, Улицата на кошмарите (пълното ни ревю е ТУК), ни показва Брадли Купър като измамника Стан Карлайл, който се научава да мами публиката с фалшиво врачуване и ясновидство, докато пребивава като момче за всичко в позападнал пътуващ цирк. Неговите амбиции го отвеждат с приятелката му Моли, изиграна от Руни Мара, в големия град, където стремежът към слава и богатство се преплита с измамното му амплоа на гадател, което води до опасни, дори фатални последици. Кейт Бланшет, Тони Колет и Уилям Дефо допълват звездния актьорски състав.

Базирана на романа на Уилям Линдзи Грешам от 1946 г., екранизиран като филм на ужасите през следващата година, тъмната история се връща на големия екран в адаптация, която запазва винтидж духа на оригинала. Това до голяма степен се дължи на костюмите на Луис Секуейра, който се събира отново с Дел Торо след общата им, отличена с Оскар, работа по филма „Формата на водата" от 2017 г., грабнал четири Оскара, включително за най-добър филм, и номиниран в девет други категории, сред които и най-добър дизайн на костюми. 

„Гледах оригиналния филм и Гилермо ми каза: „Добре, страхотно, гледал си го веднъж. Не искам да го виждаш отново. Ние не преправяме този филм, ние разказваме нова история", разказва Секуейра. За новата версия дизайнерът на костюми е изправен пред предизвикателството да създаде ефекта от филм на ужасите в супермодерна продукция. „Преразгледахме цялата концепция за този тип филми и добавихме цвят, за да я обогатим и разчупим. Работихме с всичко налично - светлина, отражение, тон и тоналност на всяка от настройките." 

Ето какво разказва Секуейра за смисъла и скритото послание зад костюмите, за това какво е да работиш с Купър и Бланшет, и защо Торо го нарича „големият тревожещ се".

Отново работите с Дел Торо, Луис. Интересно е как самият режисьор участва в начина, по който вие, дизайнерът, подхождате към костюмите? 

Луис Секуейра: Работата с Гийермо винаги е голямо предизвикателство, но той умее да извлече най-доброто от вас. Що се отнася до концепциите на героите, той е много отдаден при обсъждането на техните светове и как ги вижда. Аз си водя подробни бележки, след което давам идеите си чрез различни визии и препратки. Започваме диалог за това кое чувстваме и усещаме за подходящо, кое не е правилно и всичко това ме подготвя по най-добрия начин за избора на материи и цветове.

Филмът има две основни сюжетни линии, циркът и, след това, градът. Как постигнахте отчетливия паралел между двата свята, посредством костюмите? 

Л.С.: Има два различни свята и две различни групи вкусове. В цирка всичко е издържано в топли тонове и има нюанси на никотин и сепия - почти нищо свежо и чисто не се среща в този свят. По отношение на стила, отправих поглед назад. Въпреки че сме в 1939 г., обърнах специално внимание на стилните акценти в модата от ерата след депресията. Действието се развива в селски район, затова исках да пресъздам цирка като контрапункт на другия, градския свят, където всичко е лъскаво, свежо и по-скоро едноцветно, обсипано със сребро и злато, където всички са излъскани. Това само по себе си оформя двете части на този филм, през които прекарваме нашите двама главни герои; но също така, когато историята приключва, виждаме някои от героите от цирка, които пристигат в града, за да напомнят за онзи пасторален свят, така че беше интересно да създадем визуално двете страни. 

Моли изглежда така, сякаш държи на миналото повече от Стан - стилът й не се променя толкова, колкото неговия, тя продължава да чувства цирка като свой дом. 

Л.С. Червеното облекло, което носи на карнавала, е неин личен избор, това са си нейните дрехи, а след това, когато отиват в града, новите й одежди са купени от Стан. Има много дързост и модерност в онези червени акценти. Имайки предвид това, съхраняваме елементи и модели от карнавалната й визия, които тя донася в града и все още ги облича, заедно с градските си дрехи. Това е нещо, за което говорихме с Руни, знаейки, че тя не иска да изхвърли и забрави миналото си, за разлика от героя на Брадли, Стан. 

Говорейки за червеното, можете ли да ни кажете защо избрахте този характерен цвят? 

Л.С. Това беше идея на Гийермо, така че Моли да е единственият герой, който да носи червено. По време на цирка, този нюанс е отчетлив и силен, после се изменя до хладно червено, без топли нотки. Моли е червената нишка, преминаваща през целия филм. 

Виждаме Стан обаче, обратно на Моли, да преминава от вехтите и окъсани одежди към богатото облекло и накрая отново да се връща към дрипите. 

Л.С. Всичко опира до намирането на правилната пропорция. В първата част на филма героят е малко по-мършав и свит. След това, когато увереността му нараства, ние го обезпечаваме с няколко неща, които той купува втора ръка - все още стари, малко по-износени, но ставащи за обличане и дори спретнати, а в някакъв смисъл и елегантни. Докато снимахме, направихме допускането, че той вероятно е изгорил всяка своя дреха от времето на цирка, защото не иска да пренеса нищо в новия си живот. И тук идва ред на скъпите облекла и безупречните кройки. Имахме късмета да намерим костюми от 1939 г., които са били създадени за ползване от британското правителство и бяха с непокътнати етикети. Използвах ги като шаблони, за да създам новите костюми на героя.

Когато концептуализирате костюмите, изглежда наистина задълбавате и в психологията на героите. Колко дълбоко обмисляте историята на героя, когато разработвате костюмите? 

Л.С. Екипът ми се шегува, казвайки, че аз съм големият шеф. Ние сме изправени пред нови предизвикателства почти всяка минута от деня, докато трае процесът на проектиране и решенията обикновено са интуитивни, на база какво чувстваме и как усещаме героя. Винаги казвам, че няма човек, който да мисли за облеклото на героя повече от мен. Постоянно работя, преработвам, решавам проблеми в режим 24/7. Гийермо веднъж каза, че аз съм смутителят на мира в екипа и ако аз съм притеснен, не е нужно той също да се притеснява. Той подхвърли това на някои колеги и аз си помислих: „Добре, де, вярно е. Аз съм големият смутител". Но съм длъжен да се уверя дали ще създам външния вид в унисон с характера на героя и с ролята като цяло. В края на краищата това е и бизнес. Ние създаваме изкуство, но по ваша поръчка, затова всичко трябва да е на ниво. 

Другият герой, който може би има най-впечатляващите костюми, е д-р Лилит Ритър, изиграна от Кейт Бланшет. Колко тясно си сътрудничехте с Кейт, за да създадете нейния гардероб? 

Л.С. Събрах много изрезки от стари списания, с надеждата някой ден да направя филм от 30-те. Така че имах набор от скици, събирани в продължение на години, които двамата внимателно прегледахме. Разполагах с конкретни детайли от винтидж визията й, които и двамата счетохме, че са изключително подходящи за героинята. Освен това имам късмет, че по това време Кейт беше в Торонто, за да снима "Мис Америка", т.е. успяхме да направим предварителните проби навреме. Създадохме костюмите, блузите и роклите, знаейки точно каква е кройката им. Малко е стресиращо да ви доведат актьора няколко седмици преди снимките и вие да сглобите гардероб за отрицателно време. С този филм имахме лукса да разполагаме с малко повече време, за да усъвършенстваме репликите на старовремските облекла.

Хармонията между дрехи, актьори и епоха е наистина безупречна и се вижда прекрасно на екрана. 

Л.С. Ето нещото за Кейт. Тя знае как да носи дрехите. Не просто ги облича, тя ги носи. Останах доста вхечатлен и от пробите - тя умело движеше тялото си, за да усети как се чувства когато се накланя, или докато седи. Така разбрахме колко стегнато можем да ги ушием, без костюмите да се пръскат по шевовете. А също дали ще има проблем, когато се наклони напред или полягайки. Все пак костюмът трябва да се носи по много специфични начини и в множество драматични ситуации. Изобщо с Кейт дадохме воля на креативността си. 

More Movies & TV