Следва

Rolex спира доставките за Русия

От Украйна до Ел Ей: как семейството на Мила Кунис бяга от Съветския съюз, когато тя е на 7 години

Кунис по-рано посочва антисемитизма в Съветския съюз като ключов мотив еврейското й семейство да избяга през 1991 г., точно преди разпада на Съюза

 

Celebrities преди 2 години

Мила Кунис, родена като Милена Марковна Кунис, е горда украинка, родом от Чернивци. Еврейското й семейство бяга от Украйна, която по онова време е съветска република, когато тя е само на седем години през 1991 г., точно преди разпадането на блока.

Баща й Марк е машинен инженер в Украйна, а майка й Елвира - учителка по физика. 

В предишни свои интервюта тя посочва антисемитизма в Съветския съюз като една от причините семейството й да избяга от страната. През 2011 г. успешната актриса разказва пред Daily Telegraph за ранното си детство: "Цялото ми семейство е жертва на Холокоста. Моите баба и дядо се завърнаха живи, но мнозина не оцеляха", разказва тя.

„След Холокоста, в Русия не беше позволено да практикуваш религията си. Въпреки това родителите ми ме отгледаха като еврейка. Това ми помага да знам коя съм аз. Когато бях в училище, все още виждах антисемитски знаци и настроения."

„Една от моите приятелки, която е израснала в Русия, беше във втори клас. Един ден тя се прибира вкъщи разплакана. Майка й я пита защо и тя разказа, че на гърба на седалката й имало свастика. СССР е държава, в която очевидно не ни искат", добавя Кунис. 

В интервю за списание Glamour през 2016 г. Кунис разказа подробно за перипетиите, през които родителите й преминават, за да осигурят нов живот за себе си, за нея и за брат й Майкъл, сега на 46 години. 

„Родителите ми преминаха през ада и обратно. Дойдохме в Америка с няколко куфара, седемчленното си семейство и 250 долара. Нищо повече, разказва Мила в интервюто. - Родителите ми години наред работеха на пълен работен ден и ходеха късно вечер в колеж. Записаха вечерно училище, за да учат английски. Майка ми започна да работи в Thrifty в Кълвър Сити като камериерка. Това правеше, докато не научи езика, а после стана касиерка. Баща ми работеше на седем места. Боядисваше къщи. Доставяше тоалетни. Караше такси, разнасяше пици."

Каквото можеше да направи, той го направи. В крайна сметка баща ми стана собственик на таксита, а майка ми стигна до мениджър на Rite-Aid. После си купиха кола и апартамент. Но дори като бяхме бедни, на нас, децата, никога нищо не ни липсваше. Родителите ми се постараха да не се чувствам по-назад от всички други деца.

Кунис също така разказва и пред Los Angeles Times как й е повлияло имигрирането в Съединените щати на толкова млада възраст.

"Беше див комунизъм в СССР. Родителите ми искаха брат ми и аз да имаме бъдеще и затова просто теглиха чертата на всичко старо", споделя Кунис пред изданието и допълва, че се е приспособила „доста бързо и доста добре". Въпреки това признава, че се е борила да се впише в новата среда - момичето записва американско училище във 2-ри клас. „Плачех всеки ден, разкрива тя. - Не разбирах хората. Не разбирах езика."

През 2014 г. актрисата от "Черния лебед" допълва, че имигрирането в Америка "бе много по-трудно за 13-годишния ми брат, както и за родителите ми, отколкото за мен самата".

Кунис и нейният съпруг, 44-годишният Аштън Къчър, наскоро обещиха да дарят 3 милиона долара за незабавна хуманитарна помощ на украинските бежанци.

По време на интервюто за Star-Ledger репортерката се опитва да отгатне какво мисли актрисата за родната си страна - по това време Русия вече е нахлула и анексира Кримския регион на Украйна. Тогава Кунис отбелязва, че е била дете, когато семейството й е напуснало и добавя: „Само защото живях там до 7-годишната си възраст, не означава, че се идентифицирам с Украйна", звучи половинчатото изявление, подкрепено с: „винаги съм се смятала за американка". Сега обаче, на фона на войната между Русия и Украйна Мила подчертава, че не може да бъде „по-горда, че е украинка" и достойно ще защитава страната си срещу нахлуването на Русия. 

Във видео, което Къчър сподели със своите последователи в Instagram миналия четвъртък, Кунис започва своето обръщение с думите: „Родена съм в Чернивци, Украйна, през 1983 г. Дойдох в Америка през 1991 г. Винаги съм се смятала за американка, горда американка, Обичам всичко, което тази страна направи за мен и семейството ми."

„Аз пък никога не съм бил толкова горд, че съм женен за украинка", добавя Къчър.  

"Събитията в Украйна са опустошителни. Няма място на този свят за такъв вид несправедлива атака срещу човечеството", добавя звездата от "Лоши майки".

След това двойката дава обет да предостави 3 милиона долара дарения чрез платформата GoFundMe. Това ще бъде от полза за Flexport.org и Airbnb.org, две организации, които активно работят на място и предоставят незабавна помощ на украинците.  

„Свидетели сме на храбростта на хората от страната, в която тя е родена, но също така сме свидетели и на нуждите на тези, които са избрали безопасността и са избягали от войната. Ние събираме средства, за да подкрепим усилията за обезпечаване на бежанска и хуманитарна помощ в района. Основното предизвикателство в момента е логистиката. Трябва да обезпечим жилища за хората и да организираме доставки в района", уточнява Къчър. 

Службата към Върховния комисариат на ООН по правата на човека потвърждава, че над 450 цивилни са убити в Украйна от началото на инвазията на руския президент Владимир Путин на 24 февруари. И още над 800 цивилни са ранени към полунощ в неделя, съобщава службата, отбелязвайки, че боевете възпрепятстват точното отчитане и числата на жертвите всъщност са доста по-високи. 

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 21 часа

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.