Как да се справим с тормоза в социалните мрежи

Как да се справим с тормоза в социалните мрежи

Защо войната в коментарите с непознати е пагубна за вашето състояние

Ако по-рано социалните мрежи бяха нашият начин да се отклоним от реалността и да си поемем дъх от суровата реалност, сега се озоваваме в нов свят, в който информационното пространство е изпълнено с болка, провокации и огромно количество агресия. Докато някои влиятелни хора и инфлуенсъри, политици и брандове временно спряха да публикуват, за да не отвличат вниманието на публиката от основния дневен ред, в акаунтите на тези, които продължават да публикуват, се разгърна истинска вражда. Разбираеми ли са тези чувства при тези обстоятелства? Със сигурност. Друг е въпросът дали са продуктивни. Важно е да се разбере, че агресията е това, което провокира конфликт, а не помага за разрешаването му. Особено в случаите на спорове с непознати в интернет: никога не знаеш кой е от другата страна на екрана и през какво преминават той и семейството му в момента. Призоваваме всички да се обединим в трудни времена и да отстояваме мира, а не да подклаждаме война в социалните медии. За това как безпомощността поражда агресия и защо е важно да се научим как да се справяме с нея, Vogue говори с психолога Ирина Виник.

Количеството агресия в социалните мрежи нараства стремглаво. Защо се случва?

Текущите събития са спешни, така че тялото реагира с освобождаване на енергия на динамично променящите се обстоятелства. Този мощен импулс се нарича агресия. Може да се използва както за защита, така и за атака. В ситуация, в която не можем да осъзнаем директно и по някакъв начин да повлияем на случващото се, да променим ситуацията, тази енергия все още търси изход. И го намира в обсъждането на събития в социалните мрежи. Политическите и социални конфликти провокират разцепление в обществото на лагери. Всяка от страните е обзета от страх от неизвестното, чувство на безпомощност и обвинение в агресия относно възникналата ситуация. Неспособни сме да променим хода на нещата, нито да изразим емоции към този, когото смятате за виновник, съответно чувството намира изход по най-„безопасния начин“ за психиката и отива към обекта на проекции - тоест към въображаем „противник“, човек с различно мнение. Оказва се, че хората реагират на събитията, предавайки емоциите си един на друг Социалните медии изглежда са най-добрата платформа за това, защото поддържат физическа дистанция и чувство за анонимност. 

Какво е "психологическа хигиена" и как да се грижим за нея

Като начало е важно съзнателно да се ограничите от коментари и спорове с хора, които не познавате (дори и да възникне такова изкушение). По време на извънредна ситуация е абсолютно необходимо да се поддържа „психологическа хигиена“. Ако чувствате, че имате нужда от почивка или ако сте натрупали агресия, тогава трябва съзнателно да ограничите времето, в което гледате новините и социалните мрежи. Изберете само онези канали, на които имате доверие. Ако влезете в коментарите, тогава трябва да си отговорите на въпросите: Защо правиш това? Какво очакваш да намериш там?

Запомнете "правилото за пауза"

Най-добрият начин би бил да не се намесвате. Първо, в смутни времена пропагандата работи чудовищно и от двете страни. Тролове, ботове - сигурно вече сте ги срещали. Техните коментари често са много радикални и емоционални. За щастие социалните мрежи не са чат, където очакват незабавен отговор от вас онлайн. Запомнете това. Винаги имате избор: как и кога да отговорите на коментар и дали изобщо да отговорите. Ако смятате, че сте твърде въвлечени в диалога - направете почивка, отдръпнете се физически, издишайте, превключете вниманието си с нещо друго - къщна работа, варене на кафе, разходка. Най-вероятно, когато се върнете към диалога след известно време, вашите реакции и изказвания ще бъдат по-балансирани, ще ви бъде по-лесно да видите манипулациите. Важно е да запомните, че зад агресията в социалните мрежи се крие огромна болка и безпомощност.

via GIPHY

Създайте кръг на доверие

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.