Следва

Valentino, Spring 2022 Couture

Обвиниха Chanel в "гламуризиране на насилието“

Мрежата зашумя страшно около вчерашното кутюр-шоу на Chanel - потребителите са силно възмутени от грима на моделите 

All fashion преди 2 години

Черните сенки, размазани около окото, трябваше да са препратка към авангардния грим от началото на 20-ти век, но на мнозина те по-скоро напомнят за последствията от домашното насилие.

Тъмните кръгове около очите на някои модели изглеждаха по-скоро като последствие от физическа схватка, отколкото като артистичен прийом,  отбелязаха в ревюто на шоуто си Vogue Runway.

С това мнение се съгласиха авторите на някои модни акаунти в Instagram, които провидяха в този тип грим „гламуризиране на насилието“.

Ако искате да се позовавате на епоха, трябва да вземете предвид това, което публиката ще види сега. Тя няма да види препратка към предвоенния авангард, но ще види какво е представено пред нея - огромно черно петно ​​върху модела, отбелязаха в акаунта си  @ideservecouture.

Как, по дяволите, никой в ​​отдела за грим не си каза: „Хей, изглежда като пребита“?, озадачават се десетки хора в коментарите.

Някои абонати директно си признават, че без обяснението, по никакъв начин не биха се сетили за препратката към авангарда. Други твърдят, че не свързват непременно тъмните сенки с домашното насилие, но отбелязват, че гримът все пак изглежда зле.

Недоволство предизвика и участието на кон в шоуто - дефилето откри Шарлот Казираги, яздейки елегантно красиво животно. Това би трябвало да е препратка към самата Габриел Шанел, която обожава конната езда и въвежда панталоните в модата, за да могат жените да яздят „като мъже“. Но днес обществеността припознава това по-скоро като подигравка с животното, което твърде вероятно е стресирано от слечващото се. Този епизод от шоуто привлече вниманието в акаунта на @diet_prada.

Толкова погрешно, та това е експлоатация. Само за шоуто, като в цирк, гласи един от коментарите. 

Други коментатори обаче отбелязаха, че конете са специално обучени и представянето пред публика е нормално за тях.

През целия си живот съм около конете - това е добре обучен страхотен кон, който очевидно се отличава с обучението си. Страстите е добре да охладнеят. Нормално е да се показват най-добрите качества на красиви животни и опитни спортисти, отговаря на критиците един от коментиращите. 

Това не е първият път, когато Шанел са в центъра на разгорещена обществена дискусия. В края на миналата година марката беше критикувана за адвент календар, пълен с евтини сувенири и само няколко продукта за красота. Цената на календара в същото време бе твърде висока, както подробно разказахме ТУК.

Анкета

Тревожи ли ви избраният грим на ревюто висша мода на Chanel Пролет 2022?

More All fashion