Следва

Теленор предоставя безплатен роуминг между България и Украйна

Помощ: страх и паника и как да се справим СЕГА

Как да останем спокойни и да не загубим разума си

 

Health преди 2 години

В светлината на последните новини е трудно да запазите самообладание и да не се поддадете на паника, но, включително и от личен опит, в никакъв случай не трябва да се поддавате на тези емоции, тъй като те са разрушителни.

Съгласни сме, че паническата атака е най-неприятната реакция на тялото, която може да се прояви във всеки един момент. Потокът от информация, събитията, които се случват наоколо, пресилени сценарии - всичко това може да предизвика пристъп на паника.

Паник атаките не са шега. Това е не само защото един от класическите признаци на паническа атака е чувството за обреченост, но и поради физически симптоми като задух, замаяност, гадене и болка в гърдите, които могат да бъдат много подобни на симптомите на сърдечен удар. За да избегнете това и бързо да се успокоите, ето кои са 5-те прости, но ефективни начина >>> 

Дишайте

Във всяка непонятна ситуация - дишайте. Всички знаят това, но щом се стигне до паника, забравяме за този толкова важен и изпитан метод. Съсредоточете се върху дишането си. Един от най-добрите начини да забавите реакцията на тялото си към тревожността е да практикувате дълбоко дишане, казва д-р Винита Мехта, клиничен психолог във Вашингтон. Бавното, дълбоко, внимателно дишане може да ви помогне да се отпуснете в момента. Ако не знаете как да практикувате сами дихателни упражнения, има много приложения за телефон и видеоклипове за медитация, които да ви помогнат в процеса на релаксация. Опитайте да вдишате през носа и да издишате през устата. Някои хора намират за полезно да затворят очи и да броят до пет при всяко вдишване и издишване.

Намерете тихо място

Пристъпите на паника могат да се случат навсякъде и по всяко време. Добре е (образно казано), ако нападението се случи у дома, но се случва и да ни изненада. Така или иначе, намерете тихо, уединено място, където можете да се съсредоточите върху техниките за релаксация. Това ще ви даде време да се успокоите и да се възстановите. В къщата има едно уединено място - банята, затворете се там и просто дишайте дълбоко, докато се почувствате по-добре.

Визуализирайте спокойствието

Веднага щом почувствате прилив на паника, незабавно визуализирайте сценарии, които са спокойни и приятни за вас. Понякога да си представим спокойна и красива гледка може да помогне за ангажиране на парасимпатиковата нервна система, според д-р Мехта. 

Парасимпатиковата нервна система е частта от нервната система, която помага на тялото да се отпусне и да обработва информация. Ако се свържете с този процес, можете да се отървете от плашещите неконтролируеми чувства.

Практикувайте прогресивна мускулна релаксация

Д-р Мехта предлага да използвате този метод, за да се успокоите по-бързо. Същността му е да напряга и отпуска мускулатурата група по група. Например, стискаме само пръстите на краката за няколко секунди и отпускаме. Тази техника помага да се фокусира върху различни мускулни групи и да се дефинира разликата между усещанията на мускулите, когато те са напрегнати и отпуснати, като по този начин отвличаме вниманието от паническа атака.

Напомнете си, че всичко ще мине

Пристъпите на паника обикновено продължават само няколко минути, въпреки че в момента могат да продължат много по-дълго. Признайте факта, че имате паническа атака и това е добре. Споделете момента със самия себе си. Важно е да си напомните, че всичко ще мине и ще се почувствате по-добре.

Тези практики ще ви помогнат да се отървете от неприятното чувство на паника. Опитайте се да се предпазите от ненужната информация и да се разсеете с нещо по-приятно, например, пригответе си вкусна вечеря или се поглезете с чаша добро вино.  

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.