Следва

We Love: Пенелопе Крус и бургундската й рокля Chanel

Истории от живота: Юлия Суханова, първата мис СССР

През 1989 г. в СССР, във вече разкрепостения Съюз на съветските социалистически републики, се провежда първият конкурс за красота, който печели момиче на име Юлия Суханова. Тя става първата жена, удостоена с титлата "Мис СССР". Как историческият момент повлиява бъдещата й съдба, разказваме >>> 

Celebrities преди 2 години

По настояване на сестра си

Юлия е родена през 1972 г. в обикновено съветско семейство. Отгледана е от майка си, която работи в театрален бюфет. Суханова дължи кариерата си на модел на по-голямата си сестра Людмила, която през 1988 г. буквално я завежда за ръка на местния конкурс за красота в Москва. Въпреки че Юлия не стига до финала, организаторите я харесват толкова много, че я канят на друго, по-голямо шоу. Така, тя става една от 34-те финалистки на конкурса Мис СССР 1989.

Юлия, която се отнася скептично към моделския си талант и твърди, че никога не се е смятала за красива, в крайна сметка придобива известна увереност и започва сериозна подготовка. Тя няма никакъв опит в моделството, затова започва да изучава основите на професията: правилна походка и позиране пред камера.

Горчива победа

Финалът на състезанието се провежда на 21 май 1989 г. Въпреки подготовката, Суханова все още няма достатъчно опит, за да се почувства като риба във вода. „Спомням си, че дотогава не се бях гримирала, дори не си сресах косата и за първи път стоях на токчета. Може би тази невинност ми помогна за първото място“, спомни си тя.

Особено неудобно й е да дефилира по подиума по бански. „Спомням си, че ми предложиха по-отворен бански, но аз отказах и избрах по-скромния“, споделя моделът.

Радостта от спечелването на състезанието скоро е засенчена - нейните конкурентки организират бойкот, а аквамаринът, който украсява короната й на Мис, е откраднат.

След победата Суханова иска да продължи кариерата си на Запад. Оттук започват големите проблеми. Преди началото на състезанието тя подписва договор с организаторите, като условията са, меко казано, непривлекателни. Според договора, моделът трябва да изплаща 90% от хонорарите си на продуцента Юрий Кушнеров, главният организатор на шоуто. Подробността е, че тъй като Суханова е непълнолетна, договорът няма правно основание.

Кушнеров започва да преследва момичето и прави всичко възможно тя да не успее да напусне родината си. „Кушнеров избра тактиката на блокада и изнудване. В продължение на месец и половина той ме блокира от всички молби и оферти, отправени до мен, и непрекъснато казваше на мен и на близките ми, че не предизвиквам интереса на западните агенции и че изобщо няма да отида никъде, ако не подпиша договорно споразумение с него“, разказва Суханова.

На снимката: Екатерина Мещерякова, останала втора, вляво, и Юлия Суханова.  

Нов живот

Въпреки това, три месеца след победата, Юлия все пак заминава за САЩ. Там тя става истинска звезда. „Долетях с пищност, като Мис СССР, със същия самолет, в който летяха и семейство Елцини. Това беше първото ми посещение в Съединените щати. Гледаха ме, сякаш съм паднала от луната, все едно виждат извънземно създание“, сподели Юлия. 

Две години по-късно, през 1991-ва, тя решава да се върне у дома за малко. Само че от родината й идва ужасна новина - майка й е убита, при това жестоко. Роднините, страхувайки се, че това може да е отмъщение, не позволяват на Юлия да се върне и тя остава в Съединените щати, където продължава да работи като модел. Суханова снима реклами на бельо, хранителни продукти, появява се на кориците на луксозни списания. Печели прилични пари и няколко години след преместването си, успява да купи апартамент и къща.

Личен живот

Красивата Юлия има безброй фенове и дори принцове. Десетки мъже търсят вниманието й и искат ръката й. „Да, имаше редица фенове: холивудски плейбои, монакски милионери и персийски принцове. Голяма част от тях досаждаха ужасно. Все пак, почти се омъжих за един принц, беше луда любов". Но, момичето така и не се омъжва. Суханова казва, че не се интересува от пари, а да намери сродна душа просто не й се е случило.

След края на кариерата си на модел Суханова се занимава с бизнес - основава компания, която продава генератори за планински въздух. Юлия няма семейство, но казва, че ако имаше дъщеря, никога не би й позволила да участва в конкурси за красота (четете още: Мис САЩ 2019 сложи край на живота си. Чесли Крист скочи от 29-ия етаж на сграда в Ню Йорк). 

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 9 часа

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 6 часа

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.