Следва

Обвиниха Chanel в "гламуризиране на насилието“

Jean Paul Gaultier, Spring 2022 Couture

Да правиш висша мода както си искаш... 

Runway преди 2 години

В разговор в FaceTime ден преди шоуто на JPG, Глен Мартенс от Y/Project, който съдава колекцията, разкри визията си за висша мода на Gaultier - да прави това, което прави най-добре. Да излъчва грация (и хумор) под напрежение. И не се заблуждавайте, сериозността също е налице. "Очевидно с работата по колекции висша мода завършваш всичко минута преди моделите да излязат на пистата“, казва той през смях. "Бяхме малко стресирани, но не ни е за първи път."

Една от визиите, върху които той работи яростно, е от бретонси marinière плат, превърнат в рокля, ръчно бродиран до вълни в 3D стил със стотици изкуствени коралови листа. Морските райета са класическо Gaultier, но извивките на тази рокля - с прегъщаща линия на раменете и плетен детайл, който извито и неочаквано стърчи от лявото бедро - са класически, разказва Мартенс от Y/Project. По същество това прави тази колекция вълшебна, някак правилна и наистина качествена, което никога не трябва да се подценява. Глен Мартенс дава визия за радостното бягство от живота, вид упражнение по свобода.

"Правя това само за един сезон, така че не е като да си представям изцяло ново бъдеще за къщата; това е много различно начинание", казва той. "Това е празник на Готие. Останах близо до жената, която Жан Пол създаде в миналото, до чистата красота на богинята и дивата, през многото драма, която той обичаше. Надграждам това чрез мои лични характеристики, но  мисля за неговите емблематични моменти. Този marinière… толкова е Той, но напълно го "прецаках" с всичките фалшиви коралови мотиви. Преоткривам тези емблематични моменти по свой собствен начин.”

Това прави версията на Мартенс за модата на JPG специална: той признанава, че тя не може да бъде възстановка на миналите славни моменти на един от най-великите модни дизайнери, но ги почертава, включвайки най-доброто от себе си. Положението не е C като collaboration, а C като в conversation, постоянно състояние на уважително връщане напред-назад между първия дизайнер и наследството на къщата. Роклята marinière е "притисната" от поредица корсетни жакардови плетени визии, чиито набраздявания напомнят модната къща от 90-те и много разкошни, ефирни вечерни рокли като сладкарски изделия от шифон, чиято лекота се подсилва от свирепата изобретателност на едва забележимите им вътрешни конструкции.

Съгласието на Мартенс да поеме мантията на дизайнер за един сезон е хитър и прозорлив ход, като се има предвид, че звездата му вече е твърдо на хоризонта. Той не се интересува твърде много от какъвто и да е вид екзалтация и хвалебствия към себе си  (като освежаващо имунизиран от индустрията е) и е признат за отборен играч; представянето му за тази колекция в е чест на дребните жени и моделиери, изработили визиите. И все пак, това усилие за висша мода, да не говорим за скорошното му силно предложение в Y/Project и преосмислянето на Diesel, прави този дизайнер почти неудържим в момента. 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.