Следва

Препоръчваме: филмът на Netflix за протестите в Украйна, Winter on Fire (2015)

Метрополитън опера прекъсва отношенията си с руските артисти, които подкрепят Путин. Санкцията ще засегне и Анна Нетребко

Нюйоркската Метрополитън Опера, един от най-известните оперни театри в света, спира работата си с руски изпълнители, които подкрепят Владимир Путин.

 

 

Events преди 2 години

Въпреки че силно вярваме в топлото приятелство и културен обмен, които отдавна съществуват между артистите и културните институции на Русия и Съединените щати, ние вече не можем да си взаимодействаме с артисти или институции, които подкрепят или са подкрепяни от Путин, каза главният изпълнителен директор на театъра Питър Гелб пред The ​​New York Times.


Анна Нетребко

За кои артисти става въпрос, все още не е уточнено. Но на първо място, това може да засегне работата на Анна Нетребко, една от главните звезди на театъра. През 2014 г. тя преведе един милион рубли на Донецкия театър за опера и балет, който към този момент вече беше под контрола на ДНР. Изявите на Нетребко трябваше да започнат в Мет на 30 април.

Самата певица се обяви против войната и подчерта, че има много роднини и приятели в Украйна, за които се тревожи. Но в същото време Нетребко смята, че артистите не трябва да бъдат принуждавани да говорят публично по политически въпроси: Аз съм музикант. И моята цел е да обединя хората, преодолявайки политическите различия, написа Нетребко в Instagram.

През септември миналата година Питър Гелб каза, че е просто невъзможно да си представим Метрополитън опера без Анна Нетребко. Аз съм неин фен и има основателна причина. Тя е страхотна певица.

В допълнение към Анна Нетребко в Метрополитън опера работят руски артисти като Игор Головатенко, Аида Гарифулина, Юлия Маточкина и Елена Стихина.

Миналата седмица нюйоркската Карнеги Хол отмени концертите на Валери Гергиев и Денис Мацуев, които се изказаха в подкрепа на Путин, а лондонският театър "Ковънт Гардън" отмени лятното турне на Болшой. Също така американските групи Green Day и Imagine Dragons отмениха концертите в Русия, които трябваше да се проведат през 2022 г.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.