Следва

От Украйна до Ел Ей: как семейството на Мила Кунис бяга от Съветския съюз, когато тя е на 7 години

Войната в Украйна: 7 начина да успокоим децата

Съветите на украинския специалист Мария Малкина 

Health преди 2 години

По време на война, младостта и детството навлизат в особен парадокс: от една страна, децата са безгрижни, щастливи, необременени, несвикнали на страха и ужаса, позитивни, пълни с надежда, неангажирани, разбира се, от глобални политически, исторически, хуманитарни, екологични проблеми и кризи; от друга - детската душа е най-чувствителната, крехка и емоционална субстанция на света. Съответно, възможно е децата около вас да преминават от фази на спокойствие и добро настроение през такива на стрес и ужас. Не се тревожете, можем да направим много неща, за да успокоим и информираме малките същества около себе си, на първо място - винаги ги слушаме, задаваме въпроси и отговаряме на техните, казваме истината и възпитаваме в правилната човешка, миролюбива гледна точка; не пренебрегваме знаците, че те се чувстват добре и веднага прилагаме поне една от следващите 7 стъпки, за да успокоим и подкрепим децата в ужасяващ момент като сегашния. Четем надолу >>>  

1. Малките деца реагират преди всичко на емоционалното състояние на възрастните. Важно е децата да бъдат спокойни и с мирно съзнание. Ако е възможно, играйте обичайните игри, четете книги на глас, играйте на "думи“ и други версии на тази игра. Пейте песни заедно. Не прехвърляйте своя стрес и ужас върху тях.

2. И все пак - никак не е нужно да прикривате напълно емоциите си от детето - и да опитате, това няма да стане, децата усещат всичко. Обяснете, че мама/татко също могат да се страхуват, че е нормално да се притесняваме - и вие, и малките. Ако искате да поплачете, прегърнете детето, поплачете заедно, дайте си време за сълзи, но без истерия. След това се успокойте заедно, поемете няколко вдишвания и бавно издишвайте, може да се хванете за ръце или да се прегърнете.

3. Галете се, движете се, разтривайте, особено ако усетите, че детето е в ступор. Загрейте краката - това е частта от тялото, която отговаря за чувството на сигурност. Направете масаж на корема -  отпускането на коремчето облекчава страха. Гушнете детето и дишайте дълбоко близо до него, горещият издишан въздух (около ушите, бузите, челото) изпълнва с любов, смелост, увереност и всички лоши емоции изчезват. 

4. Важно е да говорим с възрастните за това, което се случва, обяснявайки, че нашите действия са насочени към защитата, че всички действия на смелите хора, наранени или участващи във войната, са в името на общата безопасност. Говорете за тези емоции и факти и с децата, по спокоен, уверен и реален начин.

5. Ако детето плаче често, това е нормално, успокойте се. Обрнете повече внимание, ако то НЕ плаче, дори и да е малко бебе. Това е шокова реакция, която причинява "затваряне" и интровертност. При страх и притеснение често замръзваме (не само на физическо, но и на емоционално и ментално ниво) - предложете на детето топла напитка, увийте го в одеяло, затоплете стаята му, разходете го на слънце.

6. Всякакви джаджи, технологии и игри (но игри без насилие) всъщност помагат много, както и книги и филми. Всичко с преминаване на нива, изграждане на градове, тетрис; забавни занимания е отлично разсейване. Позволете на детето си повече време онлайн без да пренебрегвате сигурността. Време сред природата и в компанията на животни също е силно препоръчително.

7. Установете правило (временно заради ситуацията или за постоянно), че вашите думи, думите на родителите, са закон. Не казваме да сте груби и авторитарни, просто слушането и разбирането на момента  е много важно, най-добрата фраза за целта е: "Направи каквото ти казвам, ще ти обясня всичко по-късно". След това обяснете ситуацията на достъпно ниво, особено ако е спешна или наглед ощетяваща детето. 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.