Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 21.02 - 27.02

5 неизвестни истории за известни хора или какво препоръчваме силно от Master of Art

Актуалното зимно издание на единствения близък до нашите географски ширини фестивал за документални филми, посветени на изкуството - Master of Art, вече тече онлайн, а ние сме подбрали едни от най-атрактивните заглавия, които ни разкриват вълнуващи факти за редица впечатляващи личности

Celebrities преди 2 години

Имате време да се потопите в техните истории до края на февруари в платформата Neterra.TV+, а ето и първото, с което ще ви заинтригуваме в месеца на любовта:

„Безименната - историята на Жана и Бодлер“ ни дава малко познати факти от дългата и бурна любов на Бодлер - една от най-влиятелните и противоречиви личности в културния живот на Франция през 19 век и неповторим поет. Стиховете му от „Цветя на злото“ с темите за смъртта и секса са считани са скандални и абсолютно неблагоприлични, като след излизане на стихосбирката дори се стига до съдебно дело за нарушаване на обществения морал. Основната му муза, която той нарича „Черната Венера“, Жана Дювал се оказва обаче изтрита от историята поради факта, че е била чернокожа, а подобна връзка е немислима за тогавашното изпълнено с предразсъдъци общество. Изключително магнетична, с големи изразителни очи, тя дръзва не само да се изявява на театралната сцена, а и да поддържа отношения с млад и заможен денди. Обаятелната Жана Дювал е нарисувана от самия Мане в края на живота си, но защо и как изчезва не само от биографичните очерци за Бодлер, но и от една картина на Курбе, можем да разберем от филма „Безименната - историята на Жана и Бодлер“.

Малко от нас знаят, че зад таланта и известността на един от най-митичните образи сред художниците - този на Ван Гог, стои още нещо, а именно - неговата обсесия по Япония. И въпреки че самият той никога не е стъпвал в Страната на Изгряващото слънце, а и не е държал да го направи, изкуството му и начинът му на живот са неизменно повлияни от тамошната култура. Всичко започва със закупуването на дузини японски гравюри, които художникът планира да продаде с цел печалба, но това така и не се случва. Той открива обаче нови техники и оригинален прочит на всичко, което го вдъхновява в тази специфична стилистика. От „Ван Гог и Япония“ ще научим и защо самите японци също са изключително привлечени от изкуството на Ван Гог, така както той е бил привлечен от тяхното. А ако не знаете как изглежда „Куртизанката“, непременно ще я запомните.

Всички вярваме и усещаме, че танцът може да бъде истинска магия. Такава е и за танцьора Бил Шанън, известен още като „Майстора на патерицата“. С изключително приятно чувство за хумор, филмът „Патерица“ ни напомня, че няма невъзможни неща и граници, а стигмата на мечтаното съвършенство може да бъде преодоляна. Бил страда от дегенеративно заболяване на тазобедрената става, което засяга 1 на 20 000 деца, а причината все още не е известна. Това обаче не му пречи да владее улиците на Питсбърг със своя скейтборд. Като уличен артист, той вече се занимава и със социални експерименти, става все по-добър в хип-хопа и ни обръща внимание за важни неща от живота, които често забравяме.

Ако имате нужда от нещо като дигитален детокс, дори и за малко, „Невъзможен проект е вашият филм. Разказва ни историята на Флориан „Док“ Капс - световен изследовател на очните мускули на паяците и човекът, решил да покровителства аналоговите технологии. Това го подтиква да основе фирма за продажба на филми „Полароид“ с изтекъл срок на годност, а освен това се заема с мисията да спаси последната фабрика на „Полароид“, която се намира в Нидерландия, за да запази техниката от 40-те години жива и в 21 век. Все пак, всеки от нас обича и да държи любима снимка в ръката си, не е ли така?

Няма как да не обърнем внимание и на филма „Завръщане у дома. Марина Абрамович и нейните деца“, който ни среща отблизо с една изключителна жена. В това незабравимо пътешествие из вътрешния свят на тази магнетична дама от Балканите, която е артист с всяка клетка от тялото си, се запознаваме с нейното изкуство, оставило траен отпечатък в съвременната култура, научаваме за семейството и любовите ѝ, пътуваме заедно с нея до Белград и ставаме част от нейното завръщане у дома, което като че ли връща и нас самите у дома, в себе си.

Имате още време до 28 февруари да се потопите в необятния свят на документалните филми за изкуство от Master of Art 2022 в Neterra.TV+. Можете да гледате три, десет или всички филми от фестивала с пакетните предложения, без нужда от допълнителен абонамент.

More from View Sofia

Джейн Фонда стана лице на H&M на 85: "Движи се! Само така ще останеш млад"

Celebrities преди 1 година

Преди точно четиридесет и една години Тренировката на Джейн Фонда излезе на VHS касети. Видеото бързо направи революция в домашния фитнес и създаде културен феномен. Става дума за ежедневната аеробна тренировка на Фонда, крилатата фраза „Почувствайте как мазнините се топят!" и, разбира се, забележителното трико Rainbow Brite и плетени топли гети на краката. „Тренировъчният екип помага, защото превръща ежедневните спортни занимания в специално изживяване!" пише Фонда в едноименния си сборник за фитнес от 1981 г.  

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 4 часа

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.