Следва

Дръзка провокация внася смут в имението тази седмица в „Ергенът“ по bTV

Метрополитън опера нае украинка на мястото на Анна Нетребко

Самата Анна Нетребко обяви, че си взима почивка. Случилото се е резултат от категоричната позиция на един от най-значимите оперни театри в света - Нюйоркския Metropolitan Opera да не наема артисти, симпатизиращи на режима на Путин. Днес става ясно, че Нетребко има достоен заместник  

Events преди 2 години

Вместо близката до диктатора Путин Анна, в Мет ще пее прекрасната украинска певица Людмила Монастирская. Според пресслужбата на театъра в Instagram, тя ще излезе на сцената вместо Анна Нетребко в операта „Турандот“.


Анна Нетребко

Анна Нетребко ще бъде заменена в "Турандот" от украинското сопрано Людмила Монастирская. Замяната на ролята на Елизабет де Валоа в представленията на "Дон Карлос" 2022-2023 ще бъде обявена по-късно, се казва в съобщението.


Людмила Монастирская

Причината за отстраняването на Анна Нетребко е нейното нежелание да осъди публично "военната спецоперация" на Русия в Украйна, както настояха ръководителите на всички престижни театри в свободния свят. В Instagram оперната дива написа, че е музикант, а не политик. По-късно тя изтри всички публикации по тази тема.

Заради ситуацията в Украйна Нетребко бе уволнена и от други театри, включително италианската Ла Скала и Баварската опера. След прекратяването на договора й с Метрополитън опера, главният мениджър на театъра Питър Гелб заяви, че това е голяма загуба за тях и нарече сопраното „една от най-великите певици в историята“.


Анна Нетребко и Пласидо Доминго в "Трубадур" (Il Trovatore)

Самата Нетребко засега отказва да говори. Представителят на оперната дива Максим Берин каза вместо нея, че тя е решила да си вземе почивка предвид ситуацията.

В момент, когато всичко това се случва, разбира се, никой не трябва да излиза на сцената. Това би било грешка във всеки смисъл, включително етична и психологическа. Анна взе правилното решение да млъкне засега, каза Берин за РИА Новости.

Заради ситуацията в Украйна, руският диригент Валери Гергиев също беше уволнен от редица чуждестранни театри, след като отказа да се изкаже публично срещу "военната спецоперация".

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.