Следва

Четиво в четвъртък: Деветте разказа на Селинджър в нов превод , откъс от "Чичо Уигили в Кънектикът"

#артистите: "Ето къде си", Михаил Михайлов, българското участие на Венецианското биенале

59-тото издание на Венецианското биенале ще се проведе между 23 април и 27 ноември и ние ще сме там - не точно ние, а Михаил Михайлов, но както той ни каза "аз съм другите и всички сме едно"

People of art преди 2 години

Той е на 44, от Велико Търново, където завършва живопис, след това живее, учи и работи във Виена и Париж. Живописта се оказва тясна за душата и творческата му философия и започва да се изразява и твори през арт пърформанси, работи в сътрудничество с артистичната група Gelitin, участва в Sommerakademie "Ситуация и спектакъл“ в Центъра на Паул Клее, Берн, освен няколко специализации и награди, печели наградата Drawing Now Париж 2018, Австрийската държавна стипендия за визуално изкуство през 2017 г., Австрийска награда
за графика и Австрийската награда за графика / долна Австрия 2015 г. Михаил Михайлов участва в десетки изложби в България и чужбина, печели конкурса за българското участие на Биеналето във Венеция тази година с инсталацията "Ето къде си" с куратор Ирина Баткова. 

Михаил Михайлов, Сите дез Ар, Париж © Морин Трик

Всичко това е повод да се запознаем и да поговорим с Михаил - следва абстрактен, но топъл и чист разговор с един от най-специалните артисти за Бъглария в момента, "Ето къде си" ще бъде изложена в Spazio Rava в рамките на фестивала и ние "ще сме там"...

View Sofia: Кой си ти? Какво определя твоето съществуване?
Михаил Михайлов:
Някой, който се стреми да се опознае, да открие в себе си универсалното: микрокосмосът в образа на целия космос. Моето собствено съществуване е мотивирано и повлияно от другите. Насочвайки погледа и стремежите си към другите, се отклонявам от собственото си Аз и личното си пространство, отварям се и израствам. Това ми доставя истинска радост и удовлетворение, но и често ме изморява и ме прави тъжен.

Михаил Михайлов. Убежище. Видео стил. 2015 © Михаил Михайлов

VS: Какво за теб е изкуство? Какъв е човекът на изкуството? Кое го отличава от "другите“?
M. M.:
Изкуството за мен е необходимост, концепция родена от духа, собствена философия. Човекът на изкуството е човек като "другите“, принадлежащ на определена епоха и нейните норми и вярвания. Смелостта на артиста да изразява определени идеи създава впечатлението, че е свободен.

Михаил Михайлов, Сите дез Ар, Париж © Морин Трик

VS: Кои са другите? Наричаш рисуването "художествена МЕДИЯ“. Защо? Всичко ли е медия вече?
M. M.:
 Аз съм "другите". Всички сме едно. 

VS: Какво харесваш и би искал да те заобикаля? Предпочиташ спокойствието и уюта или напрежението и изненадите?
M. M.:
 Харесва ми да бъда заобиколен от хора, които ме обичат, и хора, на които мога да се доверя. Обичам уюта, но живея за изненадите.

Ето къде си. Видео стил. 2021 © Михаил Михайлов

VS: Кое те вдъхновява за нови идеи и проекти? Има ли цвят, форма, аромат?
M. M.:
 Съществуването и ситуацията, цветът е бял, а формата непрекъснато се променя!

VS: Какво за теб е успех? А провал? А кое за теб е съвършенство?
За мен постигнат успех е когато успея да накарам някой да повярва в себе си, тогава имам чувството, че вярвам и в себе си.
M. M.:
 Провали няма, не винаги печелим, понякога само се учим. Един провал може на по-късен етап да се окаже успех. Взискателността е част от съвършенството, което е недостижимо.

Метла, кецове. 2021© Михаил Михайлов

VS: Кога и защо човек има нужда от "промиване на мозъка“? Кой е препаратът, гарантиращ чистката?
M. M.: 
Brainwashing е нещо на което сме подложени в ежедневието си. Не съм сигурен, че имаме нужда от това. Всички знаем до какво водят идеологичните концепции, медийните манипулации и т.н. Self brainwashing е опозиция на Brainwashing. Това означава да сме по-загрижени за нещата, които предизвикват мислите, думите, действията ни. Да се вглеждаме по-често в собственото си съзнание и да почистваме твърдия диск.

Михаил Михайлов. Измиване на паметта. 2021 © Владимир Илиев

VS: По-скоро феникс или по-скоро пеперуда си в заобикалящото ни общество? Коя е причината за глобализацията му, според теб? Има ли лекарство за това, ако изобщо има нужда от лечение?
M. M.: 
Това, което е символ на промяната! Глобализацията е феномен, който засяга различни сфери на живота. Тя е следствие от научния и техническия прогрес. Тя е и причината за бързата еволюция на обществото. За мен този феномен показва колко сме зависими един от друг и не само на национално и интернационално ниво. Нека извлечем полза от ситуацията, а не да търсим лекарството което не съществува.

Михаил Михайлов, Сите дез Ар, Париж © Морин Трик

VS: Какви са цветът и формата на границата между обичта и ненависта?
M. M.: 
Трудно ми е да отговоря, защото ненавистта ми е чуждо чувство. Представям си, че съчетанието от двете усещания може да бъде експлозивно и без граници. 

VS: Какво ти казва всяка сутрин детето в теб? А с кои думи нощем те слага да спиш "възрастният“?
M. M.: 
Днес ми се играе и не искам да поемам никакви отговорности! Утрото е по-мъдро от вечерта!

Аз съм навсякъде. Русинка. 2019 © Михаил Михайлов

VS: Как виждаш сега Париж? София? А Велико Търново? Как ще ги нарисуваш – техника, цветове, мащаб, символика?
M. M.: 
Париж е суров, смуче от енергията ми, но е все така обсебващ… София има много лица, Велико Търново е като стар верен приятел.

VS: Кой град обичаш да рисуваш сега? Кой е бил преди пет години? Какво обособи разликата (ако има такава)?
M. M.: 
Вече не рисувам градове. Последният град, които нарисувах беше Виена, рисунката беше специално поръчка от Vienna Museum.

Михаил Михайлов. Инсталация. Разстояние на разума. Drawing Now Art Fair, Париж. 20219 © Михаил Михайлов

VS: Какво е общото между местата, на които си бил, макар и за часове? А различното? Коя е любимата ти галерия? Кое я прави специална за теб?
M. M.: 
Нямам любима галерия, повече харесвам некомерсиални изложбени пространства.

VS: Нарисувай себе си! Нарисувай нас! Нарисувай ни любов! 
M. M.: 
Бяла фигура с наведена глава и нарисуван прах. 

Михаил Михайлов. Прах от прахта #3 (диптих), 2020 20219 © Михаил Михайлов

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра