Следва

Double Trouble: ZARA за 1200 или ZARA за 60?

Kenzo, Fall 2022, READY-TO-WEAR

Макове и листа! 

Runway преди 2 години

Фарел Уилямс беше тук, носейки сладки слънчеви очила с диаманти и изумруди, които проектира за Тифани. Заедно с него Кание Уест и Джулия Фокс се "вяснаха" в двоен деним (нейният от Даниел Роузбъри Скиапарелски). Pusha T, Shygirl, J Balvin, Gunna, Big Matthew, Sik-k и Tyler The Creator също наминаха. Това създаде изключително силна публика на неделното сутрешно шоу, което на практика отбеляза края на тихия сезон на мъжки облекла в Omicron атмосфера и предвеща разгръщането на модата.

Отчасти те бяха тук заради модна къща Кензо, настанени в красива, но хладна, пълна с  плевели Galerie Vivienne. Именно там през 1970 г. малка галерия с евтин наем е наета от 31-годишния Кензо Такада, който пристига от Токио пет години по-рано с мечтата да подражава на Ив Сен Лоран и да стане моден дизайнер. Малко след като се премества и боядисва интериора, Кензо прави първото си шоу тук под името Jungle Jap (което той променя, след като открива унизителната тежест на "Jap“ в САЩ). Колекцията е изрязана, ушита и боядисана с платове, донесени от пазар Монмартър, както Кензо по-късно си спомня: "Търсех някаква идентичност на аутсайдер, така че исках да внеса нещо много японско в нея, а това означава текстил с много цветове и шарки.“ До 1993 г., когато продаде компанията си за 80 милиона долара на това, което в последствие стана LVMH, Кензо разработи тази формула, за да стане един от най-обичаните и отличителни дизайнери, работещи в Париж. Той за съжаление почина в края на 2020 г. от Covid, но продължи да работи по нови проекти - включително наистина отлична ретроспективна книга със скици и фотографии - до малко преди това.

Нека бъдем честни обаче: през последните няколко сезона около Kenzo не се шуми много. Да, имаше онзи период, започнал преди цяло десетилетие, когато худитата с тигъра, произведени от Карол Лим и Умберто Леон, преминаха от cool към hot към overcooked. Но откакто времето им приключи през 2019 г., къщата беше тиха. Това, което вдигна шум, е пристигането на новия креативен директор на бранда - Ниго, креативността и влиянието на когото и, разбира се, неговата лична страст към Kenzo, го правят случайно идеален за LVMH. Всъщност много преди да излезе първата версия на тази дебютна колекция, той вече беше направил голяма услуга на френската група: както разказа Сидни Толедано на Лор Гилбо от Vogue Business по време на шоуто: Ниго беше този, който за първи път представи Върджил Абло на Майкъл Бърк от Louis Vuitton.

По много други явни начини Ниго обърна дължимото внимание на извора, без да става прекалено почтителен, създавайки колекцията на бранда за Есен 2022. Ключовият принт с мак - ясно си спомняме дългите рокли с макове Kenzo от 80-те - е преработен и приложен в силует върху работно облекло от пран деним, чрез велкро лепенка на шапки, плюс върху жилетки, миди (почти люлеещи се) поли, ризи с яки и други дрехи. Сладките плюшени шалове, плетени и поларени, са поредното възраждане. По-бароковият братовчед на маковете, листата, също е съживен, преначертан и използван за изразяване на онази интересна пресечна точка между любовта и войната върху камуфлаж през две пълни визии и една парка.

Разговорът между културни клишета в тази колекция е много приятен: за всяко сувенирно яке с карта на Франция на гърба има барета (винаги най-добре в бордо), зашита с годината на основаване на Kenzo. Никак неиронични обаче са красивите якета кимоно в тъмносин, сив и маслинен цвят. Престилките, носени върху костюми, очевидно са адаптации на специфична японска дреха, носена по време на чаените церемонии.

Малко преди шоуто някой казва: "Сближаването на Ниго и Кензо - това е символизъм, нали? Никой от нас не би го пропуснал. Ниго е бащата на толкова много неща, на които всички сме се надявали и които означават толкова много. Дрехи от 1950-те и 60-те, преработени през 80-те, но представени през обектива на 2020-те" е перфектното обобщение на тази първа страница от нова историята на Kenzo. 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.