Следва

Street Style вдъхновения: Седмица на модата в Париж, сезон Есен/Зима 2022

Всичко, което модната индустрия направи за Украйна и против Русия

Vogue Ukraine публикува обобщение на всичко, което модната индустрия направи за Украйна и против Русия с оглед на жестокото насилие, което се разярява в Украйна през последните 9 дни. Публикуваме, добавяйки - така се прави! 

All fashion преди 2 години

"Украйна продължава да отблъсква атаките на Руската федерация, чиито войски нахлуха на територията на нашата държава и започнаха пълномащабни военни действия. През това време целият свят наблюдава как Украйна и нейните цивилни се борят с депресиращите последици от тази война. Украинците са принудени да остават в убежища, за да избягат от обстрела на градовете си или да напуснат домовете или страната пред военната агресия на Владимир Путин. Хора в различни части на света правят всичко възможно, за да подкрепят украинския народ. Модните марки и конгломерати не остават настрана, опитвайки се да допринесат и да помогнат на жертвите. На 1 март екипът на Vogue Ukraine призова големите модни компании да наложат ембарго върху доставките на своите продукти за Русия, тъй като страната продължава военната си агресия срещу Украйна. Заедно с Vogue UA, нашите колеги от ELLE Ukraine и L'Officiel Ukraine, както и дизайнери, стилисти и други професионалисти от местната модна индустрия, насочиха вниманието на световната модна общност към войната," пишат колегите ни от украинския Vogue.

Джорджо Армани беше един от първите дизайнери, които се отзоваха на призива. По време на Седмицата на модата в Милано легендарният кутюриер представи колекцията си без музика, в пълна тишина, заради "трагедията, която се разигра в Украйна". В навечерието на Седмицата на модата в Париж Ралф Толедано, президент на Федерацията за (висша) мода, също подкрепи украинския народ в своето обръщение.


В подкрепа на Украйна: Джорджо Армани проведе ревюто си в пълна тишина


Kering, която включва Gucci, Alexander McQueen, Balenciaga, Bottega Veneta и Saint Laurent, обяви, че ще направи "голямо дарение" на ВКБООН в подкрепа на хиляди бежанци, които са избягали от Украйна и сега са в съседна Европа.

В коментар за WWD председателят на Kering Франсоа-Анри Пино каза: "Най-важното, разбира се, е хуманитарната ситуация с бежанците. Говорих с всички изпълнителни директори и решихме да направим голямо дарение, за да подпомогнем разселените. Това дарение ще бъде не само на групово ниво, но и индивидуално от всяка марка на Kering."

Докато някои одобриха този ход в социалните медии, други оставиха коментари, призовавайки Kering да продължи по-напред, да наложи ембарго върху всички доставки за Русия и да затвори своите дизайнерски бутици в страната. Някои потребители също бяха възмутени, че Kering използва термина "конфликт“ вместо "война“.

Вече е известно, че италианската модна къща Gucci е дарила 500 000 долара на ВКБООН чрез инициативата си Chime for Change. Balenciaga също ще дари средства на Световната програма за храни в подкрепа на украинските бежанци. Освен това френската марка ще отвори своите платформи в следващите дни, за да докладва и предава информация за ситуацията в Украйна.

LVMH (собственик на Christian Dior, Louis Vuitton, Givenchy, Fendi, Tiffany, Celine и десетки други марки) заяви, че прави "първо спешно дарение“ от 5 милиона евро в подкрепа на Международния комитет на Червения кръст. В допълнение, LVMH стартира кампания за набиране на средства в подкрепа на ICRC сред своите служители. Групата също така съобщава, че има 150 служители в Украйна, които активно подкрепя през последните дни. През цялото това време LVMH Heart Fund предоставя финансова и психологическа помощ на служителите. LVMH също "следи ситуацията" и може да предприеме други мерки.

Модният конгломерат Only The Brave, който включва Diesel, Maison Margiela, Marni, Viktor & Rolf, Amiri и Jil Sander, както и организацията, която е домакин на Седмицата на модата в Милано, Camera Nazionale della Moda Italiana, също работи с ВКБООН за подпомагане на разселените украинци.

Chanel и Prada изразиха подкрепата си към украинския народ. И двете марки дариха средства и на Службата на върховния комисар на ООН за бежанците.

Британската марка Burberry обеща да помогне за разрешаването на хуманитарната криза, разгръщаща се в Украйна, и дари средства на Британския Червен кръст. Компанията също така ще подкрепя всякакви дарения от служители за благотворителни организации, които допринасят за хуманитарна помощ в Украйна. Също така, според Vogue Business, компанията ще спре да доставя стоки и на територията на Руската федерация.

Италианската модна къща Valentino дари 500 000 евро на ВКБООН за оказване на незабавна помощ на украинските бежанци. Датският лейбъл GANNI обяви, че замразява всички отношения с Русия и е дарил 100 000 крони на Датския съвет за бежанците. Марката за бижута Pandora дари 1 милион долара на УНИЦЕФ, за да помогне за предоставянето на здравни грижи, образование, спешни парични помощи и психологическа подкрепа за 7,5 милиона деца в Украйна, според WWD. Унгарската марка Nanushka обяви, че няма да подписва нови споразумения с руски партньори и няма да изпълнява текущи поръчки. Марката също прекъсна доставките за Русия.

В навечерието на шоуто на Balmain креативният директор на марката Оливие Рустен публикува пост в подкрепа на Украйна: "Показвайки нашата колекция, ние сме напълно наясно, че днес в света се случват по-важни неща. Трудно е да се съсредоточим върху предавания и дрехи, когато слушаме последните новини с натежало сърце. Нашите мисли и молитви са с украинците. Вдъхновени сме от тяхното достойнство, устойчивост и преданост към свободата. За да се чувствам малко по-малко безпомощен, дарих на Фонда за спешни случаи на ВКБООН в Украйна. Приканвам всички, които споделят моите притеснения, да обмислят да направят свое собствено дарение. Обединяваме се за свободата."

Шведската марка Acne Studios също изрази подкрепата си към народа на Украйна. Компанията е дарила на ВКБООН и УНИЦЕФ за предоставяне на хуманитарна помощ на нуждаещите се. Освен това Acne Studios спря всички дейности в Русия.

Полската марка MISBHV организира спешно набиране на средства за хуманитарна, медицинска и психологическа помощ на най-младите жертви на войната в Украйна. Компанията също така обяви, че е започнала да наема шивачки и дизайнери от Украйна, като им предлага пълна поддръжка, настаняване и правна помощ.

Междувременно марката 032c в сътрудничество с украинския дизайнер Антон Белински представи тениска с изображение на украински паспорт и надпис FREE UKRAINE. Всички приходи от продажбата ще бъдат дарени на Германския Червен кръст за спешна помощ на Украйна.

Специални тениски бяха пуснати и от Rowing Blazers и PEASURES. Всички приходи от продажбата на Rowing Blazers ще бъдат дарени на фонда Save the Children, който предоставя спешна помощ на украинските деца и техните семейства: храна, вода, хигиенни комплекти, психосоциална подкрепа и парична помощ. От своя страна, PLEASURES ще дари 100% от приходите на УНИЦЕФ.

Големи спортни марки като Nike, adidas и Puma също обявиха спиране на доставките за Русия. Въпреки това, някои търговски марки все още работят. Продажбите в Руската федерация са спрени от една от най-големите европейски компании H&M. Други магазини на шведския холдинг H&M Group - COS, Arket, & Other Stories, Monki и Weekday - също затварят врати. Днес и испанския бранд Mango се включи.


Nike спря онлайн продажбите си в Русия


Луксозните ритейл платформи Net-a-Porter, Mr Porter, Yoox, Farfetch, Mytheresa, Matchesfashion и The Outnet спряха да доставят стоки за Русия. На уебсайтовете на компаниите се появиха съответните съобщения, потвърждаващи тази информация

Докато събитията се развиват и агресията на Русия срещу Украйна продължава, световната модна общност продължава да подкрепя на украинския народ по един или друг начин. Въпреки че много компании не са открито на ничия страна, други предприемат по-драстични действия и прекратяват всякакви отношения с Русия. Тъй като европейските седмици на модата съвпадат със засилването на руските атаки срещу украински градове, компаниите и марките са принудени да регистрират войната и да заемат позиция. 

 

More All fashion