Следва

Всички номинирани за Оскар 2022: Силата на кучето, Дюн и останалите

The Gilded Age се превръща в хит, в главните роли - гримът и прическите

От екрана струи богатство, жените са накипрени до последното копче, както изисква Епохата, под метрите атлаз и коприна прозират предразсъдъци, любови, симпатии, омрази, всичко... Елегантно и точно пресъздадено зрелище, за каквото винаги имаме сетива, желание и готовност... 

Movies & TV преди 2 години

Липсва ви "Бриджъртън" и не знаете какво да гледате, докато чакате втория сезон? На помощ идва "Позлатената епоха" - поредният хит на създателя на любимото "Абатство Даунтън" Джулиан Фелоуз. Брилянтната историческа драма разказва житейската история на Мариан Брук (Луиз Джейкъбсън - дъщерята на Мерил Стрийп), младо момиче от провинцията, което се мести в Ню Йорк през 1880-те след кончината на баща си. В града е приютено от двете си лели, богати жени на средна възраст, оплетени в сложни взаимоотношения, както една с друга, така и с покойния си брат. Мариан постепенно заема своето място във висшето общество на града, но за да спечели благоразположението на арогантните богати дами от хайлайфа, тя е принудена да се противопостави на собствените си ценности и модерно мислене. "Позлатената епоха" е увлекателна и красиво поднесена история за класите, расите, борбата между стария и новия свят.

За добрия разказ в сагата огромно влияние оказват шармантно визуализираните главни герои, техните тоалети, прически и грим. Ексклузивно за Vogue, Шон Фланиган, главният фризьор, и Ники Ледерман, шеф-гримьорът на The Gilded Age, вдигат завесата зад изумително изящните, експресивни и точни преображения на актьорите - вече не гледате Синтия Никсън като Миранда в "Сексът и градът", а достолепната и много добра по душа Ада Брук. 

Разкажете ни откъде започвате, когато стартирате работа по исторически филм като "Позлатената епоха".
Ники Ледерман: Четене на сценария, за да научите повече за историята и героите. Наистина ли са съществували или са измислени? Също така е много важно да се изучи даденият исторически период, неговия политически и културен контекст, защото това винаги се отразява на самите персонажи.


Ники Ледерман на снимачната площадка на "Жокера"

Шон Фланиган: И за мен всичко започва със сценария, но същинският процес започва след кастинга. Ще имам ли нужда от удължения за коса, перуки и други подобни? След това винаги се консултирам с художника по костюмите, както и с моя основен колега, а след това и с режисьора - важно е винаги да сме на една и съща вълна.


Шон Фланинг

От къде черпихте вдъхновение?
Н.Л.: Вдъхнових се от картини на реалисти като Джон Сингър Сарджент и Джеймс Абът Макнийл Уистлър. Исках целият актьорски състав да изглежда като един портрет, опитвайки се да предаде естетиката и цветовата палитра на онази епоха.

Ш.Ф.: Винаги се вдъхновявам от посещение в музей или добра портретна галерия. Разчитам на много източници: исторически книги, например, но също и книги за дамска мода от онова време.

Как бихте описали американския стил от онази епоха?
Н.Л.: Екстравагантност и романтика, украсени с богатство и иновации. Смела и светла страна.

Ш.Ф.: Структурни прически с малко мекота, романтиката от онова време.

Спазвахте ли стриктно историческата точност?
Н.Л. В края на 1800 г. не е било обичайно да се носи грим - той е бил предназначен само за театрални актьори и дами с компрометирани добродетели. Затова създаването на образи за нашите актьори често беше един вид интерпретация: опитвахме се да се придържаме към формите, текстурите и техниките на времето, но понякога трябваше да импровизираме. Искахме да създадем нещо оригинално, без да губим автентичност.

Ш.Ф.: Дадохме си известна творческа свобода. Този период се характеризира с не най-красивите къдрици, които бяхме помолени да избягваме. Затова в нашата версия от този период запазихме класическите форми и ги изгладихме малко, за да придадем на прическите известна романтика, да ги направим по-привлекателни.

Коя беше най-трудната част от създаването на външния вид?
Н.Л.: Най-големият проблем беше пандемията - нашите актьори трябваше да носят маски през цялото време. Носеха ги между кадрите и коригирането на грима беше доста трудно. Използвахме много пигменти, за да сведем до минимум размазването под маската.

Ш.Ф.: Беше просто невъзможно да се работи с маска и защитен екран. Аз съм стар, имам нужда от очила! И през замъглено стъкло беше доста проблематично да се види какво правя там. Дори не видях мрежата на перуката.

Социалният статус е централна тема на сериала. Как решихте да подчертаете това? 
Н.Л.: В онези години, колкото по-соаниран изглеждате, толкова сте по-богат. В представителите на стария свят искахме да запазим известна сдържана изтънченост, а новите да направим по-модерни, екстравагантни и рискови.

Ш.Ф.: Разбира се, дамите от висшето общество имат камериерки, които им помагат с косата и гардероба. Например косата винаги е била оформяна заедно с шапката. Жените не са парвили и крачка извън къщи без шапка, което означава, че прическите е трябвало да ги поддържат. С работническата класа беше много по-лесно - стайлингът им трябваше да изглежда така, сякаш самите те го правят. 

Как ожесточената битка между старото и новото в Ню Йорк от онази епоха се отразява в косата и грима?
Н.Л.: Старият, аристократичен свят изискваше лек, спретнат грим. Кожата е бледа, напудрена, с нежен руж по бузите и лек акцент върху устните. Очите почти не са подчертани. В образа на новибогаташите има арогантност, те се стремят да разширят границите на позволеното, да покажат на скованите аристократи, че е дошло времето за промяна, и че нямат намерение да отстъпят и със сантиметър от новозаетите си позиции. Новобранците стават пионери, докато отчаяно се опитват да проникнат в старата гвардия на Ню Йорк. Това се отразява в техния грим: повече ярки цветове и акценти. Външният им вид граничи с вулгарността, както е приемана по онова време.

Ш.Ф.: В образите на „старите“ се опитахме да запазим известна строгост, както обичам да казвам, лека старомодност. Докато с героите от новите семейства се заиграхме малко повече.

Защо според вас историческите сериали станаха толкова популярни?
Н.Л.: Струва ми се, че в такъв труден момент всички имаме нужда от малко разсейване. А какво би допринелсло повече от малко романтичната носталгия? Подобни сериали ни напомнят за креативността и изобретателността на миналото, вдъхновяват и носят надежда.

Ш.Ф.: Лично аз винаги съм обичал исторически филми. Живеем в луди времена, обичам понякога да бягам от реалността. Винаги очаквам с нетърпение момента, в който най-накрая мога да се отпусна и да се потопя в красива история с красиви костюми, декори и хора. 

Какъв съвет бихте дали на тези, които искат да повторят естетиката в "Позлатената епоха"?
Н.Л.: Колкото по-малко, толкова по-добре. Кожата трябва да изглежда спретнато и чисто - можете да смесите за целта хидратиращ крем с такъв с оцветяващ ефект или лека тонална основа. Важно е кожата да не блести, тук ще ви помогнат матиращите кърпички. Говорейки за грима за устни, придържайте се към естествените пигменти, а за очите си изберете сенки за очи с няколко тона по-топли от тена на кожата ви и щедър слой спирала. Просто, романтично и красиво.

Ш.Ф.: В онези дни са били популярни различни бретончета, плитки, небрежни кокчета, които откриват задната част на главата и подчертават извивката на шията. Прическите са доста структурни: къдрици, обрати, пигтейли. Също така не пречи да се запасите с удължения, които да пасват на косата ви, за да придадете повече обем - по това време мнозина го правят. Играйте със стила, забавлявайте се, нарушавайте правилата.

"Позлатената епоха" е от 25 януари по HBO, дотук са налични два епизода, а целият сериал е от 9. Звездният състав на The Gilded Age включва още В актьорския състав влизат още Таиса Фармига („Монахинята“), Блейк Ритсън („Демоните на Да Винчи“), Саймън Джоунс („Абатството Даунтън“), Хари Ричардсън („Полдарк“), Томас Кокерел („Приключенията на Ерол Флин“) и Джак Гилпин. Препоръчваме! 

More Movies & TV