Следва

The Joker, 2023: Хоакин и Лейди Гага (вместо Руни Мара)

Изложбите, които си струват: Владо Карамазов, Костадин Кръстев – Коко, Александра Караджова и Huawei P50 Pro

От 26 януари до 5 февруари 2022 година галерията на улица „Оборище“ 5 е домакин на изложбата Open for more Art - експозиция на фотографии, изцяло заснети за премиерата в България на водещия смартфон в мобилната фотография - Huawei P50 Pro, част от серията P50, която включва и сгъваемия Huawei P50 Pocket

Events преди 2 години

В проекта, който комбинира студийна, стрийт, травъл и репортажна фотография, участват Костадин Кръстев–Коко, Владимир Карамазов и Александра Караджова. Те са имали на разположение точно 10 дни, за да превърнат идеите си в кадри, които всеки може да разгледа в работното време на галерията.

Владимир Карамазов е едно от най-ярките имена в българското кино и театър, но освен чрез изключителното си актьорско майсторство, от няколко години се опитва да покаже, както сам казва, „света такъв, какъвто го виждам през своите очи“, и на езика на фотографията. “Интересуват ме човешките истории. Исках да видя дали с един телефон ще мога да ги предам така, както с фотоапарат. Оказа се, че мога, и че в някои случаи дори по-добре“, сподели той на откриването на изложбата.

Родопите са любимият му декор - там, като истински артист, той подготвя и режисира кадри, с които печели редица награди и публикации в реномирани международни медии. Кадърът “Душата на детето“, заснет с Huawei P50 Pro и включен в изложбата, веднага е публикуван на сайта на италианския Vogue. Владо разказа пред нас, че момчето на снимката - Преслав, е роден актьор, син на негов приятел, който, след този кадър, вече има прослушвания за роли във филми. 

 

Гарата, сама по себе си, също е герой в сесията на Владо Карамазов, за която той използва истински димки и свой приятел.

„Huawei P50 Pro разполага с някои много мощни функции, една от които е за снимане на бързодвижещи се обекти. С нея направих снимка на една кросова писта, на момчета, които хвърчат с бясна скорост. При това снимката е на залез слънце, слънцето е срещу телефона. Доста малко камери, с цени над 7-8 хиляди лева, могат с лекота да направят това“, е част от историята зад кадъра „Приятелска писта“.

Александра Караджова е една от най-интересните млади надежди в областта на любителската фотография - момиче с огромен кураж и желание да опознае целия свят с помощта на камерата си. За предизвикателството с Huawei P50 Pro тя посещава Португалия и на изложбата ще видите по-характерни и лични картини от пътешествието й там. „Тръгнах с една идея, бих казала фикс идея, да снимам сърфисти, но все пак в Португалия сега също е зима и планът ми не вървеше точно, както го бях замислила. И тогава се запитах защо се фокусирам върху предварителния план, като съм заобиколена от толкова интересни и различни неща. Така просто се разходих, трябваха ми 10 минути да се отпусна, и направих цяла репортажна серия, разказва толкова много. Експериментирах изцяло с черно-бялата камера, а най-хубавото нещо да снимаш такава история с телефон е, че можеш да се доближиш много до хората, да ги уловиш в естествената им среда и емоция, от работата край морето до късната прическа след това.“

Разбира се, Португалия е една от многото чудесни дестинации, чиято цветност и светлина ни провокират да ги улавяме в кадри. А на изложбата ще видите и нея самата пред камерата - кадри, получени в резултат на случайна среща с местен фотограф, който й казва „За да можеш да снимаш хора, трябва самата ти да можеш да застанеш пред камера“.

Изложбата включва и една много нежна студийна фотосесия на Костадин Кръстев-Коко - един от най-талантливите и награждавани модни фотографи в България. Пред неговата камера са заставали най-красивите жени и мъже на България и най-големите ни родни звезди. С невероятен усет и поглед за красотата във всичките й форми, неговият съвет е „Търсете и откривайте красотата и там, където най-малко очаквате...“.

Серията Scent of Petals е една картинна история за жената и цветята, която не може да се разкаже с думи. Тя говори много повече в принтове, само за част от които загатваме тук:

 

Изложбата Open for More Art показва общо 24 фотографии на тримата фотографи. Тя е отворена за посетители, със свободен вход, до 5 февруари, а един от тях може да спечели и новообявените безжични слушалки с арт дизайн във форма на червило - HUAWEI FreeBuds Lipstick. За целта трябва да се снима пред любимия си кадър от изложбата, да сподели снимката и да се тагне от локацията.

Повече информация за инициативата може да намерите тук. А #openformoresrt е на "Оборище" 5 до 5 февруари 2022 г. Препоръчваме! 

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?