Следва

Азис: Лейди Гага ме копира

Попфолкът e емблема на българите, според репортаж на BBC

Една от най-големите световни медии – BBC, засне репортаж за най-слушаната музика в България - попфолка, или...

Лица преди 14 години

Една от най-големите световни медии – BBC, засне репортаж за най-слушаната музика в България - попфолка, или както обичаме да си я наричаме чалгата, научихме от dir.bg.

И най-страшното е в това, че кичът, който този тип музика налага, ще бъде представен като част от българската народопсихология.

Какво всъщност се случва:

Триминутният материал е посветен на попфолка като един от най-"консумираните" музикални жанрове у нас и е част от поредицата на BBC, разкриваща начина на живот в страните по света.

За да представи чалгата пред световната аудитория, eкипът на BBC, начело с журналистката Жанет Бари, избрал за главно действащо лице попфолк дивата Елена Паришева, а голите пъпове, силиконът и леопардовият принт на всичко може би ще станат емблема на родния ни лайфстайл.

Журналистката Жанет посетила известно столично заведение, където Елена имала участие, и заснела нейните изпълнения. За да е по-ясно какво е това попфолк, певицата дала и интервю, в което обяснила какво точно означава този жанр за българите.

Ето и думите на Елена „Попфолкът е музиката в България, която се доближава най-много до същността и до бита на българина. Тя не ангажира психически българина, не го натоварва, просто това е музика за забавление. Въпреки всичко обаче искам да кажа, че това също е музика, която не слага рамки, в нея можеш да импровизираш и върху поп елементи да слагаш фолк елементи“.

Ето и коментарът на самата репортерка:
„Музиката е странна смесица от традиционна фолк музика и цигански и ориенталски елементи. В песните става въпрос за това как да забогатееш по най-бързия начин, как да си намериш готина жена. В голяма част от парчетата се пее за мафията, за организираната престъпност. Не е задължително текстовете да те вдъхновят по някакъв начин“.

Ще ни се да гледаме целия филм, а на теб!?
 

More from View Sofia

More Лица