Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 31.01 - 06.02

Истории от живота: Далида, толкова много скръб

Самоубйство. Още едно. И още едно... 

 

Celebrities преди 1 година


1971 г.

Трудно детство, няколко трагични любовни истории и вечното търсене на себе си в океан от външно признание и вътрешна самота... Съдбата на извънредно красивата, също толкова талантлива и много обичана френска изпълнителка трудно може да се нарече щастлива. Далида успява да се справи с детските травми, да спечели световна слава, признанието и обичта на милиони фенове по целия свят, но чувството за самота, което я преследва през целия й живот, не й позволява да изпита щастието, в чието търсене всички ние идваме на този свят. 

Йоланда Кристина Джилиоти е родена на 17 януари 1933 г. в Кайро - баща й е италианец, виртуозен цигулар, а майка й французойка и се препитава с шивачество.


1968 г.

Първото нещастие, което сполетява Далида, идва, когато тя е деветмесечно бебе - бъдещата френска поп звезда се разболява от вирусна инфекция, лекувана неправилно. Трагична лекарска грешка довежда до проблеми със зрението на детенцето. Следват ужасно сложни три последователни операции (точната диагноза е страбизъм), но интервенциите не решават проблема - до края на дните си Далида изпитва ужас от приглушената светлина, не може и за миг да остане на тъмно, лампите около нея са вечно пуснати. 

Проблемите със зрението са много сериозни, носейки не само физически дискомфорт - съучениците на Далида жестоко й се подиграват в училище, осмивайки кривогледството й. В резултат, Йоланда развива сериозни комплекси, които се опитва да преодолее, участвайки без спирка на всевъзможни конкурси за красота.


1970 г.

Между другото, в тази област на младата дама й се получава - през 1951-ва се радва на първата си слава, заемайки второ място на конкурса за красота Мис Ундинe, а три години по-късно печели титлата Мис Египет. Благодарение на успеха си в конкурсите за хубост и фотогеничност, момичето e забелязано от представители на агенцията за модели Donna, а по-късно и от продуцентите на филмите "Маската на Тутанкамон“ и "Стъкло и цигара“, в които Далида e наета да изиграе епизодични роли.

Твърдо решена да завладее кино Олимпа, Йоланда Джилиоти за малко се превръща в Далила, вдъхновена от библейската притча за Самсон и Далила. Малко по-късно, по съвет на писателя Алфред Мачар, момичето заменя една буква в псевдонима си. Така се ражда Далида.


1980 г.

През 1954 г. започва нова глава в живота й - след като получава съгласието на родителите си, Далида заминава за Париж, за да гради кариера като актриса. Съдбата обаче има малко по-различни планове. Година след кацането й в Париж, Далида усеща, че музиката силно я влече, съответно започва да пее тук-там по клубове, чакайки ролите на живота си. По време на едно такова изпълнение я чува директорът на популярната радиостанция Европа 1 - Люсиен Морис. Въпросната вечер променя живота на Далида драматично.

Благодарение на менторството на Морис, момичето записва първата си композиция, наречена "Bambino". Парчето има мигновения ефект на взривена бомба - песента моментално покорява всички водещи музикални рейтинги във Франция, след което гръмва по целия свят. Шестбуквеното име на новородената звезда става за дни синоним на музикален връх. Поканите за участия заваляват отвсякъде и по много. 


Далида и Люсиен Морис, 1961 г

Между другото, Далида и Люсиен Морис са свързани не само с бизнес отношения. През 1961 г. двамата се женят, а тя получава френско гражданство. Щастието им е късо - Далида скоро залита по друг - френски актьор. Случва се по време на турне, а Морис не е в състояние да преглътне да е в ролята на рогоносец. Развеждат се скоростно, но продължават да са в приятелски отношения. 

През 1967 г. в живота на Далида се случва ужасно нещастие. Веднага след съвместното й изпълнение с италианския композитор и певец Луиджи Тенко на музикалния фестивал в Сан Ремо, оценено слабо от публиката, в резултат на което песента „Сбогом, любов, сбогом” не се класира на финала на състезанието, Тенко се прибира в хотелската си стая и се самоубива. Далида, неподозирайки за кошмарното и невъобразима развитие на събитията, решава да се отбие при него в опит да го развесели и успокои. Певицата прекрачва прага на стаята му, откривайки безжизненото му тяло. Шокът е толкова разтърсващ, че самата Далида прави първия си опит за самоубийство. 


Далида и Жак Ширак, 1983 г.

Откарана е по спешност в болница в Париж. Прекарва 90 часа в кома. Животът й е спасен, но процесът на възстановяване е кошмарен - безкрайно дълъг и изключително болезнен. Далида губи гласа си, психическото й състояние изисква постоянно наблюдение, а в резултата на травмите започва да страда от временна загуба на слуха и проблеми с паметта. Силна и устойчива, тя успява някак да се закрепи и постепенно се връща към живота. В мъчителния процес неоценима помощ оказва бившият й съпруг Люсиен. 

След като загърбва кошмара, Далида прегръща отново пеенето - кариерата й тръгва пак нагоре, тя записва няколко нови песни, включително известната композиция "Paroles, paroles" заедно с Ален Делон, която моментално взривява световните класации. Между другото, слуховете за любовна връзка между певицата и актьора активно се разпространяват в пресата, но реалността се оказва далеч от спекулациите. 


Далида и Ришар Шанфре, 1973 г.

През 1972 г. Далида се запознава с очарователния парижки бохем, актьорът Ришар Шанфре, за когото скоро се омъжва. Връзката им, продължила около девет години, е обречена - Ричард е с подчертано авантюристичен темперамент и непрекъснато се забърква в проблеми и взима безобразни дългове, което в един момент се оказва непосилно за Далида. Краят на брака е факт. 


Далида и Ришар Шанфре

Приблизително по същото време Далида е сполетяна от нов удар на съдбата - бившият й съпруг Люсиен Морис, който активно подкрепя певицата в трудните й моменти, се самоубива, причините за което остават неизвестни и до днес. Смъртта на Люсиен е жесток тест за французойката - признаците на депресия зачестяват, тя е на ръба на силите си, физически и емоционални. 


Далида и Ален Делон, 1972 г.

Кариерата й обаче не спира. Световната публика я обожава - феновете на поп звездата с нетърпение чакат всаки нов хит, радиостанциите въртят песните й непрестанно, а през 1982 г. Далида е класирана на второ място в списъка на най-влиятелните жени на нашето време на списание Paris Match.

Далида обаче не е здрава. Старите наранявания, свързани с операциите на очите, все по-яростно напомнят за себе си - певицата изпитва затруднения да излезе на сцената, защото чувства непоносима болка от прожекторите и на практика не вижда нищо по време на изпълненията си.

През 83-та Далида научава за смъртта на бившия си съпруг Ришар Шанфре. Той не успява да съгради живота си наново след развода, затънал в дългове, мрачен и нещастен е. Неспособен да се справи, Ришар слага край на живота си. 


1970 г.

Поредното в редицата кошмарни събития пречупва френската звезда. След като записва последния си албум, наречен "The Face of Love" през 1986 г., тя изпада в дълбока депресия, от която нищо не е в състояние да я извлече. Далида постига чудовищен успех в кариерата си, но чувството за самота я смазва. На 3 май 1987, 54-годишната Йоланда Джилиоти взема окончателното решение да умре. Напълно доброволно. Оставя кратка бележка: "Животът стана непоносим за мен. Съжалявам."


Далида, 1973 г.

Нежна, ранима, безкрайно талантлива, чудно красива, тя остава завинаги млада и загадъчна. Хиляди хора я изпращат в последния й път, милиони слушат песните й всеки ден и днес. Трагичната й съдба вдъхновява десетки произведения на изкуството, включително книги, пиеси, филма „Далида“ от 2005 г. със Сабрина Ферили и другия филм - „Далида. Любов и страст”, който се появи на екраните през 2016 г.  

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 7 часа

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.