Следва

Маникюр-планер или най-модерните нокти за 2022!

Шафранът - магичната анти-ейдж и анти-акне съставка

Все по-познат, вече присъстващ в парфюмите и чиниите ни, този цвят заслужава да бъде и върху лицата ни - Nuxe, Sisley и Korres вече го използват в козметичните си линии. Кое му е специалното?

Face преди 2 години

Давам яркия цвят и познатия вкус на паелята (четете още: Всяка вечер кулинар: П-А-Е-Л-Я от Валенсия), но съм също и мощен антиоксидант за кожата. Аз съм, аз съм… шафран! Откриваме предимствата на тази съставка, все по-желана в козметиката ни.

Всичко му е хубаво

Когато мислим за шафран, се сещаме за малките цветни нишки, толкова разпознаваеми, които се разтварят и трансформират, за да кацнат в чиниите ни. Но тези малки червени тичинки и красивите лилави цветя могат да бъдат използвани и в козметиката. Например Korres и Saint Laurent интегрират подправката, докато Nuxe и Sisley използват цветовете за своите козметики. Според Ингрид Перне, директорка на Nuxe от 2015-та година, и двете части на растението имат “анти-ейдж свойства, защото са антиоксиданти, но с използването и на самия цвят няма отпадъци и пропилян естествен материал.“ Тя описва процеса на обработка на шафрана: “След като се изсушат и стрият, се мацерират (разтварят в други билкови масла), след това се филтрира, за да се получи екстракт, богат на полизахариди и полифеноли.“ Тези молекули служат съответно за подхранване на кожата и защита от свободни радикали.

150 000 цветя за 1 кг тичинки

В Saint Laurent предпочитат да използват само тичинките за своята козметика (в частност серията Or Rouge), заради “сладкия ключ“, който научният им екип е открил през 2013-та. Става дума за “кроцинът, способен да модулира и контролира възпаленията и стареенето на кожата.“

Заради същата тази молекула гръцката марка Korres използва само червените нишки - “най-мощният антиоксидант в природата“. Верен на корените си, козметичният бранд използва сорт шафран, отглеждан в гръцкото градче Козани (четете още: Лена Корес: една вълшебна жена за изкуството да живееш красиво). Когато реколтата узрее през октомври, тичинките се изсушават за една нощ, после се изпращат в лабораторията, където се прави екстракт от активните съставки. Тъй като растението е рядкост, именно тази рядкост предполага високите цени на продуктите. Неслучайно шафранът носи името “червено злато“.

More Face