Следва

BLAME се завръща тази събота

Европейски музикален фестивал 2010 – музикално разнообразие и звезди

От 24 февруари започват продажбите на билети за Европейски музикален фестивал 2010. През периода от 25 март до 18 май, в четири града...

Events преди 14 години

От 24 февруари започват продажбите на билети за Европейски музикален фестивал 2010. През периода от 25 март до 18 май, в четири града – София, Пловдив, Варна и Благоевград, програмата на фестивала ще представи симфонична и камерна музика, балет, джаз, боса нова, музика от Барока, Класицизма, Романтизма и съвременни композитори.

Сред звездите в програмата, които се очаква да съберат многобройна публика са: Ричард Клайдерман – с две изяви в рамките на фестивала – на 14 април в зала 1 на НДК, София и на 12 април в Двореца на културата и спорта във Варна, както и джаз-поп формацията Matt Bianco, с концерт в София на 16 април в зала 1 на НДК.

Ричард Клайдерман създава нов романтичен стил с репертоар, който съчетава неговите „запазени” оригинали с класическо и поп звучене. Той реализира огромни продажби на записи в световен мащаб в размер на 90 милиона броя (по последни данни), и невероятните 276 златни и 70 платинени компактдиска. Но „Принцът на романса”, както го нарича Нанси Рейгън, не е просто звукозаписен изпълнител. Всъщност въпреки своята естествена скромност и резервираност той се чувства напълно в свои води на сцената. Всеки негов концерт е наистина поразителен.

В първите редици на британската и европейска поп музика е групата Matt Bianco. Те идват за първи път в България и ще представят своя нов албум „HiFi Bossanova”, вдъхновен от латино музиката. Той е изпълнен с енергия – витален, интригуващ, динамичен и с изключително авангардно звучене.

Останалите акценти от програмата на Европейски музикален фестивал са: трите концерта на Людмил Ангелов, които се радват на изключителен интерес от страна на публиката и билетите за тях са почти предварително продадени; Мила Георгиева ще изпълни Концерта за цигулка от Чайковски заедно с Класик ФМ М-Тел Оркестър; на 10 април публиката ще чуе Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в един проект, представящ музика на съвременни джаз композитори и инструменталисти; балет “Арабеск” и спектаклите в театър София - „Дон Жуан”, едноактен балет, по мотиви от операта „Дон Жуан” от В. А. Моцарт и „Двойственост” по музика от Астор Пиацола; широкомащабните концерти на Софийската филхармония и Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов” – на 25 март и 1 април, в зала “България”. За почитателите на камерната музика организаторите Кантус Фирмус и Класик ФМ радио препоръчват изявите на чешкото трио “Бохемия” – на 22 април, които в репертоара си наблягат предимно на френски и чешки творби от ХХ-ти век, както и на немския духов квинтет “Шантили” – на 23 април, спечелил множество награди и сърцата на публиката.


ЕВРОПЕЙКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ – СОФИЯ

25 март 2010, четвъртък, зала „България”, 19:00
По повод 325 години от рождението на Й. С. Бах
Йохан Себастиан БАХ
МАТЕУС ПАСИОН

Софийска филхармония
Национален филхармоничен хор „Светослав Обретенов”
Хор на момчетата от гр. Дупница
Диригент: Никола БЛИЗНАКОВ

27 март 2010, събота, Театър „София”, 19:00
Балет „Арабеск” представя спектаклите:
„ДОН ЖУАН”- едноактен балет, по мотиви от операта „Дон Жуан” от В. А. Моцарт
„ДВОЙНСТВЕНОСТ” по музика от Астор Пиацола

31 март 2010, сряда, зала „България”, 19:30
Със съдействието на Полския институт в София
Людмил АНГЕЛОВ свири ШОПЕН
По повод 200 години от рождението на композитора

1 април 2010, четвъртък, зала „България”, 19:00
По повод 240 години от рождението на Бетовен
Софийска филхармония
Национален филхармоничен хор „Светослав Обретенов”
Диригент: Люба Пешева
Солист: Петър Петров, пиано
Диригент: Владимир ГЯУРОВ

9 април 2010, петък, зала „България”, 19:30
„Концертмайсторите”
Солист: Людмил АНГЕЛОВ, пиано
Класик ФМ М-Тел оркестър
Диригент: Константин ИЛИЕВСКИ


10 Април 2010, събота, НДК зала 3, 19:30
БИГ БЕНД на Българското национално радио
Диригент: Антони ДОНЧЕВ

14 април 2010, сряда, София, НДК зала 1, 19:30
РИЧАРД КЛАЙДЕРМАН, пиано, Франция
Класик ФМ М-Тел оркестър

16 април 2010, петък, НДК – Зала 1, 19:30
Британската джаз-поп група МATT BIANCO представя най-новия си албум
“HiFi Bossanova”

22 април 2010, четвъртък, София, камерна зала „България”, 19:30
Със съдействието на Чешкия център в София
Трио „БОХЕМИЯ”, Чехия

23 април, 2010, петък, концертна зала, Национална Музикална Академия, 19:30 ч.
24 април, 2010, събота, майсторски клас в Национална Музикална Академия, 10:00 ч.
Със съдействието на Гьоте институт в София
Духов квинтет „ШАНТИЛИ”, Германия

10 май 2010, понеделник, зала „България”, 19:30
Със съдействието на Полския институт в София
Людмил АНГЕЛОВ свири ШОПЕН
200 години от рождението на композитора

18 май 2010, вторник, зала “България”, 19:30
„Концертмайсторите”
Мила ГЕОРГИЕВА, цигулка
Класик ФМ М-Тел оркестър
Диригент: Григор ПАЛИКАРОВ
 

More from View Sofia

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 1 ден

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?