Следва

Дръзка провокация внася смут в имението тази седмица в „Ергенът“ по bTV

Метрополитън опера нае украинка на мястото на Анна Нетребко

Самата Анна Нетребко обяви, че си взима почивка. Случилото се е резултат от категоричната позиция на един от най-значимите оперни театри в света - Нюйоркския Metropolitan Opera да не наема артисти, симпатизиращи на режима на Путин. Днес става ясно, че Нетребко има достоен заместник  

Events преди 2 години

Вместо близката до диктатора Путин Анна, в Мет ще пее прекрасната украинска певица Людмила Монастирская. Според пресслужбата на театъра в Instagram, тя ще излезе на сцената вместо Анна Нетребко в операта „Турандот“.


Анна Нетребко

Анна Нетребко ще бъде заменена в "Турандот" от украинското сопрано Людмила Монастирская. Замяната на ролята на Елизабет де Валоа в представленията на "Дон Карлос" 2022-2023 ще бъде обявена по-късно, се казва в съобщението.


Людмила Монастирская

Причината за отстраняването на Анна Нетребко е нейното нежелание да осъди публично "военната спецоперация" на Русия в Украйна, както настояха ръководителите на всички престижни театри в свободния свят. В Instagram оперната дива написа, че е музикант, а не политик. По-късно тя изтри всички публикации по тази тема.

Заради ситуацията в Украйна Нетребко бе уволнена и от други театри, включително италианската Ла Скала и Баварската опера. След прекратяването на договора й с Метрополитън опера, главният мениджър на театъра Питър Гелб заяви, че това е голяма загуба за тях и нарече сопраното „една от най-великите певици в историята“.


Анна Нетребко и Пласидо Доминго в "Трубадур" (Il Trovatore)

Самата Нетребко засега отказва да говори. Представителят на оперната дива Максим Берин каза вместо нея, че тя е решила да си вземе почивка предвид ситуацията.

В момент, когато всичко това се случва, разбира се, никой не трябва да излиза на сцената. Това би било грешка във всеки смисъл, включително етична и психологическа. Анна взе правилното решение да млъкне засега, каза Берин за РИА Новости.

Заради ситуацията в Украйна, руският диригент Валери Гергиев също беше уволнен от редица чуждестранни театри, след като отказа да се изкаже публично срещу "военната спецоперация".

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 1 ден

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?