Следва

Chanel, Fall 2022, READY-TO-WEAR

Чудим се дали ни харесва: Givenchy, Fall 2022, READY-TO-WEAR

Очевиден е отливът от Givenchy през последните година-две - дали се дължи на Матю Уилямс, не знаем, но съдим най-малко по факта, че нищо Givenchy не се изчерпва в ритейлърите. В този ред на мисли, гледаме новата колекция, всичко за нея е надолу, чудим се дали ни харесва, гласуваме в анкетата >>> 

Runway преди 2 години

"Простота" не е първата дума, която ни идва на ум, докато прелиствате новата колекция на Givenchy (в галерията горе>>>), включитено гигантската двустепенна светлинна структура, върху която моделите я представят. Но все пак има нещо семпло, новооткрито, от Матю М. Уилямс, което изглеждаше малко по-рационализирано от миналите сезони. "Интересува ме да правя дрехи, които хората носят с лекота, така че, предполагам, намирам се обръщам към архетипи, но интересни“, обясни той преди шоуто.

Издържана предимно в тъмно зелено и черно, колекцията представлява гардероб, фокусиран главно върху уличното облекло, съставен от стереотипите, които идват с територията, поне от гледна точка на модата: многослойни и многостепенни тениски и суичъри с лого графики в духа на метални стоки; широки дънкови панталони и кожени анцузи; обемни сутеньорски палта с дължина до пода, които се носят покрай подобната на стадион структура, окъпани в светлината на четири околни LED лампи, които приличат на тези, използвани на футболните игрища.

"Това е език на светлината, който изградихме за шоуто“, казва Уилямс. "Става дума за излизане на арената от моя гледна точка; това е всеобхватното настроение." Като бивш творчески директор от музикалната индустрия, той се изразява в грандиозните жестове на музикални видеоклипове и концертни зали. В неговия пулсиращ и доста ободряващ саундтрак (за който настоява, че е предназначен да бъде лек), в обширното му място в La Défense е ясно, че много посетители се оплакват от 45-минутното пътуване до там и в естествения му диалог между спортно и вечерно облекло.

Опирайки се на украшения и конструкции, които намира в архивите на къщата - от перлите на Одри Хепбърн до сложните презрамки на гърба на вечерна рокля - той превежда декоративния език на Юбер дьо Живанши в съвременни тропи, които изследва. От вечерно до лесно облекло, ако щете, всичко се материализира в перлени бродерии върху дънки, топчета с мъниста, използвани за наслояване (които по-късно се превръщат в коктейлни рокли) и дълги тениски, нарязани отдолу, за да приличат на един вид колан за жартиери.

"Става въпрос само за настоящето. Работата ми е наистина инстинктивна“, казва Уилямс. Това става ясно в черните ръкавици от плат, които носи зад кулисите, и от балаклавите, които присъстваха в шоуто. "С Covid хората носеха маски, проучвам балаклавите и ръкавиците по тази причина. Това е почти нов архетип, който хората използват в ежедневието си. В Америка много от децата на приятели, които познавам, ги носят." В Givenchy може да се каже, че Уилямс просто отразява ежедневния подход на настоящата ни култура към дрехите на един много висок подиум. Чудим се дали ни харесва, споделете мнение в анкетата долу >>>

Анкета

На Givenchy...

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.