Следва

#артистите: "Ето къде си", Михаил Михайлов, българското участие на Венецианското биенале

Блясък, любов и алчност или "Смърт край Нил": от 18 февруари на екран

Търсете жената!

Movies & TV преди 2 години

Романтиката на пустинята има силата да изкушава, но и да убива. Този петък, 18 февруари, едно от най-емблематичните и обичани произведения на легендарната майсторка на криминални мистерии Агата Кристи - "Смърт край Нил" - оживява на голям екран в красива, елегантна, класическа екранизация. Начело на амбициозната продукция застава сър Кенет Брана, който вече има опит с пищните киноадаптации по Агата Кристи със световния хит "Убийство в Ориент експрес". Освен като режисьор, Брана, който преди няколко дни влезе в киноисторията като творец с 8 номинации за „Оскар“ в седем различни категории, се завръща и в главната роля на прочутия детектив Еркюл Поаро.

"Смърт край Нил" обединява драма и трилър-мистерия и предлага вълнуващо киноизживяване, изпълнено с изтънченост, блясък, романтика и… смърт. Ексклузивното видео ни отвежда зад кулисите на филма, където режисьорът Кенет Брана и звездите Гал Гадот, Ема Маки, Летиша Райт и Ръсел Бранд дискутират вродената любов на хората към пъзелите и разгадаването на улики и разкриват интригуващи подробности за ефектния начин, по който притегателната сила на историята и темите на "Смърт край Нил" са реализирани на екран.

Филмът е дълъг два часа, които минават почти неусетно, особено ако имате нужда от свежа предпролетна глътка класически холивудски вайб. Блендата е уцелена точно, все пак става дума за 1937-ма, цветовете играят съществена роля - цялостното усещане е за нега, богатство и леност, прикриващи алчността, страховете, истериите, драмите на героите. Гал Гадот е по-интересна от това, което сме гледали от нея дотук, Кенет Брана е нетипичен Поаро - синеоок и по-отпуснат от обичайното, а директното придържане към литературния оригинал прави нещата изящни и точни. Декорът на действието - параходът „Карнак“, е красив и богат, а единствената забележка, или може би, две, са прекомерно разтеглената като действие и случки първа част, за сметка на втората, в която се случват убийствата и разкриването им, както и липсата на какъвто и да е момент на изненада. И все пак, няма как да искаме изненада, ако, както ще видите, целта е била придържане към оригинала на Кристи. 

В "Смърт край Нил", точно както разказва и оригинала, става дума всъщност за Любовта. Тя е основният герой в романа на Агата Кристи, акцентът съответно е застъпен и в екранната версия от 2022-ра. Редицата опасности и поредицата шокиращи обрати държат зрителите в напрежение до самия край, а истината за престъплението е неочаквана, шокираща и брутална, разкривайки смъртоносните последици от емоционалния хаос, предизвикан от пронизващата и обсебваща любов.

Режисьор и изпълнител на главната роля на Еркюл Поаро е Кенет Брана (Тор: Богът на гръмотевиците, Убийство в Ориент експрес, Пепеляшка), сценарист е Майкъл Грийн, по едноименния роман на Агата Кристи. В продуцентския екип на филма се включват внукът на Агата Криси Матю Причард и правнукът ѝ - Джеймс Причард, а сред впечатляващия актьорски състав са звездите Гал Гадот, Арми Хамър, Роуз Лесли, Анет Бенинг, Ръсел Бранд, Том Бейтман, Летиша Райт, Али Фазал, Доун Френч, Ема Маки, Софи Оконедо и Дженифър Сандърс и др.

"Смърт край Нил" е от този петък, 18 февруари, само в кината.

More Movies & TV