Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 28.02 - 06.03

Карнеги Хол в Ню Йорк отмени концертите на Валери Гергиев и Денис Мацуев

Карнеги Хол в Ню Йорк отмени изпълненията на две звезди на руската класическа музика Валери Гергиев и Денис Мацуев

 

Celebrities преди 2 години

Това се казва в официалното изявление на сайта на една от най-значимите концертни зали в света:

Карнеги Хол и Виенският симфоничен оркестър обявяват днес, че Яник Незе-Сегин (канадски пианист и диригент) ще замени Валери Гергиев като диригент на Виенския симфоничен оркестър за три концерта от петък, 25 февруари до неделя, 27 февруари. Освен това на 25 февруари изпълнението на Денис Мацуев с оркестъра се отменя.

Представителят на Carnegie Hall добави, че промените в програмата са свързани с "последните събития в света".


Валери Гергиев

И въпреки че официалната причина не се посочва, отстраняването на артистите най-вероятно се дължи на подкрепата им за Владимир Путин - и двамата музиканти се възприемат като много близки до властта в Москва - Гергиев е възприеман като "придворния" диригент на диктатора, а Мацуев е сред публично подкрепили анексирането на Крим от Москва през 2014.   

Също на 24 февруари кметът на Милано Джузепе Сала каза, че италианската опера Ла Скала ще продължи да си сътрудничи с Гергиев само ако той осъди "специалната операция" на Русия на територията на Украйна. Същото направи и ръководството на Мюнхенската филхармония, на която Гергиев е главен диригент. Музикантът не е реагирал до този момент с какъвто и да е коментар. Следващото представление под неговото диригентство в La Scala е на операта "Дама Пика" от Чайковски на 5 март, но най-вероятно и то ще бъде отменено или ще има заместващ диригент. 


Денис Мацуев

По-рано Украйна поиска Русия да бъда отстранена от участие в Евровизия, но от Европейския съюз за радиоразпръскване отговориха, че темата все още не е обсъждана. 

More Celebrities

Ричард Гиър, 74, и Алехандра, 41, на гала в Ню Йорк

Celebrities преди 23 часа

Ричард Гиър и Алехандра Силва подкрепиха благотворителната гала City Harvest, която се организира за набиране на средства за осигуряване на топла храна на тези, които имат най-голяма нужда от нея. На събитието присъстваха също Криси Тейгън и Джон Леджънд, тя - в приказна прозрачна рокля.     

Netflix в действие: горещата целувка на Хари и Меган

Celebrities преди 23 часа

Във Флорида се проведе благотворителен мач по поло, организиран от фондацията на херцога на Съсекс и принц Сийсо Сентебале от Лесото. В него участва лично принц Хари - той се състезава с дългогодишния си приятел и съперник в този спорт аржентинецът Начо Фигерас.