Следва

5 неизвестни истории за известни хора или какво препоръчваме силно от Master of Art

Коя е датската кралица Маргрете, втората кралска особа в Европа, която празнува юбилей през 2022-ра

„Леля Дейзи", както е известна в европейските кралски кръгове, е възпитаничка на Кеймбридж и е работила дълго време в областта на изкуството 

 

Celebrities преди 2 години

Вълнението във Великобритания тази година е голямо - нацията чества 70 години от възкачването на кралица Елизабет Втора на трона, като предстои да се празнуват и 96 години от рождението й през април. Но не само Обединеното кралство е с приповдигнат дух по повод толкова важни и приятни събития. Освен за Нейно Величество, настоящата година е юбилейна и за датската кралица Маргрете, като поводът ще бъде отбелязан и от херцогинята на Кеймбридж по време на посещение в страната по-късно тази пролет. 81-годишната датска кралица празнува своя диамантен юбилей и 50 години от възкачването си на трона. Какво знаем за тази красива жена?

Родена на 16 април 1940 г., Маргрете е първата от трите дъщери на тогавашния престолонаследник Фредерик и принцеса Ингрид (по-късно крал Фредерик IX и кралица Ингрид). Докато е тийнейджър, промяна в Конституцията на страната през 1953 г. я изненадва с новината, че тя може да стане наследник на баща си. Това би бил първият път, когато жена ще има предимство за трона пред роднините си от мъжки пол (в противен случай там щеше да се възкачи чичо й, принц Кнуд). След като се възкачва на трона през 1972 г., тя е едва втората кралица на Дания след кралица Маргрете I на Дания, Норвегия и Швеция. Носи прякора „леля Дейзи", тъй като името й Маргрете е подобно на красивото цвете (маргаритата освен това е национален символ на Дания).

Тя прекарва детството си в Копенхаген, живеейки в дворцовите апартаменти на Фредерик VIII в Амалиенборгм, и получава образованието си в частно училище в града, а по-късно учи една година в чужбина, в North Foreland Lodge в Хемпшир, Обединеното кралство. Така от малка принцеса, тя става ентусиазиран учен и продължава да изучава праисторическа археология в университета в Кеймбридж, както и политически науки в университета Орхус. Младата престолонаследничка дори намира време да учи в Сорбоната и в Лондонското училище по икономика. Не е изненадващо, че Нейно Величество владее пет езика - датски, английски, френски, шведски и немски.


70 години кралица: някои от най-стилните появи на Елизабет II от тогава до днес


През 60-те години на миналия век Маргрете е наричана "принцесата на джетовете", защото посещава редовно Лос Анджелис и по-специално Paramount Studios, придружена от кралските си братовчедки - принцеса Астрид от Норвегия и принцеса Маргарета от Швеция. По време на престоя си зад Океана, тя среща и се сближава с неколцина знаменитости, включително Елвис Пресли, Дийн Мартин и Джери Лий Луис.

Освен дългото управление, другата й прилика с Нейно Величество английската Кралица, е дългият й брак: кралица Маргрете е омъжена повече от 50 години за френския дипломат Анри дьо Лаборд дьо Монпеза. Двойката се среща в Лондон на официална вечеря във френското посолство, като запазва връзката си в тайна от медиите до годежа. Анри предлага с много романтичен пръстен в стил „moi et toi", включващ два големи квадратни диаманта, символизиращи бъдещия им съюз. Двойката се венчава на 10 юни 1967 г., като булката е облечена в рокля на Йорген Бендер, с дантела, наследена от баба й, принцеса Маргарет от Конахт, и диадема от Египет. Церемонията продължава само 20 минути по желание на булката, която иска да не се различава от „нормалните" двойки, а младоженецът научава обетите си на датски. Двойката има две деца, престолонаследникът принц Фредерик и по-малкия, принц Йоахим.

В допълнение към ролята си на конституционен монарх, Маргрете гради своеобразна кариера в света на изкуството. През 2021 г. бе обявено, че тя е сценограф на фантастичния филм "Еренгард", докато преди това работи по костюмите за сценичните представления на балета  "Лешникотрошачката" и спектакъла "Снежната кралица". Тя илюстрира датските издания на „Властелинът на пръстените", самият Толкин е впечатлен от изящния й стил.

Като се има предвид любовта й към изкуствата, не е изненадващо, че тя е известна и с ексцентричния си вкус за рокли, често носейки ярки цветни ансамбли с принтове. Безумно популярна сред датската общественост, рейтингите на одобрение за монархията са постоянно над 80 процента, до голяма степен благодарение на нейната личност.  

More Celebrities

Роузи Хънтингтън и Джейсън Стейтъм, фамилията и всички членове на Spice Girls на партито за ЧРД 50 на Виктория Бекъм

Celebrities преди 1 ден

На 17 април Вики Бекъм отпразнува юбилея със семейството си, но реши да не се ограничава до това и организира парти в частния клуб Осуалд ​​в Лондон, където покани куп звездни приятели.