Следва

Малката спретната къщурка на Гуинет Полтроу - искаме тази баня! Плюс домашното SPA и басейна

От кератин до цинк: витамините за винаги красива и здрава коса

Здравето на косата често се свежда до недостиг на витамини, така че е важно да разберете какво от тях ви липсва. Какво е необходимо, за да спрете косопада, да увеличите плътността на косата и да стимулирате растежа Й? Следват съветите на експертите.

 

Health преди 2 години

Има ли смисъл да приемате витамини за коса?

Сега има хранителни добавки буквално за всичко. Но това не означава, че те наистина работят. Всъщност пазарът на хранителни добавки е почти нерегулиран, така че трябва да направите собствено проучване, когато избирате продукт. И тук е важно да се обърне внимание на качеството, дозировката, достиженията на науката и съставките.

„Висококачествена добавка за коса може да бъде много полезна за цялостното здраве на косата ви“, казва Габи Вака-Флорес, регистриран диетолог в HUM Nutrition. „Трябва да се уверите, че избраната от вас хранителна добавка съдържа съставки, които са добре проучени и действително насърчават здравето на косата. Някои хранителни вещества в специфични дози осигуряват широк спектър от ползи, когато се приемат ежедневно. В зависимост от вида на хранителното вещество, добавката може да насърчи растежа на косата, силата, дебелината или цялостния добър външен вид".

Известно е, че тялото ни се нуждае от витамини и минерали за нормално функциониране. Но когато става въпрос за хранене, косата рядко е приоритет, така че състоянието й започва да се влошава. И започваме да приемаме витамини. „Добавките за коса повишават нивата на определени витамини и минерали в тялото с течение на времето“, обяснява Лиза Кади, трихолог на Филип Кингсли. „Повишените нива на витамини означават, че има възможност да се заобиколят липсващите пропуски и да се осигурят допълнителни ползи за косата чрез оптимизиране на растежа й, например".

Въпреки това, хранителните добавки невинаги работят. „Добавките ще са ефективни и ще подобрят състоянието на косата ви, само ако имате недостиг на хранителни вещества (или дори само лек дефицит), който води до загуба на коса“, казва Кади. „Има много състояния и причини за загуба на коса - генетичен косопад или косопад след раждане, за които хранителните добавки няма да помогнат. Ето защо е важно да се определи причината за загуба на коса, изтъняване или липсата на растеж, за да се намери подходящо лечение".

Кои витамини са необходими за растежа на косата?

Биотинът е много важен: „Тялото разчита на биотин или витамин В7, за да произвежда кератин, основният протеин в косата“, казва Габи Вака-Флорес. "Добавката с биотин може да подобри растежа на косата, особено при хора с ниски нива на този витамин."

Желязото е друга важна съставка. Въпреки че не е възможно да се ускори естественият растеж на косата, желязото помага да се поддържа цикличен този процес за тези, които смятат, че темпът на растеж на косата им се е забавил.

За да улесни храносмилателната система да абсорбира желязото, Мака Охта, водещ терапевт на марката за естествена грижа за косата Leonor Greyl, препоръчва да увеличите приема на витамин С. Тя също така препоръчва приема на фолиева киселина (друг витамин от група В), цинк (ключов минерал в производството на протеини) и селен.

Кои витамини са необходими за гъста коса?

Когато става въпрос за гъста коса, не подценявайте силата на протеина. Косата се състои предимно от протеин, така че поддържането на високи нива на протеин в тялото, по-специално кератин, е от съществено значение за поддържането на добро качество на косата. „Кератинът е този, който е отговорен за дебелината и здравината на косата“, казва основателят на LYMA Луси Гоф. „Това е важен градивен протеин, който, когато се използва правилно, прави косата по-малко чуплива". Факт е, че кератинът се свързва с грубите ръбове на отделните косми, покрива ги, изравнява ги, придава блясък и сила. Ниското ниво на кератин води до влошаване на състоянието на косъма, повишавайки чувствителността на косата към сухота и чупливост. „По-голямата част от кератина, открит в хранителните добавки, идва от пилешки човки и крилца, казва Гоф. - Ефективността на такъв кератин обаче е много ниска, тъй като неговият аминокиселинен профил не съвпада с този на човека. От друга страна, кератинът, получен от ланолин от агнешка вълна, има правилния аминокиселинен профил и е доказана форма на естествени кератинови пептиди".

Друг начин за увеличаване на плътността на косата е да подхранвате космените фоликули. На този етап се нуждаем от цинк и витамин В12. „Клетките, които изграждат косъма, който идва от космения фоликул, имат висока скорост на обмяна, което означава, че старите клетки се заменят с нови много бързо“, обяснява Джулс Милър, основател на The Nue Ко „Следователно космените фоликули се нуждаят от постоянно снабдяване с хранителни вещества, за да растат и функционират добре.“ Тук колагенът е полезен. „Колагенът е важен градивен елемент за укрепване на косата. Колагенът също така помага на корена на космения фоликул да се прикрепи към мускула и да увеличи еластичността на скалпа, като по този начин намалява накъсването на косата и загубата на коса".

Кои витамини помагат при косопад?

Неразделен маркер за качеството на нашата коса са космените фоликули и скалпа. „Скалпът е дом на различни микроби, които формират микробиома на скалпа“, казва Джулс Милър. „Когато е здрав и обгрижен, той функционира като защитен щит. Когато обаче е дисбалансиран, неговата защитна функция срещу агресори от околната среда като замърсяване е отслабена и това може да доведе до загуба на коса и дразнене на скалпа. Защитете микробиома - защитете косата си. „Пробиотиците са от съществено значение за поддържането на здрав микробиом, както в червата, така и на повърхността на скалпа“, казва Милър.

Съществуват и адаптогени, като гъби рейши и корен от женшен, за които се казва, че намаляват и регулират нивата на кортизол, които тялото произвежда, когато е подложено на стрес. „Емоционалният стрес може да постави космените фоликули във фаза на „покой“, което забавя растежа на нови косъмчета и може да доведе до загуба на коса“, казва Милър. Този вид косопад е добре известен като телогенен ефлувиум .

Увеличете приема на антиоксиданти като витамини C, E, B1 и B2, както и витамин B6, които помагат за регулиране на хормоналния дисбаланс, който също може да причини загуба на коса

В обобщение, за да се борите ефективно с косопада, е важно да използвате правилните местни сезонни продукти, да спите достатъчно, да останете физически активни и да се храните балансирано.  

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.