Следва

Всичко най-красиво от Червения килим на SAG Awards 2022

Централната банка на Русия повиши лихвата на 20%. Какво означава това за хората с кредити

Централната банка на заседание на Съвета на директорите повиши основната лихва на 20 процента годишно, което е повече от двойно покачване спрямо вчера, когато основният годишен лихвен процент беше 9.5%. Новината е абсолютно безпрецедентна.  

 

Health преди 2 години

Съобщението на Съвета на директорите на Централната банка на Русия от 28 февруари 2022 гласи, че основният лихвен процент по кредитите става 20% годишно. В официалното изявление на Централната банка на Руската федерация решението се обяснява по следния начин:

„Увеличаването на основния лихвен процент ще позволи повишаване на лихвите по депозитите до нивата, необходими за компенсиране на повишените рискове от девалвация и инфлация". 

Увеличаването на основния процент има за цел да увеличи стойността на парите. Банката ще отпуска пари на клиентите си при по-висок лихвен процент, съответно лихвите по заемите от търговските банки ще се увеличат. В същото време лихвите по депозитите ще се повишат. 

Какво би трябвало да се случи с лихвите по заеми и депозити?

С увеличаване на основния лихвен процент, депозитите в рубли ще станат по-изгодни, а лихвите по заемите ще се увеличат. Ръстът на лихвените проценти по кредитите обаче със сигурност ще е по-висок и по-бърз от ръста на депозитите. Всички знаем, че кредитите са основният банков доход, съответно банките ще се опитат да увеличат печалбите си колкото е възможно повече. Доклокото познаваме банковите практики, новината от днес означава, че кридитите, отпуснати на редовите руснаци - физически и юридически лица, от днес ще са с норма на оскъпяване от около 25-30% годишно, ако приемем, че надценката на търговските банки-посредници е между 5 и 10%. 

От централната финансова институция на Русия информират, че по-нататъшни решения за основния лихвен процент ще се вземат въз основа на оценка на рисковете от външни и вътрешни условия и реакцията на финансовите пазари към тях. 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.