Следва

Истории от живота: Анна Делви, още Сорокина, или как дъщерята на руски шофьор на камион измами цял Манхатън

Спортистите сменят инфлуенсърите, прекрасната тенденция е в пълен ход

През последните няколко години инфлуенсърите буквално обърнаха света на модата с главата надолу - те заемат най-добрите места на шоута, получават покани за частни презентации, стават посланици на световни  марки и първи имат възможността да се запознаят с новите продукти, често от най-луксозен порядък, след което да разкажат на своите фенове за тях

Celebrities преди 2 години

Всеки ден ги има все повече и повече и абонатите вече трудно различават една скандинавска блондинка в яркозелени обувки от друга. Ето защо на марките им се налага да търсят различни герои, чрез които да привличат публика - днес, много по-често отпреди, големите брандове ги намират сред професионални спортисти.


Тенисистката Наоми Осака в рекламна кампания на Louis Vuitton

Показателни в това отношение бяха Зимните олимпийски игри в Пекин, които завършиха по-рано тази година. Една от главните звезди на тази олимпиада беше американската атлетка Айлин Гу, която се състезава за Китай. Тя донесе няколко медала на Поднебесната империя наведнъж - два златни и един сребърен в три вида ски свободен стил. Освен че спортува, момичето работи активно като модел, а портфолиото й включва договори с Louis Vuitton, Victoria's Secret и Tiffany & Co. Именно в бижутата на тази марка тя получи един от медалите си - преди церемонията по награждаването Гу свали ръкавиците и публиката видя четири пръстена на Tiffany & Co наведнъж върху ръцете й. На церемонията по издигане на знамето вече се виждаше на китката й и гривната от колекцията Tiffany Knot. Според WWD всички тези неща сега са в невероятно търсене на китайския пазар.


Айлин Гу

Друг пример за това как една модна марка може да бъде интегрирана в текущия дневен ред заедно със спортист, е сътрудничеството между Prada и сноубордистката Джулия Марино, който спечели сребърен медал в Пекин. Момичето се представи на марков сноуборд с червено-бяло лого на Prada от колекцията Linea Rossa, което се откроява на фона на стандартните спортни лога. Италианската марка се развива активно в категорията зимни дрехи през последните няколко години, а преди Олимпийските игри Марино дори участва в рекламната кампания на Linea Rossa Ski есен-зима 2021/22.


Джулия Марино

Друг спорт, който постоянно кове вниманието на модния свят, е тенисът. Лидерите на турнирите постоянно сътрудничат с различни марки - от спортни до часовникарски, и печелят много повече от рекламни интеграции, отколкото от играта на корта. Тук борбата е не само за вече признати звезди, но и за обещаващите новодошли. Тази ситуация е добре описана във филма "Крал Ричард", посветен на изкачването на Олимп от сестрите Уилямс. Семейството започва да получава оферти за рекламни договори точно преди първите решителни мачове, защото кой не иска да облича бъдещи шампиони?

Днес в този спорт всички погледи са насочени към младата Ема Радукану, която сензационно спечели Откритото първенство на САЩ - US Open миналата есен. Момичето стана първата британка, която успя да направи това през последните 28 години. Тя се завърна у дома като звезда, а марките буквално я засипаха с предложения за сътрудничество.


Ема Радукану на Met Gala 2021

Сега хубавата Ема е лицето на Dior Beauty, сътрудничи с Nike, Evian и Tiffany & Co. След сензационна победа над Лейла Фернандес повече от два милиона души се регистрираха в акаунта й в Instagram, лондонският аквариум кръсти пингвин на нейно име, а херцогинята на Кеймбридж изигра партия тенис с мис Радукану. Ема вече е най-младият носител на Ордена на Британската империя. Силно завишеното обществено внимание обаче изигра жестока шега на спортистката - тя стана обект на ужасен тормоз от един от феновете.


Тенисистката Ема Радукану за кампанията на Dior Beauty

Всъщност спортистите бяха истински влиятелни лица много преди светът да разбере какво представляват Instagram и инфлуенсър маркетингът. Един от най-очевидните примери е баскетболистът Майкъл Джордан, който подписа договор със спортния гигант Nike през 1984 г. за създаване на фирмена обувка. Година по-късно светът видя първите баскетболни обувки Air Jordan или Jordans, които през 37-те години на съществуването си са виждали много интерпретации и преиздавания, а една част от тях имат невиждана колекционерска стойност и се търгуват за шестцифрени суми в долари и евро.  


Майкъл Джордан в Air Jordan, 1985 г

Много експерти смятат, че хората се доверяват на спортистите, защото не социалните мрежи са ги направили успешни, а реални постижения. Зад всяка победа тук стоят много часове тренировки, а не само красиво съдържание, стигнало до много хора единствено поради безплатния софтуер, представян на инфлуенсърите от социалните платформи. 

Друг ярък пример за влиянието на спортистите е португалският футболист Кристиано Роналдо, който постави нов рекорд на 21 февруари. Той стана първият човек на планетата, който достигна 400 милиона последователи в Instagram. "Здравейте на всички. Ние сме 400 милиона - какво страхотно число. Това е фантастично. Без вас нямаше да е възможно. Благодаря на всеки един от вас от сърце. Продължавайте все така", написа спортистът в стори. Между другото, цената на рекламата на неговата страница се оценява приблизително на милион и половина долара на публикация. Тези цифри бяха споделени миналото лято от маркетинговата агенция Hopper HQ.

В същото време Роналдо не само рекламира други марки, но и активно развива своите. През 2013 г. той стартира собствената си марка CR7, която първоначално се фокусира върху бельото. След това се разшири в категории като мъжки чорапи, деним и тениски. Две години по-късно футболистът пусна и парфюм - Cristiano Ronaldo Legacy.


Кристиано Роналдо в рекламна кампания за бельо CR7

С марките си могат да се похвалят и сестрите Уилямс, Неймар, Дейвид Бекъм и Роджър Федерер, които пуснаха колекции с масовия бранд Uniqlo.

Сред украинските спортисти също има такива, които са мечта за рекламодателите - става дума за тенисистката Елина Свитолина, която беше трета ракета в света. В интервю през есента на 2021 г. тя каза, че най-големият й рекламен договор е за 1,7 милиона долара. Клиентите на Свитолина в различно време включват Nike, Wilson, Hublot, Damilano Barolo и EAFit.


Елина Свитолина играе в Nike

Друга прекрасна украинка - красивата 20-годишна Ярослава Магучих завоюва златен медал в скока на височина на Световното първенство по лека атлетика в зала в Белград. На 9 март Ярослава скочи 2.02 метра, след като пропътува 2000 км с кола от родния си Днипро до Белград. В разгара на войната момичето, което има сериозен спонсорнски договор с Пума, си взе екипа и тръгна към шампионската си титла. В същото време, поради санкциите, наложени от Международната лекоатлетическа асоциация на руските спортисти, фаворитката за титлата Мария Ласицкене не бе допъсната до спортия форум. 

More Celebrities

Ричард Гиър, 74, и Алехандра, 41, на гала в Ню Йорк

Celebrities преди 23 часа

Ричард Гиър и Алехандра Силва подкрепиха благотворителната гала City Harvest, която се организира за набиране на средства за осигуряване на топла храна на тези, които имат най-голяма нужда от нея. На събитието присъстваха също Криси Тейгън и Джон Леджънд, тя - в приказна прозрачна рокля.     

Netflix в действие: горещата целувка на Хари и Меган

Celebrities преди 1 ден

Във Флорида се проведе благотворителен мач по поло, организиран от фондацията на херцога на Съсекс и принц Сийсо Сентебале от Лесото. В него участва лично принц Хари - той се състезава с дългогодишния си приятел и съперник в този спорт аржентинецът Начо Фигерас.